COMODO INTERNET SECURITY 5.3.174622.1216 WYDANY :)

Pojawiła się nowa wersja COMODO INTERNET SECURITY 5.3.174622.1216

What’s new in 5.3.174622.1216?

Below are some of the enhancements. The fixes included in the release notes are not the full list of the fixes.

NEW! Full IPv6 Support in firewall
NEW! Rootkit Scanner - Hidden registry keys, files and folders are detected
NEW! 5 skins from COMODO, including a native windows skin
IMPROVED! AV database updating - Virus DB size reduced significantly
IMPROVED! AV engine - fixed some bugs and added new detection mechanisms
IMPROVED! Cloud scanning is enabled by default in manual scanner now
IMPROVED! Installer - It now enables/disables windows firewall/defender during the installation/uninstallation
FIXED! CIS causes massive amount of entries in windows security audit logs
FIXED! AV does not validate the revocation status of the certificates in signed binaries
FIXED! BSOD in cmderd.sys

Frequently Asked Questions(FAQ)

Q - I am an existing user using a previous version of CIS. Do I receive the updates now?
A - Only the setups are released as of today(12/29/2010). We will be issuing the updates next week.

Q - Should I uninstall CIS 5.0 and reinstall CIS 5.3?
A - You dont have to. You will get the update next week anyway. But if you dont want to wait, you can.

Q - I dont want to wait for updates. Do you recommend me to uninstall CIS 5.0 and install CIS 5.3 if I have my own security configurations with a lot of changes to the defaults?
A - No. It is better to wait for updates if you want to keep your existing settings. Although importing your previous security configuration might keep your existing settings, you might miss new modifications to the default policies. Are there big security risks if i do so though? No.

Q - Does CIS 5.3 include DACS?
A - No. It is still being developed.

Q - I had reported an issue before. Is it addressed in this release?
A - We are grateful to you for helping us by reporting the issues you observed. Please be certain that all of the issues reported in the forum are in our formal release process. It might have been addressed in this release. But if it didnt, it will definetly be in the future releases.

Q - Are the versions downloaded from the web site the same as these?
A - Yes they are.

Q - Why doesnt the web page include the latest version infromation yet?
A - It is being updated and be online soon. Because you are a comodo family member, we would like to give you this release as a new year’s gift.

Download Locations:

64 Bit Operating Systems:

http://download.comodo.com/cis/download … er_x64.exe
Size: 36M ( 37477704 )
MD5: ea17f83366da89443b93d3be50677a5d
SHA1: 08e1580ec6c1ec4b2204c9ebe5d39a4360c21610

32 Bit Operating Systems:

http://download.comodo.com/cis/download … er_x86.exe
Size: 34M ( 35188552 )
MD5: 2b9e02d280436011429bceb5c0a1953c
SHA1: 8f03397c1e0567317c1015dd8bf966e3c147193d

Poprawione linki:

64 Bit Operating Systems:

http://download.comodo.com/cis/download/installs/1000/standalone/cispremium_installer_x64.exe

32 Bit Operating Systems:

http://download.comodo.com/cis/download/installs/1000/standalone/cispremium_installer_x86.exe

I od razu będzie przetłumaczony na PL?

To wersja Beta czy już oficjalna?
No i jak z J. polskim?

[s]BETA/sSTABILNA ,od razu powinien być polski.

Wyprzedziłeś mnie :stuck_out_tongue:
Tzn byłem zajęty ;<

Dobre pytanie, czy jest polski - już patrzymy :slight_smile:

Skiff, czyżby coś działo się bez Twojej wiedzy? Nie wierzę :slight_smile:

Na razie widzę, że instalator na systemie x64 po wybraniu polskiego języka i przerzuceniu jakie opcje chcemy instalować, nie startuje.
W temacie o wydaniu 5.3 już to napisał crystal84.
Sprawdźcie, czy macie to samo na systemie 32-bitowym.

Ale z tego co widzę to instalator jest już z nowym tłumaczeniem (tzn. ta część instalatora co działa)

EDIT: po ponownym sprawdzeniu instalatora jednoznacznie stwierdzam, że pliki instalatora nie są z nowym tłumaczeniem, a już na 100% nie wszystko (chociażby taki zajebiaszczy błąd, że przed “lub” jest wstawiony przecinek, czego ewidentnie nie ma w tłumaczeniu załączanym we właściwym temacie o spolszczeniach od przynajmniej 10 wersji tłumaczenia…

EDIT2: tłumaczenie po zainstalowaniu programu jest najnowsze, ale teraz okazuje się, że chyba jednak były jakieś zmiany w oknach, o których nic nie mówili i teraz niektóre okna są popieprzone.
Zabieram się za poprawki i powinno być ok. Zatem przywracamy temat o spolszczeniu.

http://download.comodo.com/cis/download/installs/1000/standalone/ciscomplete_installer_x86.exe wersja 32-bitowa

http://eu2.download.comodo.com/cis/download/installs/1000/standalone/ciscomplete_installer_x64.exe wersja 64-bitowa

Tutaj linki do wersji Complete 5.3.43550.1216 jeśli ktoś posiada kluczyk :slight_smile:

I od razu parę spostrzeżeń co do najnowszej wersji:

1. wersja x86 instaluje się bez problemu, tłumaczenie i orientacja napisów bez zarzutu.
  2. Niestety, istnieje jakiś poważny bug, zawieszający program podczas skanowania (w moim wypadku zdarzało się to za każdym razem przy skanowaniu biblioteki dll, jednak za każdym razem była do inna biblioteka- wpierw należąca do google chrome, a następnie windowsowa guard32.

Ja się pośpieszyłem i z powodu, że Comodo nie chciało się zaktualizować odinstalowałem wersję 5.0.xxx i próbowałem zainstalować wersje 5.3.xxxx w wyniku podczas instalacji napotykam z zanikającym instalatorem programu. Czy jest jakaś opcja na obejście problemu, czy lepiej powrócić do poprzedniej wersji i czekać na aktualizację ?

//podziękował O0

Odpowiedź prosta, zainstaluj w eng by comodo i potem zmień.

Potwierdzam, zmiana języka instalatora umożliwia jego pracę.

Zamierzałem zainstalować ręcznie tę najnowszą wersję. Niestety instalator wykrywa niekompatybilne ???oprogramowanie CIS 5, co jest dla mnie bardzo dziwne i niedorzeczne. Używałem Kaspra, Eset, zawsze instalacja elegancko aktualizowała oprogramowanie, w przypadku CIS po raz pierwszy spotykam się z taką sytuacją. Cóż, trzeba będzie zaczekać na aktualizację automatyczną w aplikacji. Jednakowoż przyznaję dużego minusa twórcom tegoż instalatora. Już pomijam, że ów instalator chce wcisnąć jakiś dodatek GeekBuddy ??? niby pomoc zdalna… Dobrze, że można to ewentualnie odhaczyć.

Pozdrawiam noworocznie i sylwestrowo!

Witam!

Zainstalowałem najnowszą wersję i po instalacji nie działa mi internet w przeglądarkach i poczcie. Skype działał… nie wiem dlaczego, bo w ustawieniach firewalla nie ma żadnych blokad dla moich programów.

Dodam, że instalowałem wersję premium w języku polskim. Raz wyskoczył błąd instalacji, ale przy ponownej próbie już ładnie poszło.

Poprzednia wersja Firewalla działała bezproblemowo. Po zainstalowaniu 5.3 i powrocie do poprzedniej, internet nadal nie działał :frowning: No i musiałem wrócić do ZoneAlarm.

Pozdrawiam noworocznie :slight_smile:

[dodane] Problem rozwiązałem poprzez zainstalowanie wersji angielskiej. Teraz wszystko działa prawidłowo

Jakieś GeekBuddy
To jest super program, 60 dni pomocy eksperta - informatyka za darmo!!
Rozwiązał już wiele znanych mi problemów.

To niech ten ekspert wyjaśni mi, czemu instalator nie potrafi normalnie zaktualizować oprogramowania, bez jakichś durnych okienek z info o niekompatybilnej wersji CIS. W normalnych przypadkach instalatory wykrywają powiedzmy wersję programu 1.0 i proponują jego aktualizację np. do v 1.1 i koniec tematu.

Jak najbardziej możesz się o to spytać.
IMO robisz problem z niczego :slight_smile:

Przecież masz informację (FAQ), dlaczego tak jest, w pierwszym poście od jasiekkidawa.
29 grudnia wydano pełne instalatory, a automatyczny update będzie dostępny w ciągu tygodnia.
I Comodo zaleca dotychczasowym użytkownikom poczekać na ten automatyczny update.

Ciekawe czemu Comodo z opóźnieniem umieszcza nowe wersje w aktualizacjach?

Co to jest ten tryb adaptacyjny w zakładce D+?