COMODO INTERNET SECURITY 5.3.174622.1216 WYDANY :)

Myślę, że to odpowiednik RC (lub RTM) u innych producentów.
Zdaje się, że tego wydania nie ma jeszcze na stronie głównej Comodo, a jest dostępne tylko przez linki opublikowane na forum (czyli jest to prezent noworoczny dla forumowiczów, a przy okazji ostatni test w większej skali).

Jest to jakaś funkcja, która była w 5.0, że Comodo przy małej (bardzo małej) ilości wolnego ramu, dysku i czasu proca, korzysta z mniejszej ilości zasobów, ale reakcje Comodo mogą być przez to opóźnione.

Teraz to opcja się pojawiła, żeby było można ją wyłączyć (a domyślnie jest wyłączona).

Niestety nie udało mi się uzyskać żadnych informacji szczegółowych na ten temat.

dziś w pracy zauważyłem że CIS wykrył aktualizację,
w kliknięciu w link otworzyła sie strona z info o ver. 5.3.174622.1216

ale po kliknięciu dalej
comodo pobrał jakiś mały plik i to wszystko
po ponownym uruchomieniu komputera, nadal miałem ver. 5.0, spróbowałem ponownie ale już nie wykrył aktualizacji

Hmm, miał być 5.3 w aktualizacjach w tym tygodniu. Sprawdzam i nic. Ktoś coś wie czy będzie, czy należy dokonać instalacji ręcznie? Jeśli ma być w aktualizacjach to poczekam, a jeśli nie będzie to cóż, zrobię wysiłek i zainstaluję :slight_smile:

Wersja 4.1 automatycznie aktualizowała się do 5.0 chyba po prawie 2 miesiącach od wypuszczenia pełnego instalatora, a na forum Comodo wtedy obiecywało wydanie update w ciągu 2 tygodni.
Teraz obiecuje w ciągu 1 tygodnia, więc pewnie najdalej za miesiąc już będzie.

W dniu dzisiejszym nastąpiła automatyczna aktualizacja CIS 5.0… do najnowszej wersji 5.3.174622.1216 :slight_smile:

Nie, bo do jeszcze nowszej wersji 5.3.175888.1227, tutaj zmiany:

FIXED! CIS causes unnecessary DNS queries and update checks
FIXED! AV does not properly validate the revocation status of the SOME certificates
FIXED! AV scanning freezes if rootkit scanning is enabled
FIXED! FW shows too many listening connections
FIXED! AV scanning crashes on some compressed files
:wink:

Wszystko jest już dostępne z poziomu programu - tylko aktualizować!

Ściągnięte, zainstalowane, zaktualizowane, przeskanowane, 4 rootkity wykryte, ale takie coś… nie tego, bo to pliki programu ASUS Data Protect Manager, który jest fabrycznie zainstalowany na moim laptopie.
Odinstalowałem tego ASUS Managera, bo i tak go nie używam, a kolejne skanowanie wykazało 0 zagrożeń.
Jak na rootkity ocenione na poziomie zagrożenia “bardzo wysokiego”, to powiem szczerze, że łatwo się je usuwa, nawet bez korzystania z GeekBuddy :slight_smile:

W necie czytałem, że Kaspersky i niektóre inne też wykrywają ten program jako rootkita, więc nie tylko Comodo ma z nim problem.

Prosiłbym o skomentowanie tej informacji http://www.benchmark.pl/sterowniki/pliki/Pliki_Comodo_Internet_Security_5.3.44816-32838.html, gdyż w moim przypadku comodo aktualizuje się do wersji 5.3.176757.1236 po czym informuje że to najnowsza wersja oprogramowania.