Dobra, dobra, otwórz raport.
Porównaj np. CISa i GDate.
Przypuszczam, że jest to test on-demand nie wykorzystujący w ochronie Defense+ i sandboxa. Jeżeli chodzi o sam AV, to nie oszukujmy się. Comodo daleko jeszcze do czołówki pod każdym względem.
Jest i detekcja i uruchamianie.
Przy uruchamianiu malware Comodo zdobył 100%, przy detekcji również ładne wyniki.
Nie rozumiem tej niskiej oceny…
[attachment deleted by admin]
Nie pokazałeś całej tabelki
- Protection 0-day - bez rewelacji
- Blocking - super
- Detection - nieźle
- Removal - średnio
- Detection Rootits - znakomicie
- FP - dość dużo
Pokazałem te same części obu programów :).
W praktyce jest dobrze.
Trochę mi żal CISa, obrywa od testerów, a to dobry program >:-D
4. Removal - średnio
Melih ostatnio ostro podkreśla, że CIS jest do OCHRONY a nie czyszczenia.
Ważne, że CIS znakomicie blokuje. Do tego dochodzi sandbox i firewall, nieuwzględnione w teście, w którym istotną rolę odgrywają antywirusy, a to najsłabszy element tego pakietu. Ja już od dawna nie używam AV ponieważ dla mnie istotą ochrony jest blokada z izolacją, a nie zawodne wykrywanie wirusów
Tja, tylko masa ludzi, która wychowała się na avaście czy innym mksie o tym nie wie…
CIS jest do ochrony proaktywnej… ten AV to taki dodatek…
Wystarczy spojrzeć na tytuł i widać, jakie podejście ma Comodo do tych testów…
Zgadza się, ale Comodo nadal rozwija AV i udoskonala go, bo jednak tego wymaga klient.
czyli w takim razie, avast i inne tego typu programy stanely w miejscu i nie sa rozwijane ?
Niezależny test detekcji na 74 tys próbkach Confronto Antivirus 2011
Nie przemawiają do mnie testy, które nie uwzględniają fałszywych alarmów
Hmm.
Czy one wpływają na zabezpieczenie (zabezpieczenie - skuteczność) ? NIE.
FP to raczej użytkowania.
Więc niech przemówią i nie rób problemu z niczego
Szczerze powiedziawszy FP to jeden z głównych problemów Comodo.
Moim zdaniem w przypadku mocnej ochrony proaktywnej z sandboxem, antywirus powinien generować minimalną ilość FP, nawet kosztem wykrywalności oraz powinien być leciutki jak piórko. Niestety Comodo AV generuje bardzo dużo FP i mocno obciąża kompa. Być może jest tak dlatego, że dla większości przeciętnych użytkowników najważniejszy jest antywirus oraz jego wykrywalność.
Tak, była już o tym mowa.
Pan Janek i inni straszą testami VB, a one nie obrazują rzeczywistej ochrony.
Ale 80% ludzi tego oczekuje, bo to bardzo “efektywny”(widowiskowy) sposób ochrony i nie wymagający wysiłku.
Wdł Comodo AV jest do ograniczenia alertów D+ (do poprawienia komfortu ;))
W grupie ds. bezpieczeństwa SafeGroup.pl przeprowadzany jest test piaskownic i w niektórych przypadkach także programów typu HIPS następujących aplikacji zabezpieczających:
- Avast Internet Security 6.0.1000
- BufferZone Pro 3.41
- Comodo Internet Security Premium 2011 5.3.176757.1236
- DefenseWall Personal Firewall 3.09
- GesWall Professional 2.9.1
- Kaspersky Internet Security 2011 (11.0.2.556)
- Sandboxie 3.52
Wyniki:
http://safegroup.pl/aktualnosci/wielki-test-sandboxow-safegroup-wyniki,1091.html
Tak rzeczywiście, zarówno na stronie SafeGroup.pl jak i na forum.safegroup.pl dzieje się wiele rzeczy i są tam przeprowadzane przeróżne testy. Jednak ja mam raczej niskie mniemanie o tym forum. Byłem tam ponad kilka miesięcy i szczerze mówiąc panujący tam poziom pozostawia wiele do życzenia. Zaznaczam jednak , że to moje zdanie i jeśli ktoś znajdzie tam coś ciekawego dla siebie to ok. Na pewno jest tam kilku mądrych ludzi. Ale oczywiście jak na wszystko w Internecie - należy uważać i samemu wyciągać wnioski. Pozdrawiam.
[at]cis.fan
Mam podobne jak Ty doświadczenia z wiązane z SafeGroup ale znacznie wcześniejsze i kilkuletnie, gdy jeszcze to było forum Aviry
Wracając do testu, to BufferZone Pro nie zaliczył pierwszego, a sandbox Avasta czwartego TDSS:
http://safegroup.pl/aktualnosci/wielki-test-sandboxow-safegroup-wyniki,1091.html
Comodo zaliczył wszystkie.
Wyniki testu są rzeczywiście ciekawe, warto rzucić na nie okiem. Dzięki omkar za linka.
Pozdrawiam. 8)
Test snadboxów SafeGroup zakończony.
Wyniki i podsumowanie: http://safegroup.pl/aktualnosci/wielki-test-sandboxow-safegroup-wyniki,1091.html
Comodo najlepszy, obok Sandboxie i KIS-a.
Nie zgadzam się jednak z posumowaniem! Powinny być trzy grupy w ocenie końcowej - złoto, srebro, brąz.
- Comodo, KIS, Sandboxie
- DWPF, GeSWall (BSOD, brak infekcji)
- BZ, Avast
http://forum.safegroup.pl/test-kilkunastu-programow-do-zabezpiecze-komputerow-t3774-40.html#p101784
Testy AV na 4650 próbkach.