Wyświetlanie i spisywanie do logów prób włamania

Problem nie wynika z Comodo - chodzi o reakcję CIS na błędy innych programów. Usiłuję przesiąść się na
Win 7 64 bit. 50 albo i 60 % softu z XP nie działało i stąd poszukiwania i testy aplikacji. Na obronę pc-ta wybrałem spośród wielu programów CIS i chciałbym, by tak zostało. Jeden z problemów jest z odtwarzaczem do filmów. Onegdaj wybrałem pod XP AllPlayer’a - funkcjonalnie poza kilku opcjami bezkonkurecyjny. Zaznaczam, że nic mnie nie obchodzą marketingowe gierki MARBITU - kodeki, napisy, rzekome automatyczne aktualizacje przez net - bełkot. Uważam, że aplikacja ma mieć zablokowany dostęp do netu na poziomie firewall’a (chyba żeby użytkownik chciał inaczej) i zajmować się tym, czym ma się zajmować - np. odtwarzaniem filmów a nie podejmowaniem samodzielnie jakichś podejrzanych działań na boku. A Allplayer pomimo odznaczenia stosownych opcji wciąż coś kombinuje - diabli wiedzą co by chciał przesyłać i komu. W XP używam starszego Nortona, standardowo nic nie ma pozwolone na kontakt z netem bez mojej wiedzy - jedynie programy gdzie jest to potrzebne a sytuacja jasna. A Allplayer próbuje cały czas, tak co minutę. Norton blokuje i jest spokój od kilku lat. Próbowałem tak zrobić i pod 7-ką w ramach CIS. Efektem są kurioza - np. dziesiątki tysięcy “zablokowanych włamań” w oknie głównym CIS i w logach. Problem z tym, że CIS traktuje próbę połączenia z netem przez zablokowaną aplikację jako włamanie, a taki np. Norton nie - blokuje tylko a włamaniem jest tylko akcja z zewnątrz. Czy ktoś nie zna sposobu w konfiguracji CIS, żeby nie zliczał i nie wpisywał do logów prób łączenia się z netem przez jedną zablokowaną aplikację?

Z tego co wiem, to nie ma takiej możliwości. Jako atak - traktuje próbę połączenia zablokowanej aplikacji.
Logi można wyczyścić :slight_smile:

A jednak CIS to świetny program, tylko ja chyba niedopatrzyłem. Wygląda na to, że jest rozwiązanie.
Sekwencja: Okno główne-zakładka firewall, zasady bezpieczeństwa sieci i pojawiają sie w zakładce
“reguły aplikacji” zapisy które programy mają co zablokowane a co dozwolone. Następnie podświetlić
taką np. zablokowaną regułę aplikacji i na prawo jest przycisk “edytuj”. Pojawia się okno “zasady
kontroli sieci” gdzie można odznaczyć opcję “zapisz zadziałanie reguły do dziennika”.
I na razie działa. Zobaczymy czy będzie trzymać po restartach itd.
Człowiek się jednak całe życie uczy.

Masz rację. Sam o tym zapomniałem, jeszcze wczoraj zaznaczałem, aby mnie informował o zablokowanych przychodzących w taki sposób -,-.