Viitorul protectiei computerelor

As dori sa aduc in discutie o tema deschisa de Melih, C.E.O. Comodo pe forumul principal referitoare la Viitorul Protectiei Computerelor. Aici gasiti mesajul original iar mai jos parerea mea referitoare la acest subiect. Ar fi interesant sa va spuneti si voi parerile. :slight_smile:

Hello,

Inca de la inceput, as dori sa scot in evidenta ca nimeni nu putea sa explice mai bine ca si Melih directia spre care se indreapta protectia computerelor. Nu cred ca exista produs in aceasta lume care sa asigure protectia O-Day, dar cel mai important lucru este directia spre care se indreapta Suitele de securitate pt. Internet pentru a atinge acest ideal si cred ca Comodo Internet Security este unul dintre ele (de fapt sunt chiar sigur). :wink:

Ceea ce spun este din propria experienta dupa o testare indelungata a diferitelor produse bazate pe AV clasic (bazate pe detectie). Pot sa spun ca in ultimii 6-7 ani din toate produsele testate de mine (bitdefender, avast, avira, zone alarms, pctools, avg, mcafee, symantec si kaspersky), nici unul nu a resusit sa-mi asigura “linistea”, ce sa zic de “garantia” protectiei impotriva noilor malware aparuti pe piata. Pentru produsele conventionale bazate pe detectie, ceea ce conteaza este o baza buna de semnaturi (ceea ce ar putea insemna multe computere infectate) sau o buna infrastructura de a detecta noii malware in asa fel incat produsul sa ramana cel mai bun de pe piata. NU cred ca este suficient in zilele noastre. Singurul produs care m-a impresionat a fost Kaspersky dar din pacate nu m-a convins. De aceea, in ultimii trei ani am inceput sa folosesc Comodo, impresionat de modulul Defense + (tehnologie HIPS) si am realizat ca aceasta este directia buna pentru protectia computerelor, dar ceva lipsea. Ceea ce lipsea a fost completat acuma de withelist (“listele sigure”) si de Sandbox. Acesta a fost primul lucru care m-a facut sa cred ca am gasit produsul pe care il cautam. Multe produse au urmatoarele module in componenta lor: Detectie / Dezinfectie / si Prevenire. Cei mai multi AV clasici sunt bazati pe Detectie si Desinfectie dar nu asa de mult pe Prevenire. Ceea ce ofera acestia in materie de Prevenire, nu acopera gama larga de noi malware aparuti pe piata. Al doilea lucru care m-a facut sa cred ca am gasit produsul e care il cautam, a fost modul in care sunt folosite cele trei module:

  1. Prevenirea

  2. Detectia

  3. Dezinfectia

Sunt constient ca aceste tehnologii sunt inca in dezvoltare, dar ceea ce conteaza este ca am gasit produsul care ar putea reprezinte viitorul Protectiei Computerelor.

Nu pot sa inchei fara sa incerc sa raspund la o intrebare: Este Comodo Internet Security calea catre protectia O-Day? Cred ca DA, si daca inca nu, sunt sigur ca sunt pe calea corecta!

Ovidiu

La comodo dezavntajul cel mare este dezinfectia. La detectie sta destul de bine. Doar impotriva o-day se descurca rau (detectie nu hips) Am dat de malware care hitmanpro si MBAM nu il detectau, iar CIS ma avertiza din prima cu privire la acela. CIS daca mai lucreaza un pic la detectie si mai mult la dezinfectie ar ajunge cel mai bun produs (deja este, dar nu este recunoscut de av-comparatives, el nu este nici macar testat). :comodo110: (CNY)

Din cate am citit pe forumul general, se vrea ca incepand cu versiunea 2011 in care se va schimba radical si interfata GUI sa se imbunatateasca radical partea de dezinfectie. Si sincer, nu cred ca va dezamagi pe nimeni! :-TU

Sunt sigur ca nu va dezamagi si deabia astept urmatoarea versiune :comodorocks:

Probabil undeva spre toamna. Nu se stie vreo data orientativa (din ce se discuta pe forumul principal).

Cu cat mai repede cu atat mai bine ;D

Nici acum nu e chiar slab la dezinfectie, e totusi bunut, nu poti sa reprosezi ceva ca nu e chiar asa. Totusi, s-ar mai putea lucra la el, adevarat.