Utrata kontroli nad systemem, wina Comodo ?

Witam wszystkich forumowiczów, jestem Paweł a to będzie mój pierwszy post. Piszę w następującej sprawie: Przedwczoraj zakupiłem laptopa Asus X53SV i postanowiłem zmienić darmowe oprogramowanie antywirusowe. Zamiast Avasta, którego miałem na dotychczasowym komputerze, wybrałem Comodo CIS, który ma dobre rekomendacje + zaporę. Instalację i konfiguracje przeprowadziłem identycznie jak na tej stronce: http://comodo.andgird.webd.pl/. Po zainstalowaniu program wykrywał sporo alertów, co podobno jest naturalne na początku, gdyż nie ma zaufanych baz danych. Problem zaczął się od tego momentu. Chciałem uruchomić Iobit Uninstaller i wyskoczył mi komunikat o braku autoryzacji administratora, co jest dziwne bo jestem jedynym użytkownikiem lapka więc jednocześnie i administratorem. Następnie, chciałem wejść w ustawienia Comodo, ale nie reagował. Logo widniało w trayu, ale wszelka próba uruchomienia kończyła się fiaskiem. Przeszedłem do trybu awaryjnego, żeby odinstalować Comodo. Niestety, i tam nie posiadam uprawnień administratora. Wróciłem do trybu normalnego i jestem w martwym punkcie. Nie mogę zrobić czegokolwiek z Comodo, nie mogę wejść do internetu (który komputer przestał widzieć), nie mogę uruchomić msconfig, regedit ani wyłączyć lapka
Czy moglibyście pomóc mi w jakikolwiek sposób, będę bardzo wdzięczny. Nie chcę osądzać programu, ale nie widzę innego logicznego wytłumaczenia, co spowodowało taki obrót sprawy. Z góry dziękuję za każda odpowiedź.

*) Udało mi się wejść do Menadżera Zadań i mam tę drogą dojście do neta.
**) CIS został odinstalowany. Udało mi się włączyć Iobit Uninstaller przez Menadżera Zadań i odinstalować Comodo. Nie wiem, co jest przyczyną tamtego crashu systememu. Być może, nieumiejętnie skonfigurowałem program, chociaż postępowałem dokładnie z przykładem zamieszczonym w podanym wcześniej adresie.
Pozdrawiam, Paweł

Comodo nie wymaga jakiś szalonych zmian w konfiguracji, prosta zmiana na “Proactive Security” w menu w trayu powinna zadowolić tych najbardziej wymagających. Poradnik andgrida jest fajny, ale przestarzały. Wersje Comodo, które trzeba konfigurować godzinami pożegnaliśmy wraz z wersją 5. Fajnie, że sobie poradziłeś.

Zawsze możesz też na wszelki wypadek przelecieć tym narzędziem:

https://server.backup.comodo.com/json/direct/default/Comodo_Support_Tool.cmd?key=ae65d350-9bfd-4265-8dac-3e2b8fdcdfd7