Stosowanie Comodo Internet Security/Comodo Firewalla

Atutem Comodo nie jest najwyższa wykrywalność wirusów, która w przypadku wszystkich antywirusów i pakietów zabezpieczających, jest w większym lub w mniejszym stopniu zawodna, lecz przede wszystkim wyjątkowo skutecznie zapobiegająca zagrożeniom, powiązana z obszerną bazą sprawdzonych przez Lab aplikacji oraz plików - ochrona sieciowa, proaktywna oraz szczelna izolacja.
Właściwe wykorzystanie tych modułów, zapewnia znakomite zabezpieczenie komputera z systemem Windows.

Izolacja.

1. Comodo zapobiega nieupoważnionym zmianom w przeglądarkach internetowych i blokuje wiele szkodliwych stron WWW firewallem oraz bezpiecznymi serwerami DNS (zamiast można zainstalować dodatek do przeglądarek internetowych Online Security Pro autorstwa Comodo oraz uBlock Origin z włączonymi filtrami malware, spyware, privacy, koparki, spam i przekręty).
    Jednak żeby osiągnąć maksymalne bezpieczeństwo, potencjalnie niebezpieczne strony Web, należy otwierać w piaskownicy (widżet, lub PPM na skrót > uruchom w izolacji Comodo, ewentualnie czynności izolacji > izolacja > wybranie programu z utworzeniem skrótu).
    Po surfowaniu można opróżnić środowisko izolowane (opis w punkcie 2).

2. Instalację nieznanych programów z niepewnych źródeł, które są nierozpoznane, najlepiej blokować lub otwierać w automatycznej izolacji.

Zaawansowani użytkownicy mogą przed instalacją, przetestować podejrzane aplikacje na wirtualnym pulpicie: https://forums.comodo.com/polski-polish/prawidowe-testowania-na-wirtualnym-pulpicie-t120456.0.html;msg865210#msg865210.

Klikając PPM na pasek zadań pulpitu, można uruchomić menadżera procesów KillSwitcha, którego trzeba wcześniej pobrać: Czynności > Czynności izolacji > Zarządzaj procesami.
Po testowaniu należy opróżnić sandbox (najlepiej dodać do widżetu przycisk “opróżnienie środowiska izolowanego”: czynności > czynności izolacji > PPM na “opróżnienie środowiska izolowanego” > dodaj do paska zadań).

W przypadku niezaawansowanych, a także wygodnych userów, najlepiej w ustawieniach izolacji zaznaczyć: "Nie wyświetlaj powiadomień o podwyższeniu uprawnień - Uruchom jako izolowany. Wówczas nierozpoznane aplikacje, w tym wszystkie szkodliwe, będą automatycznie izolowane w piaskownicy.

1. Wykonując przelewy bankowe, należy użyć środowiska bezpiecznych zakupów - Comodo Secure Shopping w którym zablokowane są zrzuty ekranu, fałszywe certyfikaty, schowek oraz keyloggery (wirtualna klawiatura).

Jeżeli używamy firewalla, a nie pakietu, to żeby posiadać CSS, można pobrać instalator CIS, a potem wyinstalować antywirusa lub zainstalować komponent oddzielnie: klik.

HIPS.

Zaawansowani użytkownicy mogą zamiast automatycznej piaskownicy (trzeba ją wyłączyć) używać HIPS (Host-based Intrusion Prevention System). Podczas instalacji wielu zaufanych aplikacji, ze względu na wygodę użytkowania, najlepiej włączyć chwilowo tryb nauki.

Firewall.

1. Jeśli nieznany program próbuje połączyć się z internetem, to można nie tylko zablokować połączenie, ale także rozwijając menu, zablokować proces i cofnąć zmiany (musi być odznaczona w ustawieniach zapory opcja “nie wyświetlaj ostrzeżeń” - niewskazane w przypadku niedoświadczonych użytkowników).

2. Jeśli chcemy mieć dostęp do tworzenia reguł dla rozpoznanych programów, to należy zaznaczyć w ustawieniach zapory “utwórz zestaw reguł dla bezpiecznych aplikacji”. Można później zaznaczając regułę, edytować ją i zmienić, np. zablokować połączenie lub utworzyć regułę np. dla przeglądarki internetowej.

3. W ustawieniach zaawansowanych > ustawienia zapory > zaawansowane, należy dodatkowo zaznaczyć: "włącz filtrowanie ruchu iPv6 i blokuj pofragmentowany ruch IP. Pozostałe ustawienia pozostawiamy domyślne.

4. W czynnościach > zapora sieciowa > ukrywanie portów, włączamy: “blokuj połączenia przychodzące”.

Antywirus

Zaawansowani userzy, którzy chcą mieć pełną kontrolę nad działaniem modułu antywirusowego w czasie rzeczywistym, odznaczają w skanerze rezydentnym opcję “nie wyświetlaj powiadomień antywirusa”. Podczas wykrycia zagrożenia można je wyczyścić (usunąć do kwarantanny) lub ignorować, dodając do zaufanych.

Konfiguracja Comodo Internet Security: https://forums.comodo.com/polski-polish/optymalna-konfiguracja-comodo-internet-security-t100736.0.html

Można gdzieś znaleźć pliki z gotowymi ustawieniami?
Ciekaw jestem jak wygląda config 340/340 w CLT i czy można gdzieś ściągnąć plik z takim profilem?

Żeby mieć 340/340 CLT bez ładowania go do piaskownicy to trzeba ustawić konfigurację wdł andyyet i zmienić konfiigurację na “ProActive protection” w trayu.

możesz jaśniej z “wdł andyyet” i czy default “ProActive protection” wystarczy, czy coś jeszcze trzeba ustawić.

( w sumie post powinien być pewnie w innym dziale…
myślę ze będzie go można przesunąć, albo usunąć jak padnie jakaś wyczerpująca odpowiedź :stuck_out_tongue_winking_eye: )

Jakiś czas temu bawiłem się CLT i CIS osiągnął w trybie czystego PC, 340/340, tylko przy wyłączonej automatycznej piaskownicy na poziomie domyślnym. Gdy się włączy i ustawi AutoSanbox na poziomie średnim (ograniczone), wysokim (niezaufane) lub blokowane, to także osiągniemy maksymalny wynik.

Kiedyś testowałem Comodo 4 programem CLT, zaliczał w 100% czyli 330/330 punktów. Dziś dla sportu sprawdziłem piątkę, pobrałem CLT, przy wypakowywaniu, antywirus zgłosił dwa ostrzeżenia, dodałem do wykluczeń (po teście usunąłem). Nie zmieniałem ustawień Comodo.
Konfiguracja: COMODO - Internet Security
Sandbox włączony
Pozwoliłem na uruchomienie CLT, pokazanie okna programu, a potem oznaczyłem jako aplikacja blokowana/izolowana. Wynik jak w czwórce wszystko zaliczone.

[attachment deleted by admin]

Opis COMODO Internet Security 2011:
http://comodo.andgird.webd.pl/

Dobra robota!

Znalazłem ogólny opis Comodo Internet Security 2011 PCF:
http://forum.pcformat.pl/Comodo-Internet-Security-2011-darmowy-pakiet-zabezpieczajacy-t

Tak, to moje :stuck_out_tongue:

Mogę się pod nim podpisać ;D

“Ta druga automatycznie uruchamia programy niezweryfikowane w bezpiecznym folderze.”

Tu wlasciwie jest błąd, bo piaskownica automatyczna nakłada ograniczenia na plik, a nie wsadza do wirtualnego środowiska. Trzeba poprawić :wink:

Tak, tylko z wyjątkiem opcji: “W pełni zwirtualizowany”.

Dziwota to,że nazywa się sandbox a sandboxem nie jest.

AutoSandbox.

a mi się wydaje że to zwykłe przechwytywanie komunikatów, hook obsługa zdarzeń,
sandbox vmware tam wysępuje całkowita izolacja procesów )
ale i tak są nowe aplikacje typu RAT (Remote Administration Tool) zwane trojanami.
np na BlackMarket opis tylko jednego programu 2011:

24 Different Antis and Killers [Anti Viruses and Engines]
Options:

Functions:

• No Third Party components = No dependences !

• Works on all Windows (32 & 64) bit

• Advanced Build-Options

• Bypass Kaspersky-ProActive HOT

• Eof-Support

• Spoofing file extensions HOT (crypted file has extension like .jpg, .mp3, …)

• Advanced protection:

• universal-anti VMs (detects all kind of VM like VMWare, VirtualPC, …)
  • universal-anti Debugger (detects all kind of debugger like Ollydg, …)
  • universal-anti Sanbox (detects all kind of sanboxes like Sanboxie, …)
  • build-in anti-emulator, private bypass-method (!)
  • Icon-Changer

• File-Cloner

• File-Binder NEW

• Ribbon GUI HOT, with 3 styles

-Anubis
-Anubis 2
-Wireshark
-Virtual PC
-Virtual Box
-Sandboxie
-KeyScrambler
-Bitdefender
-Malwarebytes
-Panda
-Zonealarm
-Kaspersky
-Ollydebug
-VMWare
-ESET
-HijackThis
-Norman
-Sunbelt
-Wine
-Outpost
-Joebox
-Avira
-Avast
-AVG

*EOF Support

*Custom Injection Process Name

*Assembly Editor

*Assembly Loader

*Add to Startup

*Executable Pumper

-Kilobyte Support
-Megabyte Support

*Fake Messagebox

*Website Blocker

-Novirusthanks
-Virustotal
-Jotti
-Malwarebytes
-Bitdefender
-ESET
-TrendMicro
-Kaspersky Lab
-F-Secure
-Windows Security
-AVG
-Avast
-Avira
-ZoneAlarm
-Symantec
-Panda

*DNS Flusher

*Sick Options

-Anti Taskmanager
-Anti Regedit
-Anti Msconfig
-Anti Notepad
-Anti Dxdiag
-Disable Folder Options
-Melt
-RestartPC after execution
-Download and execute file
-Reflector Protection
-Execution Delay
-Termination of System

*AEUSG - [Advanced Engine Unique Stub Generator]

-Randomize Variable
-Add Fake API’s
-Add Fake Functions
-Add Fake Subs

-Add Heavy Junk Codes

Delphi 6 i 2007 najpopularniejsze do pisania tego ze względu na Algorytmy, tak więc rat jest niewykrywalny, a jeśli z czasem będzie wykrywalny to fud Crypter i jazda od nowa, nawet ms Paint.exe się przyda: http://i.min.us/ikq8hS.gif lub: http://php.webtutor.pl/index.php/2011/04/11/code-injection-czyli-prosty-wirus-php-w-obrazku-jpeg/

Link nie działa!

PS.
Zmieniłem propozycje konfiguracji, pozostawiając tylko jedną, optymalną.

prosze o dobry opis config CIS 5 pro , moze byc na @ lub pw
dzieki

pzdr All Team 88)

Czym się różni CIS Pro od wersji Free poza pomocą techniczną i szyfrowaniem Wi-Fi?

mam ver. pro ,jak ktos chce to na pv pisac :P0l

1. jak wifi sie koduje ?
  2. czy jak dam OFF antyvirus(tz. tylko na zadanie) jak z opisu ustawiania , to jak podlacze pendriva lub inny jakis dysk hdd ( czy plyte dvd do napedy wloze ) to cis przeskanuje je ?