[ SOLVED ] problem z aktualizacją bazy sygnatur wirusów w CIS 5

Witam jestem od dzisiaj nowym użytkownikiem tegoż programu antywirusowego, dowiedziałem się z różnych recenzji i testów że ten program jest bardzo dobry jak na freewarówkę, więc zrezygnowałem z AVG i PC spyware doctor na rzecz CISa. Zainstalowało się wszystko ładnie, pięknie mam aktualną wersję programu 5.0.163652.1142 ale baza sygnatur jest 1. No więc chciałem sobie ją też zaktualizować i się nie da, aktualizacja stoi na 5% i koniec, wyskakuje żebym sprawdził połączenie internetowe.

Używam windows Xp 32bit SP3
z internetem łączę się za pomocą rutera D-link dir-300 w sieci mam podłączony jeszcze laptop z win7 64b

co może być nie tak?

A czy to łącze jest bardzo wolne?
Może to banalne, ale sprawdź miejsce na dysku.
Spróbuj wcześnie rano, serwery powinny być najmniej obciążone. Jeśli to nie pomoże to mogę dać Ci instrukcję ręcznej aktualizacji - ta pierwsza jest rzeczywiście ogromna, następne to już kilka set KB.

Na każdym dysku mam około 20GB miejsca wolnego za wyjątkiem 1 dysku, który jest przeznaczony na gry, tam jest 8GB.
Łącze mam rozdzielone na 2 komputery 2Mb download, 300kb upload. Dodatkowo mój komputer jest w ruterze oznaczony jako DMZ żebym mógł hostować servery różnych gier.
Próbowałem ściągać aktualizację dzisiaj rano o około 7:10. I jest tak samo ściąga 2MB /100MB bazy i stoi.

Masz u dołu przycisk “Download Complete Database”.

Pobierz to.
W trybie awaryjnym przejdź do folderu Comodo i zmień nazwę pliku w folderze scanners z bases.cav na bases.old.(rozszerzenie)
Teraz Twój plik, który pobrałeś skopiuj do tego folderu.
Uruchom ponownie komputer w trybie normalnym.

Dzięki teraz wszystko działa. Ta baza którą ściągnąłem nie była aktualna ale z nią zaczęło mi się już automatycznie aktualizować.