Sieć w domu dlaczego komputery się nie widzą - a Comodo

Moi drodzy chciałem zrobić prostą rzecz stworzyć sobie sieć w domu. Dwa komputery, łączące się po WIFI z routerem. Na dwóch udostępniam sobie katalogi tak żeby nie biegać po domu z pendrivem. I zrobiłem już chyba wszystko co można było zrobić. Cała moja walka opisana jest na tym forum:

http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?f=19&t=33416&p=275061#p275061

Mam problem z Komputerem HP 8510w na którym niedawno zainstalowałem Comodo Firewall 5.8.213334.2131 Nie wiem czy tu coś nie jest poprzestawiane.

Mało znam ten program. Próbowałem go wyłączyć poprzez prawy przycisk myszki na ikonce w pasku stanu i wyjście ale mimo wyłączenia Comodo sieć dalej nie hula

Komputer normalnie łączy się z internetem po WIFI i wszystko jest ok. Tylko sieć domowa nie chce ruszyć.

Nie wiem, w REGUŁY ZABEZPIECZENIA SIECI → STREFY SIECIOWE mam tylko PĘTLA ZWROTNA i coś co nazywa się DOM ale tu nie ma nic wpisane.

Możecie pomóc w diagnozie

Przy połączeniu się z routerem powinno wyskoczyć ci okienko z nową siecią prywatną (jeśli masz tak zaznaczone), zapisujesz tę sieć. Następnie w zakładce zapora>kreator ukrywania portów> skonfiguruj zaufaną sieć i ukryj porty tego komputera, wybierasz w nazwie strefy swoją sieć, klikasz OK i powinno działać.

Zresetuj konfigurację. Z ikonki w trayu wybierz inna konfigurację niż obecną, na następnie wybierz ponownie tą, z ktorej korzystales do tej pory. Teraz przy wykryciu nowej sieci powinno pojawić się okno. Zaznacz, że chcesz być widoczny dla innych komputerów w tej sieci. Rady Zadry też są poprawne.

morphiusz, faktycznie Twoja metoda jest prostsza, gdy podłączasz się pierwszy raz do prywatnej sieci. To co ja podałem jest dobre gdy już sieć jest zapisana i dopiero wtedy chce się udostępnić. Pytanie czy w preferencjach ma zaznaczone “Automatycznie wykrywaj nowe sieci prywatne”, jeśli nie, to powinien zaznaczyć i skorzystać z Twojej rady, będzie najprościej :slight_smile:

Dzięki wielkie pomogło. Zrobiłem tak:

ZAPORA → REGUŁY ZABEZPIECZEŃ SIECI → STREFY SIECIOWE dodałem DOM i wstawiłem odpowiedni adres IP

potem

ZAPORA → KREATOR UKRYWANIA PORTÓW → SKONFIGURUJ ZAUFANĄ SIEĆ wybrałem DOM kliknąłem OK no i ruszyło

Dzięki za pomoc
Temat można zamknąć

Gratulacje. A więc zamykam.