program zainstalowany wirtualnie

Witam wszystkich. Jestem tu pierwszy raz. Zainstalowałem program który "zainstalował się wirtualnie. Znam ten program jest bezpieczny. Jak go uruchomić gdyż na żadnej liście typu start go nie ma? Próbowałem zainstalować jeszcze raz, ale podobno taki folder jest już w tej lokacji. Jak go znaleźć albo “unormalnić” jego instalację. Odinstalować też sie nie da bo na liście też go nie ma? Help.

Używasz CIS 10? Następny razem jak uruchomisz instalator to kliknij w alercie, że chcesz uruchomić go poza piaskownicą. Chyba, że masz tak go skonfigurowanego, że automatycznie jest pakowany do piaskownicy - wtedy musisz dodać instalator do listy zaufanych plików.

Używam Comodo internet Security Premium wersja programu 8.4.0.5165.
Instalowałem już trochę ale tak naprawdę chyba pierwszy raz tak zrobił… to co właściwie mam zrobić aby osinstalowac lub przywrócić instalację tego programu?

Instalator programu należy dodać do wykluczeń w Comodo. Przy uruchomieniu powinno pojawić się okno z prawej strony ekranu umożliwiające dodanie takiego wyjątku. Po dodaniu wykluczenia należy uruchomić jeszcze raz instalator i sprawdzić czy nie uruchomił się z zieloną ramką w około. Ta ramka symbolizuje wirtualizację aplikacji.

Aplikacje zainstalowaną w piaskownicy Comodo nie da się przenieść do rzeczywistego systemu. Należy podjąć kroki opisane powyżej.

Witam. Mam problem z CIS 10, chodzi o to, że instalatory i nieraz programy uruchamia mi od razu izolowane bez pytania czy je tam uruchomić czy nie, tak jak robił to w wersji 8.4. By programy się zainstalowały czy uruchomiły muszę je odblokowywać. CIS-a 10 instalowałem na czysto na nowym Windowsie 10 CU. Powiadomień nie było też gdy nie przeprowadzałem żadnej dodatkowej konfiguracji programu na początku. Nie wiem co zrobić żeby się mnie zapytał czy uruchomić program w izolacji czy nie i proszę o pomoc.

Masz najnowszą wersję CIS?
Ustawienia->Izolacja->Ustawienia izolacji.

“wykrywaj program, które wymagają zwiększonych uprawnień…” musi być zaznaczone.
“nie wyświetlaj powiadomień, o podniesieniu uprawnień” musi być odznaczone.

Wersja CIS jaką mam zainstalowaną to 10.0.1.6223.

w Ustawieniach izolacji mam właśnie tak zaznaczone. I dalej mam bez powiadomienia.

Nieco z tym powalczyłem i by mieć powiadomienia musiałem wyłączyć “Automatyczną izolację” a włączyć “HIPS” (wcześniej “HIPS” był wyłączony) by mieć powiadomienia.

A skoro nazwa “Piaskownica” została zmieniona na “Izolacje” to nazwa piaskownica w
“Ustawienia->Izolacja->Automatyczna izolacja”
oraz
“Ustawienia->Klasyfikacja plików->Grupy plików”
i opcja w obu “Foldery piaskownicy” powinna być chyba nazwana “Foldery izolacji”. Choć pewnie o tym już wiadomo, ale co tam :).

U mnie w obu przypadkach to jest “Foldery środowiska izolowanego” ???

Skoro u siebie masz nazwy prawidłowe, a ja mam bodajże po staremu, to mogę mieć też i problemy z izolacją bez powiadomienia mimo odpowiedniego ustawionych opcji i ładujących do niej co popadnie.
Coś podobnego miałem z programem cFosSpeed, nie pokazywała mi się graficznie Historia prędkości transferu, było puste miejsce. Odinstalowałem i zainstalowałem na nowo i teraz wszystko widać.
Najwidoczniej będę musiał zrobić to samo z CIS-em i być może powiadomienia izolacji będą działały jak powinny oraz nazwy pojawią się takie jakie mają być. heh

Domyślne instalowanie nierozpoznanych programów w automatycznej piaskownicy ma sens tylko wówczas, gdy chcemy je szybko przetestować, choć najlepszym narzędziem do tego jest wirtualny pulpit. Po takim działaniu należy opróżnić auto-sandbox: czynności izolacji > opróżnienie środowiska izolowanego. Najlepiej kliknąć na tę opcję PPM i dodać ją do do paska zadań i widżetu.
Jeśli aplikacja jest bezpieczna, to zawsze instalujemy ją poza automatyczną piaskownicą. Zaznaczamy “Ufaj tej aplikacji” i uruchamiamy bez ograniczeń. Może się jednak zdarzyć, że niektóre pliki będą nierozpoznane i prawidłowe uruchomienie programu po instalacji nie będzie możliwe. Wówczas trzeba wejść w ustawienia > klasyfikacja plików > lista plików i dodać je do zaufanych. Oczywiście trzeba je także odblokować jeżeli są zablokowane.
Na szczęście lista rozpoznanych, bezpiecznych programów jest coraz większa i komunikaty auto-sandboxa rzadko się pojawiają.

Również mam taki problem i nie wiem jak sobie poradzić :frowning:

No to w końcu dam odpowiedź :wink:
Wystarczyło zainstalować na nowo CIS-a, wybrałem instalację offline. Po zainstalowaniu nie miałem już “Foldery piaskownicy” tylko “Foldery środowiska izolowanego”, czyli tak jak powinno być. Zaczęło też pojawiać się powiadomienie kiedy to dany program chce zostać uruchomiony w izolacji. Choć niestety nadal niektóre programy od razu uruchamiają się w izolacji, ale częściej pojawia się powiadomienie o tym, czyli tak jak napisał omkar.
W każdym razie u mnie działa już tak jak powinno być, wystarczyło przeinstalować CIS-a. Na rozwiązanie problemu nakierował mnie morphiusz kiedy napisał o tym, że w opcjach są już odpowiednie nazwy i mój problem z cFosSpeed-em, tak więc dzięki morphiusz i tobie omkar za komentarz który również jest bardzo pomocny :-TU :-TU ;D