Zainstalowałem dzisiaj CIS 3.9, przy instalacji wybrałem z ciekawości język polski (chociaż preferuję angielski). Chwilkę się pobawiłem, ale potem postanowiłem powrócić do interfejsu w języku angielskim. No i tu jest problem. Połowa programu jest w języku angielski… a druga połowa w języku polskim. Jak to naprawić? Czy to domyślne działanie nowego CIS? Zamieszczam screena.
CIS jak również niektóre inne pakiety zabezpieczające wymagają jednoznacznych nazw dla zbioru reguł, zasad itp. Więc jeśli utworzysz zasadę np. o nazwie „Blokuję te porty” to będzie ona wyświetlana w taki sam sposób zarówno w angielskim i polskim UI. To samo dotyczy predefiniowanych reguł, które są jednorazowo tworzone podczas instalacji. Jeżeli wybierzesz podczas instalacji j. polski, to nazwa dla predefiniowanej zasady zostanie nadana jednorazowo w języku polskim i późniejsza zmiana języka UI CIS nie ma wpływu na tą nazwę, ponieważ nazwy reguł nie są częścią interfejsu aplikacji i nie podlegają zmianie. Jeżeli chcesz zmienić nazwy predefiniowanych reguł, to przejdź do Firewall > Advanced > Edit i zmień manualnie nazwę lub przeinstaluj CIS i podczas instalacji wybierz inny język.