Problem z FF i flash

Witam. Moim problemem jest to, że w czasie uruchomienia programu Firefox nie działają filmy używające flasha. Na przykład: uruchamiam youtube i klikam na filmik, a on nie działa na stronie youtube tylko uruchamia się osobno okno flash i tak przy każdym filmiku. Na niektórych stronach (np. na stronach przesyłających streamy z wyścigów kolarskich) nic się nie uruchamia, nawet okno flash. Problem ten dotyczy tylko FF, ponieważ na innych przeglądarkach jest ok.

Przyczyną tych problemów jest Defense+, ponieważ jak wyłącze Defense+ to FF normalnie odtwarza youtube. Jednak przy każdym pozostałym ustawieniu Defense+ (od paranoika do nauki) są błędy.

Niestety muszę się przyznać do głupoty - zaczeło się to w momencie kiedy dawałem ‘blokuj’ przy jakichś akcjach. Niestety spieszylem sie i uznalem ze blokuj to sensowniejsze rozwiązanie - wiem, za głupote się płaci :frowning:

Pamiętam tylko ze akcje które blokowałem to cos z taskhost.exe, plugin-container (od firefoxa) i jeszcze kilka innych, ale nie pamiętam za dobrze. Boje się grzebac przy Defense+ żeby więcej nie zepsuć.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Przejdź do ustawień zaawansowanych pod zaporą - zestaw wtyczek w pojemnik do wychodzącej, jeśli nie jest to zablokowane. Nie mówię po polsku i uruchomić twój post przez Google Translate. Mam nadzieję, że zrozumiał swoje pytanie? Jeśli to nie problem, upewnij się, że Flash dla Firefoksa (inne przeglądarki) nie jest piaskownicy w zależności od ustawień. Czy masz Flash ustawić auto-aktualizacji. Czy korzystasz z najnowszej wersji?

Powodzenia

Dzięki za pomoc. Flash jest w najnowszej wersji i przeinstalowałem go. Niestety co do reszty nie za bardzo potrafię zrozumieć Twoją wypowiedź. Znalazłem jednak w logu co zrobiłem źle i wklejam to w załączniku. Bardzo proszę o pomoc jak to odwrócić bo ja to poblokowałem, a tam była flaga “zapamiętaj” - jak to odwrócić teraz?

sprawdzić pod zaawansowanych reguł ustawienia zapory i aplikacji HIPS.Google tłumacz z angielskiego na polski jest daleki od doskonałości. :slight_smile:

Wejdź do reguł HIPS, zaznacz te związane z Firefoxem, flashem oraz pluginami i usuń je. Gdyby nadal był problem, to usuń wszystkie reguły. Będą tworzone od nowa.
Najlepiej ustaw HIPS w trybie czystego PC i zaznacz “utwórz reguły dla bezpiecznych aplikacji”. Jeżeli nie jesteś pewien, czy system jest czysty, to przeskanuj go HitmanemPro, MBAM Free i AdwCleanerem.

Jeśli będziesz nadal miał problemy z poprawnym ustawieniem reguł, to wyłącz HIPS i ustaw automatyczną piaskownicę na poziomie niskim. Bezpieczne aplikacje dodawaj w trayu do zaufanych.