Cześć
Krótka historia:
Jestem z produktami Comodo od czasów gdy instalowaliśmy osobno firewall i antywirusa, przez tak wiele lat dobrze służył mi i wszystkim komputerom na których go instalowałem. Byłem wiernym użytkownikiem, dołożyłem nawet swoją cegiełkę do tłumaczenia. W międzyczasie kupiłem swój wymarzony od lat komputer PC i na tym nowym komputerze normalnie apokalipsa. Od miesięcy, regularne zwiechy i freezy których do dziś nie potrafiłem wyjaśnić. Szczegółowy opis problemu na innym forum: www.fixitpc.pl/topic/34788-połączenie-ze-stroną-pclabpl-regularnie-zawiesza-mi-komputer/ . Wówczas nikt nie pomógł, zrobiłem reinstalację systemu i po kilku chwilach problem wrócił. Nie mam gwarancji że to to samo, ale objawy - zawieszenia - wydają się być takie same. Czasami zdarza się to po uruchomieniu, czasami po otwarciu jakiejś strony, innym razem przy próbie otwarcia archiwum. Co ciekawe – po reinstalacji problem nie występuje już na pclab.pl.
I teraz jakiś bystry człowiek przypomniał mi o dziennikach systemu i tam już bardzo łatwo można było uchwycić winowajce. CIS wchodzi w jakieś niezrozumiałe interakcje z Windows 10 powodując zawiechy. Regularnie pojawiają się takie wpisy:
Nazwa aplikacji powodującej błąd: cavwp.exe,
Nazwa modułu powodującego błąd: Framework.dll,
Co się dzieje? Czy ja źle konfiguruje ten pakiet czy co? Nie chcę go zmieniać z powodu napotkanych trudności, bo to mój ulubieniec. Zawsze korzystam z „Optymalnych konfiguracji Comodo Internet Security” pisanych przez Miloszcza – i nigdy – u nikogo – nie było z nimi problemu…
Załączam przykładowe wycinki z dziennika systemowego - do pobrania (3 pliki w jednym archiwum):
I proszę o pomoc.
PS. Dodaje normalniejszy hosting
https://drive.google.com/file/d/1ZjAN49CP9nWTzqnJTFRchmO215E_xQMa/view?usp=sharing