Olası Hataları Düzeltmek İçin Comodo Kurulum Rehberi

Eğer Comodo güncellemesinde ve ya kurulumu esnasında sorunlar yaşıyorsanız ilk önce aşağıdaki rehberi uygulayarak sorunlarınızı çözmeyi deneyin. Kurulumu aşağıdaki rehberdeki şekilde uygulamanız ileride karşılaşmanız muhtemel sorunların önüne geçecektir.

Rehberdeki tavsiyelere devam etmeden önce bir sistem geri yükleme noktası oluşturun. Bu şekilde herhangi birşey yanlış giderse, kolayca kurtarabilirsiniz.

Rehbere devam etmeden önce kurallarınızı ve yapılandırmanızı yedeklemek isteyebilirsiniz. Kurulum sonrası bu ayarlarınızı yeniden içe aktarıp kullanabilirsiniz. Ama unutmayın ki bazen eskimiş yapılandırmalar sorunlara davet çıkarabiliyor.

Düzenleme: 01.12.2017
Bu rehberi paylaşalı 1,5 yıl olmuş, zaman çabuk geçiyor :slight_smile: Comodo resmi kaldırma aracını yayınladı. Kaldırma işlemini önce onunla deneyin.

Bölüm A: Her Zaman Bu Adımları İzleyin (Sırasıyla)

1. Kullandığınız diğer güvenlik yazılımlarını kapatın.
Kaldırmanız gerekmiyor, ama kapalıyken bile bu yazılımınızın Comodo ile çakıştığını düşünüyorsanız kaldırmak iyi bir fikir olabilir.

2. Kaldırma İşlemleri Sırasında Gerekli Olacak Tüm Araçları İndirin
32bit işletim sistemi kullanan kullanıcılar buradan Revo Uninstaller uygulamasını indirin. Bu uygulama CIS/CF 64bit uygulaması için çalışmayacaktır!
Windows 8.0 yada 8.1 kullanan kullanıcılar ayrıca buradaki linkten aracı indirin.
Windows XP, Windows Vista ve ya Windows 7 kullanan kullanıcılar yukarıdaki aracı sizlerde indirin ve buradaki aracıda indirmelisiniz. Windows 8 veya 8.1 kullananlar bu aracı kullanmasınlar! İşletim sisteminiz zarar görebilir. Diğerleri için tamamen güvenlidir.

3.Comodo Internet Security/Comodo Firewall (CIS/CF) Kaldırın
32bit İşletim Sistemi Kullanan Kullanıcılar için Öneriler
32bit İşletim Sistemi Kullanan Kullanıcılar Revo Uninstaller kullanarak işe başlamalılar. Revo kullanarak yeni kuruluma geçmeden eski sürümden kalan tüm kalıntıları temizleyecektir. Revo’yu başlatın ve kullandığını Comodo yazılımı listede belirene kadar bekleyin. Unutmayın 64bit Comodo uygulaması Revo içinde listelenmeyecektir. 64bit için aşağıdaki önerileri okuyun. Revo ile Comodo listelendikten sonra Kaldırma seçeneğini uygulayın. Comodo kendi kaldırıcısı ile kendini kaldırdıktan sonra size “Yeniden Başlat” uyarısı verecektir. “Hayır” diyin ve Revo Comodo kalıntılarını taramaya başlayacaktır. Bu tarama bitince tüm kalıntıları silin. Bilgisayarınızı şimdi yeniden başlatın.

64bit İşletim Sistemi Kullanan Kullanıcılar için Öneriler
Revo Uninstaller 64bit Comodo sürümü için çalışmayacaktır. Sizler Denetim masası yolu ile Program Ekle/Kaldır bölümünden kullandığınız Comodo yazılımını bulun ve kaldırın. İşlem tamamlandığında bilgisayarınızı yeniden başlatın.

4. Comodo Internet Security/Comodo Firewall Kalıntılarını Temizleyin
Bilgisayarınız yeniden başlatıp açtıktan sonra bir önlem olarak geri yükleme noktası daha oluşturun.. Daha sonra bilgisayarınızı “Ağ ile Güvenli Modda” başlatın. Nasıl yaacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.

Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 kullanıcıları sizler 2. bölümde söylenen ekstra aracı çalıştırın. Kalıntıları silmek için seçeneklerden “Uninstall Comodo Internet Security” seçin. Sonra işlemin bitmesini bekleyin. Tamamlandığında pencereyi kapatın. Daha sonra diğer aracıda çalıştırın ve paragrafları okumaya devam edin.

Tüm kullanıcılar, Windows 8 ve 8.1 kullanıcıları dahil, şimdi tüm versiyonlar için güvenilir olan aracı çalıştırın (ilk link verilen araç).
Uygulama açıldıktan sonra 1. adımı uygulayın, bu açık olan Comodo işlemlerini durduracaktır. Bittikten sonra 2. adımı uygulayın, kalııntı dosya ve klasörler silinecektir. Diğer seçeneklerde olsa onları kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Yalnızca ilk iki seçenek Comodo’yu kaldırmak için gereklidir.

Yukarıdaki adımları uyguladıysanız bilgisayarınızı yeniden başlatın.

5. Diğer güvenlik yazılımlarından arta kalan dosyaları temizleyin.
Comodo kullanmadan önce kullandığınız güvenlik yazılımlarının bazı dosyaları sorunlara sebep oluyor olabilir. Diğer güvenlik yazılımlarının kaldırma araçlarına buradan ulaşabilirsiniz. Eski yazılımınızın aracını indirip, çalıştırın.

6. Şimdi yeniden Comodo kurulumu yapalım
Comodo Internet Security’nin en son sürümünü buradan indirin. Tüm adımları düzgünce uyguladıysanız ve başka bir sorun yoksa şimdi herşeyin düzügünce ilerlemesi ve en güncel sürümü kurmuş olmanız gerekiyor.
Comodo kurulduktan sonra devre dışı bıraktığını programı yeniden etkinleştirebilirsiniz. Unutmayın 2 antivirüs programını aynı anda kullanmak çakışmalara yol açar. Eğer başka antivirüs kullanmak istiyorsanız sadece Comodo Firewall kurulumu yapmalısınız.

Bölüm B: Eğer Bölüm A kısmında yazılı olanları uyguladınız ve hala Comodo’yu kuramıyorsanız aşağıdaki adımları izleyin.

1. Windows Installer Temizlik Aracını İndirin.
Uygulamayı buradan indirin. Uygulamayı çalıştırın ve Comodo kurulumuna izin vermeyen kurucuları düzeltmeyi deneyin.

2. Kayıt Defteri Temizliği Yapın
Bilgisayarınızda bir kayıt defteri temizliği yapmayı denemelisiniz. Bazı problemleri çözmeye yardımcı olacaktır. Hangi kayıt defteri temizlik aracını kullanırsanız kullanın, kayıt defterinizin önce bir yedeğini alın. Wise Registery Cleaner aracını kullanmanızı öneririm. Otomatik olarak kayıt defterinizin yedeğini alacak ve temizlik işlemini yapacaktır. Kayıt defteri temizliğini yaptıktan sonra Bölüm A’ya ilerleyin ve adımları tekrarlayın.

3. Kalıntı Dosyaları Elle Temizlemeyi Deneyin
Windows XP, Windows Vista, ve Windows 7 Kullanıcıları İçin
Aygıt Yöneticisini açarak Comodo’nun silinmeyen aygıtlarının olup olmadığını kontrol edin. Aygıt yöneticisini nasıl açacağınızı buradan öğrenebilirsiniz. Gizli aygıtları göster seçeneğini açmayı unutmayın. Comodo Internet Security Firewall Driver yada Comodo Internet Security Helper Driver aygıtlarını görürseniz sağ tıklayın ve kaldır diyin. Bunları yapmanız diğer kalıntıları temizlemez, bu konunun en başına Bölüm A ya dönerek adımları tekrarlayın.

Windows 8 ve 8.1 Kullanıcıları İçin

  1. Autoruns aracını indirin: Autoruns for Windows - Sysinternals | Microsoft Learn
  2. İnen arşiv dosyasına sağ tıklayıp bildiğiniz bir konuma çıkart diyin.
  3. Çıkan klasör içindeki “autoruns.exe” uygulamasını yönetici olarak çalıştırın.
  4. ‘services’ ve ‘drivers’ sekmeleri altında (CmdAgent, cmderd, cmdGuard, cmdhlp, cmdvirth & inspect) değerlerini arayın.
  5. Comodo’nun bu girdileri varsa sağ tıklayıp, silin.
  6. Windows Explorer kullanarak daha önce belirtilen dosya konumlarındaki kalıntıları silmeyi deneyin.

4. Bölüm A Önerilerini Şimdi Yeniden Uygulayın
Yukarıdakı adımları uyguladıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın. Bölüm A içindeki önerileri sırasıyla takip ederek kurulum yapıp yapamadığınızı kontrol edin.

Bölüm C: Yukarıdaki Bölüm A ve Bölüm B İşe Yaramadıysa Ne Yapmalıyım

1. Yardım için “Comodo Help” bölümünden Yardım İsteyin.
Eğer yukarıdaki hiçbir adım sorununuzu çözmediyse, lütfen Install / Setup / Configuration Help - CIS bölümünde kendi konunuzu açın. İnsanlar sorununuzu inceleyerek size özel oluşmuş olabilecek sorunlar üzerinde düşünebilir ve kurulum konusunda size yardımcı olabilirler. Konu içinde buradaki adımları tamamladığınızı ve çözüm bulamadığınızı belirtin.

Orijinal yazının Türkçe çevirisidir. Eğer İngizlice’ye hakimseniz bu konuyu okuyun.
Çeviriyi tamamen ben yaptım, yigido :slight_smile:

[b]
SARTEK : Herhangi bir sorun yaşarsanız sisteminizde yüklü bulunan GeekBuddy programı veya 0 850 202 55 05 GeekBuddy teknik destek hattı üzerinden 7/24 ulaşabilirsiniz.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Yardıma ihtiyacınız olduğunda 7/24 bize ulaşabilirsiniz.
Comodo Türkiye haberlerini ve kampanyalarımızı Facebook Redirecting...,
Twitter https://twitter.com/ComodoTurk hesaplarımızdan ve Comodo Forum Comodo Forum adresinden takip edebilirsiniz.[/b]

Merhaba Yigido,
İlgili paylaşımın için teşekkür ederiz. Eline sağlık.

Saygılarımla,
Sarpkan TEKALEV
Technical Support Specialist
GeekBuddy Ankara

Güzel bir paylaşım olmuş. Çok teşekkürler.

Comodo resmi kaldırma aracını yayınladı. Yukarıdaki işleme geçmeden önce aşağıdaki bağlantılardan sisteminize uygun olan kaldırma aracını indirerek kaldırmayı deneyin.

64-Bit İşletim Sistemi için:
http://download.comodo.com/cis/download/installs/ciscleanuptool/ciscleanuptool_x64.exe

32-Bit İşletim Sistemi için:
http://download.comodo.com/cis/download/installs/ciscleanuptool/ciscleanuptool_x86.exe

Teşekkürler,
yigido