Konfiguracja z 5.12 a CFirewall 7

Dość długo opierałem się przed nową wersją, ale stwierdziłem że lepiej nie ryzykować i po uprzednim “ogarnięciu” interfejsu w Virtualboksie zainstalowałem program w normalnym systemie. Przed instalacją wersji 7 wyeksportowałem ustawienia z 5.12, które później zaimportowałem. Jednak po tej czynności stwierdzam, że aplikacje które za każdym razem pytały o dostęp do internetu w 5.12 przestały wyświetlać powiadomienia w 7; między innymi polecenie ping, które jak zauważyłem niektóre z instalatorów wykorzystują by przy procesie instalacji wyświetlić ofertę zainstalowania dodatkowego programu, a które wolałbym mieć “pod kontrolą”. Usunąłem z listy Aplikacje systemu Windows, ustawiłem tryb na Naukę ale w dalszym ciągu nie wyświetlają się powiadomienia dla ping.exe i innych programów.

Czy powinienem skonfigurować firewall od zera dodając interesujące mnie reguły ręcznie czy może jednak da się coś zrobić z obecną konfiguracją?

Aktualizacja:

Stworzyłem nową konfiguracje dodając ręcznie reguły, więc problem jest rozwiązany.

ustawiłem tryb na Naukę

No wtedy to chyba normalne, że nie będzie powiadomienia (?)