Geekbuddy Issue Tracker ve Comodo'ya öneri

Merhabalar birkaç gün öncesine kadar Geekbuddy çalıştırdığımda sistemde kalıntı dosya ve gereksiz kayıt defteri girişlerini temizleyen ayrıca bilgisayardaki sorunları gösteren Issue Tracker beraberinde açılıyordu ve kullanımından gayet memnundum fakat geekbuddy ve comodo internet securtiy güncellemesi ile bu özellik teknisyenden aldığım bilgiye göre kaldırılmış . Bunun gerekçesi nedir? Geekbuddy hizmetinin tuneup özelliğinide kapsadığı yazıyor fakat bu özellik geliştirileceğine kaldırılıyor. Bu özelliğin Comodonun geçmişte sonlandırdığı veya geliştirilmesine ara verdiği system utilities, program manager ve registery cleaner gibi uygulamaların yeni sürümlerinin geliştirilmesi ve kullanıcıya tekrar sunulması ile giderilmesini temenni ederim. Comodo yolunda emin adımlarla gidiyor fakat internet erişimi olmayan veya farklı medyalar kullanan kullanıcılar için virüs veritabanını, sezgisel tarama özelliğini arttırmalı, interneti yoğun şekilde kullanan kullanıcılar için zararlı site tanımlarını arttırmalı, güncel tutmalı ve özellikle banka ve e-ticaret sitelerinde oltalama saldırılarını önleyici , popup reklamları engelleyici ve klavyeden basılan tuşları şifreleyici bir seçenek sunmalı sandbox hips ve firewall ne yazık ki çoğu durumda yetersiz kalıyor. Ayrıca bulut tarayıcıda sadece kendi sunucuları zararlı bulma oranı konusunda yetersiz kalıyor bu yüzden virustotal , metascan ve benzeri sitelerdende tarama sonuçları ile bilinmeyen dosyaların durumları hakkında kullanıcıya bilgi sunması daha faydalı olurdu. Son olarak Disinfect seçeneği sunmalı bide yüklü program güncellemelerini kontrol etse tadından yenmez :slight_smile: kolay gelsin

Comodo bilinmeyen dosyaları otomatik olarak sandbox içinde çalıştırıyor.Bu durumda virüstotal in bir faydası kalmaz.Yeni çıkmış bir virüsü hiçbir antivirüs tanımayabilir.Virüstotal eklenirse Comodo o dosyaya virüssüz diyecek ve bilgisayara zarar verebilecek.Comodo’nun amacı algılama değil korumadır.

Sanırım yeterince anlaşılır yazamamışım. Evet Comodo bilinmeyen dosyaları sandbox içinde çalıştırıyor fakat amaç sisteme zarar vermek yerine yapılan işlemleri kayıt altına almak olduğunda yani logger programlar (webcam logger,keylogger, screenshotlogger,clipboardlogger vb.)işin içine girdiğinde sandbox burada işe yaramıyor sandoxtan kurtulan bilinmeyen dosya hips kısmında verilen erişim kararınıda geçince güvenlik bir sonraki aşama olan verilerin internete gönderilmesiyle Firewall kısmına devrediliyor işte bu kısımda karar kullanıcıya kaldığı için bilinçsizce veya yanlışlıka dahi olsa verilen izinler sorun yaratabiliyor.Bu yüzden ek seçenekler sunmalı klavyeden girilen tuşları şifrelemek gibi kopyalama anında hafızaya alınan karakterleri şifrelemek gibi örnekler ve yöntemler çoğaltılabilir. Virüs kısmına geldiğimizde ise demek istediğim Comodo nun hali hazırda cloud teknolojisi mevcut ve dosya taramalarını kendi merkezinde yapıyor. Aynı zamanda zararlı tanımı ve sezgisel yeteneği kısıtlı bu yüzden ek olarak başka bir cloud sistemde tarayıp o sonuçlarıda bildirmesi veya en azından o siteye yönlendirmesi kullanıcı açısından hem bir fikir teşkil eder hemde comodonun kendisinde olmayan zararlı tanımlarını görmesi ve eklemesi açısından yararlı olur.Böylece ek güvenlik sağlanır.Buna örnek sevdiğim ve kullandığım bir program olan Crystal Security verebilirim. Ayrıca sosyal medya hesapları güvenliği içinde eklentiler olması güzel olurdu.Yine Comodonun kendini koruma özelliği bulunmalı kolayca bypass edilmemeli. Şunlarıda söyleyeyim forumu detaylıca okumadım fakat birkaç giderilmesi gereken hata mevcut bunlar Comodo yüklendiğinde Windows firewall otomatik olarak kapatılmıyor,bilgisayar uyku moduna geçip tekrar açıldığında comodo aktif olmuyor el ile tekrar açmak gerekiyor,Masaüstü aracına Microsoft edge desteği gelmeli,oyuna girildiğini otomatik algılamalı ve oyun moduna geçmeli.

Kullanıcıyı bilgilendirme amaçlı olsaydı iyi olurdu.Ama Comodo’ya bu konuda çok fazla kişi bunu söyledi.Diğer konularda: Microsoft Edge büyük ihtimalle CIS 9 ile eklenir,firewall ve aktif olmama sorunu daha önce Comodo’ya söylendi yakın zamanda çözülür.Otomatik oyun modu eklenirse iyi olur.En azından oyuna girildiğinde sorması iyi olurdu.