Free secure email certificates - jak go użyć?

Ktoś używa certyfikatów? Jak się go używa? Używam programu pocztowego Thunderbird 3.1.2 i trzeba to jakoś połączyć? Trzeba coś instalować? Wypełniłem formularz, który znajduje się na stronie, dostałem maila i nie wiem, co z tym dalej zrobić. Trochę kiepsko z moim angielskim i nie rozumiem jak użyć certyfikatu do podpisywania wiadomości.

Też jestem ciekawy ktoś coś wie??

Wysyłacie zgłoszenie. Po kilkudziesięciu minutach dodajecie do klienta pocztowego. Potem możecie podpisywać wysyłane e-maile.

Witam. Ostatnio przeszedłem pozytywnie proces otrzymania tego certyfikatu. Tu część rozmowy z supportem z comodo " Thanks for contacting us.

I’ve revoked the email certificate as requested. You may follow the instructions given below to apply, collect and configure the email certificate.

1. Apply for email certificate using either IE or Firefox from the below url. MAC users, it’s recommended to use only Firefox
    Sectigo

2. You would be receiving a collection mail shortly upon applying the certificate. It will contain the instructions to collect the certificate. You have to remember here to use the same browser and machine which was used to apply the certificate.

3. When you see a message about successful collection of the certificate, export the certificate along with private key from the browser’s certificate store.
    IE : https://support.comodo.com/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=225&nav=0,32
    Firefox : https://support.comodo.com/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=1221

4. Configure the email certificate in your email client.
    Sectigo
    "
    W skrócie najważniejsze to że podczas rejestracji klucza oraz finalizacji trzeba używać tegio samego komputera i przeglądarki( ie lub fx), w przeciwnym razie nie uda się to i trzeba będzie przechodzić proces od nowa.Ja użyłem na początku chrome i niestety trzeba było powtórzyć proces.Po kliknięciu w mailu "Click$ Install Comodo Email Cer… " przeglądarka zrobi już sama , trzeba tylko zatwierdzić.Na sam koniec wchodzimy w opcje bezpieczeństwa i w certyfikaty, po czym z osobistych eksportujemy jako backup.