Czyżby Comodo 6.1.276867.2813 zaczął spowalniać uruchamianie Firefoxa?

Stosunkowo niedawno temu wraz z poprzednią aktualizacją miałem problemy ze spowolnieniem startu systemu.
Dzisiaj program zaktualizował się do wersji 6.1.276867.2813 i zaobserwowałem radykalne wydłużenie czasu uruchamiania Firefoxa.
Początkowo uznałem że jest to problem dawno instalowanego systemu, to też w końcu zdecydowałem się na odświeżenie sobie komputera. Po przywróceniu partycji do “świeżego” stanu miałem zainstalowane Comodo w wersji 5. Firefox obciążony zakładkami i pluginami uruchamiał się stosunkowo szybko. Zaktualizowałem do wersji obecnej i pojawił się problem… Nim przeglądarka uruchomi się, dłuższą chwilę w procesach można obserwować że jest jak gdyby zamrożona. Cały czas zajmuje 168MB pamięci i nie widać żadnej aktywności. Nim firefox się włączył zdążyłem chociażby zainstalować Comodo KillSwitch i dopiero po chwili uruchomiła się przeglądarka [46 sekund].
Mój system to Windows Xp SP3
Czyżby był to kolejny znany problem na który miałem nieszczęście trafić?

hmm… mi też się coś takiego kiedyś przytrafiło, ale wtedy nie używałem jeszcze COMODO ;p i występowało to chyba w firefoxie 18, ale sporadycznie, i czas jego uruchomienia nie był aż tak długi jak u ciebie :O. Teraz nie mam z tym problemów.
Może spróbuj odinstalować COMODO i sprawdź czy problem będzie nadal występował, jeżeli tak to wina leży po stronie firefoxa, lub jakiegoś pluginu albo wtyczki (spróbuj wszystkie pluginy i wtyczki usunąć i sprawdź ile czasu FF będzie się uruchamiał)
Jeżeli nic z tego nie pomoże, to może masz za mało ramu w kompie ? Wtedy firefox będzie korzystał z pliku stronicowania na dysku, co trwa znacznie dłużej niż odczyt z pamięci ram…

Jak nic z tych rzeczy nie pomoże to napisz o problemie na jakim forum komputerowym - napewno ktoś pomoże :wink: