Miałem CIS free i AVG free, ale otrzymałem licencję na full AVG. (CIS chyba nie ma ochrony rezydentalnej, ochrony sieci)
Niezbyt jestem zadowolony z AVG - firewall puszcza blokowane programy (slui, sllua) przed załadowaniem systemu, nie mówiąc już o fizycznej obsłudze i ciągłym wieszaniem się interfejsu, firewall jest gorszy w obsłudze i w ogóle nie wiadomo co robi. Wart jest tylko aplikacji AVG Identity Protection , która monitoruje procesy na bieżąco i zapobiega włamaniom.
CIS był duuużo przejrzystszy, firewall najlepszy, ale miałem zastrzeżenia co do antywirusa i bazy wirusów. (raz puścił trojana, którego złapał AVG free)
Czy to byłby dobry pomysł jeśli bym zamontował CIS + AVG Identity Protection + Avg Full (z wyłączonym firewallem), mam dobry komp, tylko czy by się te programy by się nie pogryzły.
CIS i AVG free się nie gryzły. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia proszę o radę.
<< po instalacji Service Pack 2 w Vista AVG działa poprawnie>>
Hej,
Kiedyś miałem zainstalowanego AVG Free razem z CISem (z wyłączonym skanowaniem w czasie rzeczywistym) i nic się nie działo złego.
CIS chroni Cię przed wszystkimi zagrożeniami w czasie rzeczywistym. Jeśli coś prześlizgnie się przez antywirusa Defense+ to złapie i Cię zaalarmuje.
Baza danych w tej chwili liczy około 5,5 miliona definicji więc całkiem sporo. Niestety wielu użytkowników skarży się na dużą ilość fałszywych alarmów (ale to się niedługo ma zmienić ;)) choć ja osobiście doświadczyłem chyba tylko trzech przez kilka miesięcy użytkowania.
Wg mnie nie potrzebujesz AVG Identity Protection bo CIS robi to samo i wiele więcej.
Jeśli zdecydujesz się na przesiadkę to radzę Ci od razu przestawić konfigurację na ‘Proactive Security’. Wtedy będziesz miał całkowitą kontrolę nad aplikacjami a CIS większości z nich nie będzie się uczył samodzielnie. W celu zmniejszenia ilości pop-upów możesz ustawić Firewall na tryb bezpieczny, a Defense+ na tryb czystego PC. Ja tak mam i jestem zadowolony. Pop-upy otrzymuję tylko podczas instalacji/deinstalacji programów, które nie są jeszcze na liście bezpiecznych plików COMODO.
Wirusa nie miałem odkąd używam COMODO Firewall a później CISa więc mówi to chyba samo za siebie.
Tak jak mówiłem AVG nie powinno się gryźć z CISem (jeśli w tym drugim wyłączysz skanowanie w czasie rzeczywistym).
Może trochę odgrzewam posta, ale wg mnie nie ma sensu instalowac defensewall czy geswall gdyż CIS ma już wbudowanego HIPSa w postaci Defense+, tak samo jak nie ma sensu używać 2 antywirusów czy firewalli.
Sykes zgadzam sie z tobą w pełnej rozciągłości, od kiedy mam CISa to żaden wirus się nie prześlizgnął(chyba, że sam ściągałem ;))
Ja też odgrzeję. Na pececie (w Windows) mam CIS’a 3.10, MBAM do przejechania raz na jakiś czas i Sandboxie dla testowania COMODO (w Linuksie prawie HIPS - SELinux; firewall iptables).
Moim zdaniem CIS darmowy jest dobrą ochroną. Taki zestaw jest o tyle przydatny, że jeżeli AV przepuści coś, D+ wykryje złośliwą pracę (firewall też). Dużym plusem jest, że można legalnie używać w firmie, szkole (w gimnazjum spotkałem się z Avirą Free, baza wirusów z 2007 roku).