Comodo oraz utorrent

Zapewne wiele razy był ten temat wałkowany lecz i tak muszę zadać te pytanie.

Posiadam internet 1mb comodo podczas sciagania z utorrenta blokuje mi WINDOWS OPERATING SYSTEM przez co z maksymalna predkoscia moge sciagac jedynie torrenty ktore maja okolo 3 razy wiecej seedow niz peerow.Troszke mnie to denerwuje i postanowilem o tym poczytac.Znalazlem nawet rozwiazanie(szkoda ze nie po polsku) tutaj:

https://forums.comodo.com/firewall-faq-cis/with-cis-v4-my-p2p-client-utorrent-e-mule-is-not-working-properly-anymore-t54156.0.html;new;boardseen#new

Poniewaz bardzo zalezy mi na ochronie mojego komputera a jest ktos kto mnie regularnie atakuje.Raz chce sie laczyc przez svchost raz przez cos innego.Temu komus bardzo zalezy na moim koncie do gry wiec chce sie jak najlepiej zapezpieczyc stad tez moje pytanie.Czy wykonujac wszystko to co jest w linku ktory podalem regula ta bedzie odnosic sie do calego internetu czy tylko do utorrenta??Mam wrazenie ze jak odblokuje ten chociaz 1 port do mojego ip to wlasnie przez ten hacker bedzie mogl mi sie wbic na komputer.Chyba mysle dobrze poniewaz to sa reguly globalne szkoda ze nie mozna zrobic wyjatku ale tylko dla jednego programu.A moze sie da? Jezeli istnieje taka mozliwosc i ktos wie jak to zrobic bylbym wdzieczny za odpowiedz.