Comodo Kullanıcı İstekleri

Merhaba, uzun süredir bazı başlıklarda yazdım ama biraz aralarda kalıp konu içerisinde kaynadığı için bende bu tip bir başlık açıp, kullanıcı beklentilerinin yazılmasını istedim.

Bu şekilde belki de Comodo yetkililerinin kullanıcıların istediği ya da beklediği özelllikleri görme şansı olur ve yeni sürümlerde bu özellikler eklenebilir düşüncesindeyim.

İlk olarak ben yazayım o zaman:

-Bilgisayarın web kamerası için koruma eklenebilir. Bazı antivirüslerde bu özellik var ve cidden önemli…
-USB flash diskler açılmadan kısa bir tarama modu eklenebilir. Çoğu kez kendi adıma flashtan Comodo yüklü olduğu halde virüs yedim.

evet aynen , comodo yüklü olduğu halde bilgisiz kullanıcı sınıfına dahil olan validem de sürekli flash bellek ile bilgisayarını çökertiyor . İnanılmaz . En sonuncu seferde wormlar , truva atları falan bulaşmıştı , hard diskteki bilgiler , dosyalar kullanılamaz hale geldi .

yani bilgisiz kullanıcı ( çevremden gözlediğim kadarıyla 55 yaş üstü kullanıcılar bilmedikleri sitelerden falan uzakta dursalar , sistemleri sürekli enfekte oluyor ) nın işi çok zor . Firewall bilgisayara eklenen flash bellek gibi çevre birimleri için de firewall görevi üstlense muhteşem yararlı olurdu .

Bir de cihaz özelliklerine bakarak otomatik olarak antivirüsü erişimde veya durumsal olarak ayarlasa iyi olur.Büyük ihtimalle virüs durumsal iken bulaşmıştır.Yine de otomatik tarama da olsa iyi olur.

Erişimde ve Durumsal ayarı var Comodo’da ama yine de bulaştığı oluyor.
Flash disk ilk takıldığında oto tarama yapması lazım ve bize “güvenli” ya da “falanca virüs bulundu” gibi bir uyarı vermesi lazım.
360 Internet Security’deki özellik güzel mesela… Belki bir fikir verebilir.

Arkadaşlar merhaba,

Comodo’nun ekstra bir flaş bellek tarama olayına ihtiyacı yok. Sayın Sporsal bunu sizinle forumun bir bölümünde tartişmıştık diye hatırlıyorum.
Flaş takılığı anda zaten yeni bir disk görünümde oluyor. Siz erişimde de yapsanız durumsal da yapsanız flaşı açtığınız anda virüs varsa
Durumsal ayarda,
Tüm çalıştırılabilir uygulamalar taranır sizin ekstradan sağ tıklayıp taratmanız ve ya otomatik taramaya gerek yoktur.
Erişimde ayarında,
Virüs flaş içinde olsa dahi siz tıkladığınız anda taranacak demektir erişimde ayarları. Yani bir dosyayı çalışmaya başlayacağı zaman taranır. Bu yüzden durumsal modu kullanmayı tavsiye ediyorum herkese.

Zaten bilinmeyen ve çalıştırılan tüm uygulamalar dosyalar sandbox içine gidiyor… bu zararlının vektörü flaş bellekte olsa taktığınız harici bellekte olsa aynı. Ya da yedek kullandığınız diskte de olsa aynı. Bu nedenledir ki bu özellik açıkçası gereksizdir.
Diğer vendorler bunu net söylüyorum göz boyamak için yapmaktadır :wink: Lütfen aldanmayın.

Comodo’nun çalışma mantığını öğrenmeniz açısından aşağıdaki videoyu lütfen izleyiniz. Altyazıları açınız Türkçe olarak okuyabilirsiniz.

Sorun dosya flaş bellekten bilgisayara oradan tekrar başka bir flaş belleğe kopyalandığında çıkıyor.O da küçük bir ihtimal.Ünlü kısayol virüsü bulaştığında flaş bellekteki dosyalara bakarken Comodo uyarmamıştı(büyük ihtimalle virüslü dosya veya kısayola tıklasaydım algılayıp engelleyecekti).Virüslü olduğunu başka bir antivirüs önceden söylemişti.Hiç sormadan flaşta ne varsa silmeye çalışmıştı.Hemen çıkararak birkaç dosya hariç kurtarmıştım.Sonra Comodo ile taramıştım.Virüslü dosyayı sildi.Kısayolları da ben sildim virüsten kurtuldum.Bu durumda flash bellekteki bütün dosyaları bilgisayara kopyalasaydım virüs bilgisayara zarar veremezdi ama bilgisayarda virüslü dosya olduğu için taramada virüs gözükürdü.Bulaşma diye bahsedilen büyük ihtimalle odur.

Güvenli yazmasına gerek yok.Bulaşma diye bahsettiğiniz bilgisayarda tarama sırasında virüs mü bulunuyor yoksa virüs bilgisayarı etkiliyor mu?

Teşekkürler abrkackl,

Comodo sistemi koruma anlamında mükemmele yakın bir ürün. Arkadaşlar tespit edilemeyen zararlıları bilgisayara bulaştı diye lanse ediyorlar.
Bilgisayar bulaşması farklı bir durum, virüsleri toplayıp masaüstünde bir klasörde tutmak farklı :wink:
Ben açıkçası masaüstümde günlük olarak zararlıları indirip inceliyorum, bu bilgisayarıma virüs bulaştı anlamına gelmiyor. Dediğiniz gibi arkadaşların karıştırdığı nokta bu sanırım.

Her zaman tavsiye ederim flaş bellekten gelen virüslerden korunmak için “Otomatik Kullan” ayarlarını tüm medyalar için kapatın. İnanın bana virüs sorunu ortadan kalkacaktır. En acemi kullanıcılarda bile yaptığım bu ayar sayesinde artık virüs bulaştığını görmedim.
Malum kısayol virüsünden korkmayın arkadaşlar, HFV Pro adlı yazılım ile dosyalarınıza zarar gelmeden “disinfect” yapabilirsiniz. Çok kolay kullanımlı ve başarılı ufak bir uygulamadır.

Comodo bu şekilde bir flaş görürse tahmin ediyorum tüm dosyayı silecektir, çünkü dosyalarınıza zararlı kod enjekte edilmiş durumda oluyor. Ama bu dediğim araç dosya içinde zararlı kodu alıyor.

Umarım kendimi anlatabilmişimdir, sorularınız varsa tartışmaya devam edelim :wink:

Açıklamalar çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık.

Sayın yiğido haklısınız, daha önce de bahsettim bu konuyu, çünkü başımı işte o kısayol virüsü yakmıştı :smiley:
Hatta tüm üniversitenin başını yaktı diyebilirim. Yanlız açık söylüyorum, hepsinde de Comodo yüklüydü ama bu virüsü yinede yedik…
Temizlemek günlerimizi aldı, çoğu bilgiler gitti…

Tabi ayarlardan “durumsal” konumunda mıydı onu hatırlayamadım, büyük ihtimal değildi çünkü default olarak “erişimde” diye yükleniyor. Bakalım, bundan sonra birde öyle deneyelim olmazsa.

Ha bu arada ben “sandbox” u hep kapatıyorum. Daha önce de yazdım, A4 Tech Bloody modeli fare yazılımımı çalıştırmıyor.
Bununla birlikte birkaç oyunda da aynı sıkıntıyı yaşadım. Sandbox ile bir türlü yıldızım barışmadı :smiley:

Yanılmıyorsam size o zamanda Comodo’nun asıl gücünün Sandbox olduğunu söylemiştim :slight_smile:
Bu arada varsayılan kurulumda Antivirus “Durumsal” olarak ayarlanmıştır. Eğer siz gelişmiş görünümü açarsanız rahatlıkla görürsünüz.
Gelişmiş görünümü açmadığını zaman sadece Antivirusu etkinleştir ve ya Devre dışı bırak seçenekleri görünür. Gelişmiş görünüm varsayılan olarak seçili değildir bu neden varsayılan erişimde olması biraz zor. Siz olmasanızda işgüzar birileri ayarları değiştirmiş olabilir. :wink:
Sandbox açık olmadığından kısayol virüsünü yayan yürütülebilir dosya (.exe) eğer antivirüs veritabanında değilse çalışmasına izin verilmiştir.
Comodo’nun antivirüs modülü zaten çok güçlü değil vasatın altındadır. Amaç son kullanıcıya kullanışlılık sağlamaktır.

Yakında Comodo Cloud Antivirus ürününü çıkaracak. Hantal 290MB lık virüs veritabanına ihtiyacımız olmayacak. HIPS, Firewall gibi gelişmiş özellikler olmadan dediğim gibi en güçlü özelliği olan Sandbox ve Cloud Antivirus özelliği ile çok hafif bir yazılım bizleri bekliyor. :-TU

Size tavsiyem bundan sonraki kurulumlarda Sandbox’u açık tutun. O driver dosyasını whitelisting ekibine verirseniz forum üzerinden kısa süre sonra güvenilenler listesine eklenecek ve sizin sorununuz çözülecektir. Bilginize, iyi forumlar

Comodo antivirüs bulut sistemli olursa tadından yenmez cidden…
Bu çok sevindirici bir haber. Umutla bekliyoruz o zaman.

Genel olarak Comodo antivirüs iyi iş yapıyor. Tek sıkıntısı false alert olayı biraz fazla… Onu da artık bildiklerimi hariç tut yapıyorum :P0l

Bu arada küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum, konu ile alakası yok ama belki ufak bir bug olabilir…

Comodo simgesi arka planda çalıştığı halde bazen bilgisayar açıldığında ya da uykudan uyandığında gözükmüyor.
Tekrar kısayoluna tıklayarak bildirim çubuğunda görünür yapıyorum.
Bu da bir süredir bahsettiğim bir sıkıntıydı ve henüz çözülmemiş… Tekrar olursa screen shot alarak burada paylaşayım. 8)

Bu sorunu bende farkettim… bende daha garip bir şekilde ortaya çıktı. Durumu Buket Hanıma anlattım. İlgilendiklerini söyledi.
False positive olan dosyaları neden yanlış rapor olarak Comodo analistlerine göndermiyorsunuz?

Sayın “yiğido” bir sorun daha var aslında.

Konu açılmışken onu da Buket hanım’a iletelim isterseniz.

Comodo aktifken, windows firewall 'da açık kalıyor neden bilmiyorum.
Uzun süredir var bu sorun.
Comodo yüklendikten sonra onu otomaik olarak kapatması lazım ama ben hep açık görüp elimle kapatıyorum.

Şu da olabilir, bazı sistem temizleme yazılımları temizleme yaparken windows firewall’ı kapalı görüp açıyor anladığım kadarıyla.
Wise Care 365’te bu var mesela. Sistemi temizledikten sonra Windows Firewall’u açık buluyorum hep.
Yane Comodo’nun Firewall görevi gördüğünü bu tip uygulamar ya da windows kendisi göremiyor olabilir.

Kontrol edilirse sevinirim.

Teşekkürler Sporsal, durumu ileteceğim. Yanlış hatırlamıyorsam bir hata raporu oluşturulmuştu bunun için.
Naçizane tavsiyem, aşırıya kaçan temizlik programlarından özellikle Advanced System Care kullanmaktan kaçının!
Tavsiyem CCleaner yeterli temizlik sağlayacaktır, gereksiz ve çöp dosyaların temizliği konusunda. Ufak ve kullanışlı bulduğum bir program.
Diğer üçüncü parti temizlikçiler ileri seviye performans sağlamak adı altında sistem ayarlarını bozabiliyorlar.

Normalde CIS kurulumunda henüz daha işlemler başlmadan Firewall modülü kurulurken Windows Firewall kapatılır, hatta Windows isze Windows firewall’u etkinleştirin uyarısı bile verir :slight_smile: Bu da aslında kurulumda sorun olmadığını gösteriyor. Çünkü dediğiniz problemi hiç yaşamadım ben yaptığım kurulumlarda.

Sayın yiğido teşekkür ediyorum,
Bende Buket hanım’a sorunu bildirmiş bulundum,
Dediğimiz gibi bende Wise 365’tan şüpheleniyorum bakalım biraz daha deneyeyim de :azn:

Yanlış alarm Comodo’da diğer programlardan çok daha az.Sanbox içine alınan dosyalardan bahsediyorsanız onlar bilinmedikleri için bilgisayarda değişiklik yapamayacak şekilde çalıştırılıyor.Programın çalışmasını engellemiyor,virüs bulundu diye uyarı vermiyor.Diğer antivirüsler (özellikle çok yaygın ,algılaması iyi olanlar) olmadık yerde belki Comodo’nun bilinmeyen güvenli dosyaları kadar güvenli dosya siliyorlar.

Arkadaşlar Comodo Cloud Antivirus Beta yayınlandı.
Bağlantıdan indirip test edebilirsiniz.
http://download.comodo.com/ccav/installers/beta/ccav_installer.exe

Şu an itibariyle deniyorum.

Beta olduğunu unutmayın :slight_smile: Henüz birçok şey eksik ve geliştirmeler eklenecektir.
İstekleriniz olursa Yeni bölüm açıldı Cloud Antivirus için.
https://forums.comodo.com/beta-corner-ccav/ccav-hotfix-is-available-today-performance-issues-solved-t113566.0.html;msg822919#msg822919

Ellerinize sağlık, mutlaka forumun o kısmını inceleyeceğim.
İlk izlenimlerim gayet hoş, sade oluşu.
Şu an itibariyle gözüme tek çarpan olumsuzluk sanki tarama hızı biraz yavaş gibi…

Elbette zamanla gelişecektir :-TU
Şimdiden başarılar ve kolay gelsin diyorum.

Sandbox ile yine sıkıntılarım var…
Bu sefer de Rocketdock ve Windows Gadgets’ı durdurdu :smiley:

Yahu şunu kapatsak ve diğer AV’lerde olduğu gibi güvenliğiniz eksik diye uyarı vermese olmaz mı artık :P0l

(sorunlarım bi bitmedi şu sandbox ile) :smiley: