COMODO Internet Security Premium eMule ve uTorrent port açma ayarları hk.

Merhaba, öncelikle şunu belirtmeliyim ki neredeyse 10 yıldır Kaspersky Internet Security yazılımını kullanıyordum. Geçen ay lisans süresi bitince ilk baş geçici bir süre için COMODO Internet Security Premium’un ücretsiz versiyonunu indirip kurdum ve bu 1 aylık sürede gayet iyi bir kullanım deneyimi sundu. Artık KIS programını aramıyor ve bilgisayarımın güvende olduğunu hissediyorum. Yani COMODO bilgisayarımda kalıcı oldu. Benim son 1 ay içinde bir türlü başarılı olamadığım bir port açma deneyimim oldu. Az önce bu işi de başardım ancak yaptığımın doğru olup olmadığını bilmiyorum. Yaptığım işlemler şöyle;

Öncelikle modemden gerekli portların açık olduğunu belirtmek isterim.
eMule TCP-12818 UDP-16996
uTorrent 15765
numaralı portları kullanıyorum.

Kendi çabalarım ile COMODO’da port açamayınca yapmış olduğum Google aramaları neticesinde Enabling File Sharing Applications like BitTorrent and Emule,Comodo Firewall| Internet Security v6.2 bu sayfadaki tüm ayarları kendime göre uyarlayarak yaptım. Fakat hala p2p paylaşımlarımda port sorunu yaşamaya devam ediyordum.
Daha sonra şunları yaptım:
HIPS kuralları içine bu iki program için kural oluşturup İzin Verilen Uygulamalar kategorisine aldım.
Bu işlem sonunda bağlantı sorunum devam ediyordu.
Ağ Duvarı - Uygulama Kuralları içine bu iki program için kural oluşturup İzin Verilen Uygulamalar kategorisine aldım.
Bu işlem sonunda da bağlantı sorunum devam ediyordu.
Ağ Duvarı - Port Setleri kısmına yukarıda belirttiğim port numaralarını ekledim.
Tahmin edebileceğiniz gibi yine bağlantı sorunum devam ediyordu.
Son olarak Görevler menüsünden Port Gizlemeyi Gelen Bağlantıları Gizle ayarına getirdim ve tüm bağlantı problemlerin anında ortadan kalktı.

Merak ettiğim kısım şu?

a-Bu durumda tüm portlar açılmış mı oldu? Eğer öyle ise yukarıda adresini verdiğim sayfadaki bir dünya kural setini niye tanımlamak zorunda kaldım?
b-Bilgisayarımın güvenliği ile ilgili bir zafiyet meydana gelir mi?

Saygılarımla,

a- Ağ Duvarı > Genel Kurallar bölümünün ekran görüntüsünü eklersen yorumda bulunabilirim.
b- O portları kullanan bir program çalışmıyorsa, Comodo o portlara gelen istekleri zaten engelleyecektir. Bu yüzden programlar açık değilken bir zafiyet meydana gelmez.

Ağ duvarında kural gerektiren iki bölüm vardır:

1. Genel kurallar (GK) [Varsayılan yapılandırmada giden bağlantılara izin verilir]
  2. Uygulama kuralları (UK)

Gelen bağlantılar için öncelikle GK listesine bakılır daha sonra UK listesine bakılır. Gelen bağlantılara izin vermek için UK bölümüne kural eklemek tek başına yeterli olmaz, ek olarak GK bölümüne de kural eklemek gereklidir.
Giden bağlantılar için öncelikle UK listesine bakılır daha sonra GK listesine bakılır. Giden bağlantılara izin vermek için -varsayılan yapılandırmada- UK bölümüne kural eklemek yeterli olur.