COMODO Internet Security 2013 v 6.0.260739.2674

Co nowego w wersji 2013 Comodo Internet Security?

NOWOŚĆ! Nowy interfejs użytkownika
Nowy interfejs został stworzony od nowa aby być jak najbardziej przyjaznym użytkownikowi. Wiele zaawansowanych ustawień zostało pogrupowane dla zaawansowanych użytkowników, początkujący użytkonicy powinni poruszać się łatwiej po programie.

[b]NOWOŚĆ! Widżet na pulpit

NOWOŚĆ! Menadżer zadań (do kontrolowania zadaniami Comodo jak skanowanie, aktualizacje itd.)

NOWOŚĆ! Konfigurowalny Pasek zadań

NOWOŚĆ! Obszary, na które można przeciągnąć i upuścić pliki aby je przeskanować/umieścić w piaskownicy

NOWOŚĆ! Efekty dzwiękowe

NOWOŚĆ! Możliwość importowania bazy wirusów

NOWOŚĆ! Skan oceny plików

NOWOŚĆ! Dysk ratunkowy

NOWOŚĆ! Wirtualne skróty

NOWOŚĆ! Przestrzeń współdzielona pomiędzy realnym systemem a zwirtualizowaną przestrzenią

NOWOŚĆ! Przypomnienia o restarcie

NOWOŚĆ! Narzędzie diagnostyczne pobiera brakujące pliki z Internetu

NOWOŚĆ! Skróty klawiszowe

NOWOŚĆ! Następujące programy są teraz częścią cis-a:[/b]

COMODO Autorun Analyzer

COMODO Cleaning Essentials

Virtual Kiosk

Zwirtualizowane środowisko (przestrzeń wirtualna) umożliwiające uruchamianie programów jak przeglądarka itd. poza prawdziwym systemem.

• Zapobiega instalowaniu wirusów i malware na realnym systemie podczas przeglądania Internetu,

• Posiada klawiaturę wirtualną, która zwiększa bezpieczeństwo podczas operacji bankowych,

• Umożliwia testowanie oprogramowania w fazie BETA bez zagrożenia dla naszego realnego systemu,

• Lepiej chroni prywatność: historia, ciasteczka ani inne dane przeglądania nie są zapisywane podczas surfowania po Internecie,

COMODO KillSwitch

ULEPSZONO! Dramatycznie ulepszono piaskownicę i proces wirtualizacji.
Od teraz więcej aplikacji będzie mogło działać w piaskownicy.
Wprowadzono przestrzeń wirtualną (Virtual Kiosk).
Automatyczna wirtualizacja nieznanych plików dla zaawansowanych użytkowników.

ULEPSZONO! Najszybszy i najlżejszy CIS jak dotąd.
CIS 6 jest o wiele szybszy. Wydajność przy normalnym użytkowaniu komputera znacznie wzrosła. Obciążenie podczas skanowania również znacznie zmalało. Od teraz drugi skan będzie trwał ok. 17 razy krócej.

Comdo chiałoby podziękować wszystkim testerom i moderatorom forum za włożony wysiłek i umożliwienie wydania tej wersji.

Pobieranie:

COMODO Internet Security 2013

http://download.comodo.com/cis/download/installs/2000/standalone/cispremium_installer.exe

COMODO Antivirus 2013

http://download.comodo.com/cis/download/installs/2000/standalone/cav_installer.exe

COMODO Firewall 2013

http://download.comodo.com/cis/download/installs/2000/standalone/cfw_installer.exe

COMODO Internet Security PRO 2013

http://download.comodo.com/cis/download/installs/2000/standalone/cispro_installer.exe

COMODO Internet Security Complete 2013

http://download.comodo.com/cis/download/installs/2000/standalone/ciscomplete_installer.exe

UWAGA:
Obecni użytkownicy CIS-a 2012 (5.x) otrzymają możliwość aktualizacji do wersji 2013 w ciągu najbliższych tygodni (styczeń).
Jeśli jednak chcesz używać CIS 2013 już teraz NAJPIERW USUŃ CIS 2012, wtedy dopiero zainstaluj CIS-a 2013.

Błędy proszę raportować tutaj: in the CIS bug board.

Wersja polska programu pojawi się wkrótce, gdy prace nad tłumaczeniem dobiegną końca.
Obecnie tłumaczenie można pobrać tutaj: https://forums.comodo.com/polski-polish/comodo-internet-security-6x-spolszczenie-t88580.0.html

Pytanie …

Czy CCE również bedzie w nowej wersji ?? jak tak to czy sam sie przeaktualizuje czy trzeba instalke z nową wersją pobierac ?? Bo rozumiem ze Firewall sie bedzie sam przeaktualizowywał …

CCE oraz Kill switch są w nowej wersji wmontowane w manu głównym,klikniecie na ikonę programu spowoduje ze dany program się zainstaluje i dokona aktualizacji bazy danych.

CCE - jest teraz w wersji 6 nazwany -bo taki znajdziesz wpis na ikonie - jako End Point cleaning
Kill switch - jest teraz jako Watch activity.

A w samym Firewallu tez to jest ?? bo mi głównie chodziło o osobne moduły … tak jak było do tej pory … wersja portable …

Mam nadzieje, ze ta nowa wersja nie zabije tak mojego laptopa jak poprzednio - z wlaczonym antywirem na AMD E-450 (APU) nie da sie pracowac… (naprawde).

Czym się różnią wersje Internet Security,Security Pro,Security Complete?

Koniec stycznia i jakoś nie widać w automatycznych aktualizacjach wersji 6. Nie chce mi się deinstalować wersji 5 i robic czystej instalacji nowej wersji. Nie chciałbym być źle zrozumiany, ale chyba miesiąc czasu od wejścia nowej wersji, to dużo czasu…

Aktualizacja jest w przygotowaniu :slight_smile: (translatorzy testują wersję RC). Prawdopodobnie ta wersja zostanie wypuszczona jako aktualizacja .

Oby tylko usunęli błąd z tym wywalającym się oknem aktualizacji podczas oglądania czegoś w trybie pełnoekranowym ;D

Wracam do wersji CIS 5.12 Wersja CIS 6.0 to pomyłka. Nowy interfejs jest kompletnie nieczytelny, strona startowa nie podaje teraz jakichkolwiek informacji o ruchu sieciowym, blokowanych czy nierozpoznanych plikach, podstrony też nie podają, wszystkie opcje są maksymalnie poukrywane, jakakolwiek zmiana w ustawieniach kwitowana jest komunikatem wymagającym restartu całego systemu…ustawienie harmonogramu-nie wiadomo o co chodzi-jak ustawić by automatycznie włączał się skan o konkretnej godzinie…?. Zapewne zaraz znajdą się intelektualiści-miłośnicy COMODO, którzy pomimo utrudnień będą zachwalać pakiet mimo wszystko. Ja pozostaję przy poprzedniej wersji.

Pozdrawiam.

I bardzo dobrze! Nie pozwól, żeby ktokolwiek decydował za Ciebie! A są aktualizacje do wersji 5.12? Bo jeśli nie ma albo, gdy skończą się, to lepiej będzie przesiąść się na wersję wspieraną, czyli aktualną. Chyba że używasz samego firewalla, to wtedy możesz pozostać przy starszej wersji. :slight_smile:

1. Jak długo aktualizacje definicji CIC 5.12 będą uaktualniane?
  2. Czy w pewnym momencie będę poinformowany, że coś jest nie tak, że CIS nie działa…?

W sumie to automatyczna aktualizacja wersji programu i tak nie działa… Aktualizator podaje, że mam aktualną, najnowszą wersję programu :slight_smile: O najnowszej wersji dowiedziałem się przypadkiem.

Dziękuję.

Aktualizację pojawią się pod koniec lutego.
Znając Comodo, aktualizacje baz dla 5.12 będą jeszcze dostarczane przez długi czas.
W przyszlych wersjach 6.x powrócą statystyki do głównego okna.
Dostępny w nowej wersji widget też dosyć kompleksowo prezentuje statystyki. Połączenia sieciowe można podejrzeć w killswitchu (Zadania>Zaawansowane).

I bardzo dobrze! Nie pozwól, żeby ktokolwiek decydował za Ciebie!

Idealnie pasuje do awatara ;D

Mam pewien problem z tą wersją comodo. Nie wiem czy powinienem zgłaszać błędy w tym temacie, ale błędy dotyczą wersji 6 comodo. Nie działają mi “Obszary, na które można przeciągnąć i upuścić pliki aby je przeskanować/umieścić w piaskownicy”. Nie wiem czy jest to związane z błędem comodo czy systemu.

Zbliża się koniec kwietnia i nadal nie widzę w CIS 5 aktualizacji do wersji 6. Co jakiś czas wychodzą kolejne wersje CIS 6 do pobrania. Coś mi się widzi, że będę musiał chyba odinstalować CIS 5 i zrobić “czystą” instalację CIS 6 (chyba inaczej nie da się - zainstalować CIS 6 na CIS 5 ?).

Czy można wyeksportować konfiguracje CIS 5 i importować je do CIS 6 ?

A tak w ogóle na polskiej części forum coś ostatnio cicho…

Lepiej odinstaluj v5 i na czysto zainstaluj v6. Lepiej nie ryzykować i nie nakładać v5 na v6 ;p Może nic się nie stanie, a może coś się w systemie posypać ;p

Podepnę się tu ze swoim problemem i uwagami. Dotąd byłem wiernym fanem firewalla Comodo w duecie z Avira. Taki tandem wydawał mi się optymalną konfiguracją. Co do firewalla comodo, można było uważać go za bardzo funkcjonalne narzędzie, z szerokimi możliwościami konfiguracji.

Zainstalowałem na mój firewall (po wcześniejszym odinstalowaniu avira) pakiet Comodo internet security premium i zgłupiałem z wrażania. Krótko mówiąc: nie wiem gdzie się podziały reguły firewalla które miałem zdefiniowane w firewallu Comodo. Teraz nie mam żadnych możliwości konfiguracji. A wbudowany firewall który podobno jest i działa, przepuszcza wszystko jak leci…

O co w tym wszystkim chodzi?

Czy ten Tzw Geek, po wykupieniu takiego produktu będzie mi miał (w zamyśle) konfigurować firewalla? Czy to się robi z shella z linii poleceń? Nie wiem, bo zgłupiałem…

Żeby przejść do tych ustawień musisz kliknąć na “Zadania” w głównym oknie (to u góry po prawej z zieloną strzałką), następnie do sekcji “zadania zapory sieciowe” i w końcu do “ustawienia zaawansowane”.

dlatego zostałem przy ver. 5.12
ver. 6.x według mnie bardzo straciła na funkcjonalności,

W ustawieniach zmień sobie opcję firewalla z trybu bezpiecznego na tryb własnych reguł - comodo będzie pytał wtedy o każdy nowy program który ma się połączyć z internetem.
W przypadku trybu bezpiecznego comodo pyta o pozwolenie na połączenie się z siecią tylko w przypadku gdy danego programu nie ma na białej liście.