CIS tryb własnych zasad nie działa

Jak w temacie: pomimo ustawienia F w tryb własnych zasad kazda aplikacja wychodzi bez pytania… Nie znalazlem tez listy aplikacji dopuszczonych do WY /a’la programy w ZoneAlarm/. Nie ma takiej czy nie potrafie znalezc? Dlaczego wszystkie mozliwe aplikacje wychadza bez pytania?

Aha, juz chyba znalazlem: po instalacji wybieralem domyslne akcje co do wyboru rodzaju sieci , co najprawdopodobniej zaskutkowalo nastawami w sekcji:
Firewll->Zaawansowane , Zasady bezpieczenstwa sieci ,
zakladka Reguly aplikacji : All Applications - Allow All Outgoing Requests

Tak wiec wychodzilo wszystko co chcialo… Wykasowanie sekcji All Applications przywrocilo sens ustawieniu Tryb Wlasnych Zasad : teraz CIS znowu pyta czy moze wypuscic aplikacje :wink:

a ankieta potrzebna … jak piate kolo u wozu.

Myslalem ze to forum pomocy… jak znalazlem rozwiazanie to przekazalem je innym jesli by szukali…
Jesli to nie forum pomocy a maksymalnej netetykiety to przepraszam… wim wiem … powinienem uzyc google…

nie o google chodzi ale o ankiete, ktora jest zbedna w temacie.

Ta ankieta, faktycznie jest idiotyczna. Najlepiej byłoby ją usunąć.

fakt, teraz dopiero pojalem o co chodzi… sorry, jestem nowy i nie zjazylem aspektu uwagi…

A ja jednak podbiję temat, bo u mnie nie działa.
Używam COMODO od paru lat na laptopie ale ostatnio zainstalowałem COMODO na stacjonarnym (po wygaśnięciu licencji na Nortona).
I dopóki korzystałem na zasadzie blokuj/nie blokuj wybrane aplikacje wszystko było ok.
Jak jednak pojawiła się potrzeba utworzenia reguły w której dozwolony byłby tylko jeden host i zablokowane 4 IP do których odwołuje się aplikacja Comodo się posypało.

Chodzi o aplikacje Rapidshare Auto Downloader chciałem zablokować adresy z których są pobierane reklamy (w nortonie zablokowałem obrazki z tych adresów i działało).
Utworzyłem regułę gdzie podane adresy IP mają być blokowane a jeden IP (od rapidshare) dozwolony.

Comodo głupieje przy uruchomieniu aplikacji - pyta się czy dozwolić połączenie z TCP z adresem do którego jest reguła blokowania - i ciągle się pyta.
Czy oznacza to że comodo (wersja free) służy tylko do udostępniania/blokowania całego dostępu aplikacjom?
Bo szczegółowe reguły u mnie nie działają.

… po prostu czesto spotykam sie z kasliwym podejsciem do osob szukajacych pomocy na forum i mnie osobiscie to irytuje: wszak nie kazdy jest alfa i omega… ja siedze w tym fachu juz prawie 20 lat i wciaz sie ucze… I wiem ze warto zawsze opisac meritum sprawy bo nie zawwze sie zlapie o co chodzi interlokutorowi… tym razem ja nie pojalem lakonicznej odpowiedzi i sie odszczeknalem… ale nic to: pierwsze koty za ploty. EOT :wink:

warez ? oj nie ladnei nie ladnie. a ta licencja na nortona to tez pewnie mady by rs

to o warez to do mnie? nie mam nortona… Utwierdzam sie w przekonaniu ze pomylem fora …

bez komentarza poziom twojej wypowiedzi świadczy o bardzo niskim ogólnym Twoim poziomie.
Po pierwsze licencja była legalna, sklepowa, wersja pudełkowa - z resztą to nie Twój interes
Po drugie jak nie wiesz że z rapida korzystają też ludzie na legalu nie koniecznie ściągający piraty - to współczuję Ci biedny ciemny człowieku. Nie muszę Ci się tłumaczyć, ale i tak napiszę że chodzi o źródła projektu które musiały być podzielone na kilkanaście archiwów.
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto wie coś w temacie który wcześniej opisałem

hmm … ciekawe co legalnie trzyma sie na rs ? backup bazy danych ? a moze backup danych gry ?

jestem biedny. pewnie ze jestem biedny. jak diabli. ale wiesz, zawsze pocieszam sie faktem, ze sa osoby ktore tak o mnie mysla, a to mnie przekonuje, ze jeszcze nie tak zle ze mna.

a co do poziomu mojej osoby. jesli oceniasz go tylko po tym, co tutaj reprezentuje, kimze jestes, aby sie wypowiadac ? skoro ja mam niska ocene innych, jakie jest twoje odbicie w lustrze ? daruj ale

(...)współczuję Ci biedny ciemny człowieku

jesteś żałosny, rapidshare nie jest warezem ale to do Ciebie nie dociera bo widocznie tylko do nielegalnych rzeczy go używasz. Do tego nic a nic nie pomogłeś swoimi wypowiedziami dwóm osobom w tym wątku. Życzę powodzenia

ok. obraziles sie. idz sie wyzalic gdzie indziej. i tak jestem zalosny. mam tyle w sobie zolci, ze nie pozwala mi to, jak Tobie na ocene osob inaczej, jak poza tym, ze co przeczytam tutaj, opisuje. cos nas rozni ?

nie pomoglem ? oh … straszne. pewnie dlatego tutaj siedze. aby nie pomagac. aby innych w blad wprowadzac. aby siac zamet i tyle.

nie plakalem po kaczysnkim, kupuje to co mi sie podoba, i do wszystkiego dochodze sam. masz problem ? specjalisci od tego sa.

do pawel_wa:
nie jestem pewien, ale mysle ze opisywany problem moze wynikac z kolejnosci regul → moze inna kolejnosc wywola pozadane zachowanie fireall’a. Zwykle przyjelo sie ze najpierw stawia sie regule blokujaca a potem dozwalajace. Ale nie mam pewnosci czy to wlasciwa rada a dzis nie zdaze przetestowac. Powodzenia zycze a jak sie nie uda pokombinujemy dalej :wink:

Zajrzałem na to forum i widzę, kolejne docinki, kto co robi itd. Takie fora powstają by odpowiadać na tematy związane z Comodo, a że ktoś używa utorrenta, wareza czy RS, to jego prywatna sprawa.

‘Dziś’ nie mam czasu na takie zabawy, ale wiem, że miliony osób codziennie korzystają z sieci P2P i śmieszne jest granie oburzonej cnotki:

warez ? oj nie ladnei nie ladnie. a ta licencja na nortona to tez pewnie mady by rs

Nikt nie wychwala piractwa, bo jedni tworzą soft, zabezpieczenia, z tego żyją, a inni opracowują programy do generowania hasał, łamania zabezpieczeń, a potem udostępniają to ludziom za free w sieci. Część osób które tak zaczynała, dzięki zacięciu w tej dziedzinie, potem jest wybitnymi fachowcami w agencjach rządowych, FBI, etc.

Na tym forum w ogóle jest “życie” jak w prosektorium, ale nie zdziwię się, jak ludzie oleją to miejsce przy takich zachowaniach, gdzie na pytania mamy jęczenie, albo to co wyżej. Niedawno zajrzałem na forum PENTAXa o aparatach tej firmy, ludzie pomagają sobie, radzą, przyjemnie poczytać.

fajnie. zyjesz w swiecie orwela. ale jak kiedys stworzysz soft a ja ci go ukradne, nie udawaj obrazonej cnotki. tutaj jest forum od pomocy. ale nikt ci tej pomocy nie gwarantuje.

to czy pomoc uzyskasz czy nie, zalezy od wielu czynnikow. jednym z nich jest user po drugiej stronie klawiatury. w tym ja.

i fajna teoryjka o piratach, teraz dzialajacych po dobrej stronie. jeszcze tylko powiedz, ze ocieplenie globalne to prawda, a zapewnisz mi cudowny dzien smiechu.

moj post teraz jak i twoj nic nie wnosi do dyskusji. wiec z mojej strony eot. chcesz to sobie pisz i idz tam do pomagajacych na innym forum. moze i nawet, jak bedziesz sie smial z zalosnych dowcipow tego co trzeba, zostaniesz doceniony.

bo jednak posiadanie wlasnego zdania jeszcze w polsce to tak samo jak dobry prezydent czy premier lub pokoj na bliskim wschodzie. pozadane ale nieosiagalne

no i hovq

szametu
Przesadzasz. To nie jest forum filozoficzne. Twoja ideologia nie ma tu najmniejszego znaczenia. Jeśli nie chcesz pomóc, nie pomagaj. Takie opisy jak Twoje zaśmiecają tylko forum, zachowujesz się jak troll. Nie odpisuj na mojego posta, po prostu, przemilczmy to i skończmy tę pyskówkę. Skupmy się na programie Comodo, jego konfiguracjach i rozwiązywaniu ewentualnych problemów.