Bilgisayarıma virüs bulaştı! Ne Yapmalıyım?

Virüs bulaşmış bir bilgisayarın göstereceği davranışlar;

1- Yavaş çalışan bilgisayar: Arka planda çok iş yapılıyor anlamına gelir, tek başına bu sorun virüs bulaştığı anlamına gelmez.
2- Herhangi bir program kurmaya çalışırken, özellikle güvenlik uygulamaları, hatalar alıyorsanız
3- Tarayıcınızda gezinirken farklı sayfalara yönlendiriliyorsanız ve anasayfanız değiştiyse
4- Güvenlik programınız sürekli tehdit uyarıları veriyor fakat temizleyemiyorsa

Bu durumlar virüs bulaştığı anlamına gelir. Bu durumlardan biri dahi varsa bilgisayarınızın gerçekten temiz olduğunu kontrol etmek için aşağıdaki adımları uygulayın.

Temizlik Öncesi

Bilgisayarınızı zararlı yazılımlardan arındırmadan önce gereksiz ve geçici dosyaları temizlemek işlemleri hızlandırmak adına önemlidir.

Bilgisayara girin. Yerel Disk “C” (sistem diski) üzerine sağ tıklayın ve “Özellikler” diyin. Sonra “Diski Temizle” seçeneğini kullanın. Açılan temizleme sayfasında tüm seçenekleri işaretleyin ve “Tamam” diyin.

Temizlik İşlemi

Bunu yapmak için COMODO Cleaning Essentials kullanabilrisiniz:

1 - COMODO Cleaning Essentials programını aşağıdaki bağlantıdan bilgisayarınıza indirin.

İndirme adresleri:
32bit bilgisayarlar için
http://download.comodo.com/cce/download/setups/cce_public_x86.zip
64bit bilgisayarlar için
http://download.comodo.com/cce/download/setups/cce_public_x64.zip

2 - Bilgisayarınıza inen bu arşiv dosyasını arşivden çıkartın. (bunun için winrar vb programlarınız olmalı)

3 - Klasör içinde CCE.exe dosyasını bularak çalıştırın.

4 - Akıllı Tarama - Smart Scan ve ya Tam Tarama - Full Scan seçeneklerinden birini yürütün. Tam tarama tüm diskleri tarayacaktır. Akıllı tarama yalnızca en çok virüs bulaşan bölgeleri tarar ve daha kısa sürecektir. Eğer bilgisayarınızın virüs kaynadığını düşünüyorsanız Tam taramayı tercih edin!

Tarama işleminin bitmesiyle gerekli yönergeleri aşağıdaki ekran görüntülerine benzer şekilde takip edin.

Not: Bazı tehditlerin tamamen silinebilmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.

5 - Yeniden başlatma işlemi sonrası Comodo Hijack Cleaner programını da kullanın. Kurulum gerektirmez. Tarayıcı anasayfanızı düzeltir, tarayıcınıza yapışan zararlı eklentileri temizler, host dosyanızı temizler ve DNS adresinizin güvenilir olup olmadığını kontrol eder.
Bu programı kullanarak zararlı yazılımların neden olduğu etkileri düzeltebilirsiniz.

6 - Bu adıma geldiğinizde ise bilgisayarınızın tehditlerden arınmış ve birçok sistem ayarı anormalliklerinin düzeltilmiş olması gerekiyor. Eğer hala problemleriniz devam ediyorsa klasör içinde Killswitch.exe uygulamasını çalıştırın ve anlık olarak bilgisayarınızda çalışan uygulamaların listesine bakın. Şüpheli işlemleri size ‘kırmızı’ renkte gösterecektir. Konu altında yardım talebinde bulanabilirsiniz.

Temizleme Sonrası

  • Bilgisayarınızı bundan sonra virüslerden uzak tutmak için ücretsiz Comodo Internet Security kullanın.
    İki farklı antivirüsü aynı anda kullanmaktan kaçının. Kurulum sonrası bilgisayarınızda tam tarama yaparak enfeksiyonlardan kurtulmuş olduğunuzu kontrol edin!

Bilgisayardan anlayan bilinçli bir kullanıcı iseniz Comodo Internet Security kapsamlı bir koruma için birçok bileşene sahiptir. Ağ duvarı, HIPS, Antivirus ve Sandbox (Containment) gibi bileşenleri nasıl kullanacağınızı keşfedin. Kesinlikle önderimdir.

Ancak bilgisayardan çok anlamayan, arada video izleyen, ödevlerini yapan, gazete okuyan, film izleyen sıradan bir kullanıcı iseniz ve temel bilgisayar korumasını istiyorsanız Windows 8 veya üzeri Windows sürümlerinde “Windows Defender” bileşenini güncelleştirerek kullanın. Windows 7 kullanıyorsanız güncel Windows sürümlerine yükseltmeyi düşünmelisiniz!

Windows Defender bileşenini güncelledikten sonra bir kez tam tarama yaptırın ve sistemin temiz olduğundan emin olun.

Burası önemli !!

  • İnternet tarayıcınızda bir reklam engelleyiciyi kesinlikle kullanın. Adguard Reklam Engelleyici tarayıcı eklentisi Türkçe filtreye sahiptir, deneyebilirsiniz.

Zararlı yazılımların büyük bir bölümü günümüzde denetlenmeyen reklam ağları ile dağıtılmaktadır. Reklam engelleyicisi kullanarak sitelerde daha temiz bir görüntü sağlayabilir ve sizi takip eden reklamlar, zararlı yazılım yönlendirmelerini (Sahte flash player uyarıları vb) ve exploit barındırabilecek reklamları engeller. Kullandıkça memnun kalacaksınız.
Bu rehberi arkadaşlarınıza ve ailenize göndererek onların da bilgisayarlarını korumasına yardımcı olun.

Saygılarımla,
yigido

Ben virüs bulaşan bir bilgisayardan hayır gelmediğine inanlardanım. Çoğu virüs bilgisayarda kalıcı hasar bırakıyor. Bilgisayarınıza bir virüs kalıcı hasar bıraktığında bunu zaten bilgisayarınızın davranışlarından aldığınız hatalardan anlarsınız. Bence virüs bulaştığı zaman en akıllıca yapılacak şey formattır.

Format atmak en son çözümdür. Birçok bilgisayar enfeksiyonu kolayca çözülebilecekken neden format atalım? Çok büyük boyutta veriyi sürekli diske yazıp silmek ömrünü kısaltacaktır. Verdiğim rehber ile birçok bilgisayarı format atmadan temizledim ve sorun yaşayanların uygulaması için paylaştım. Lütfen insanları yanlış yönlendirmeyin!

Virüs CCE’nin çalışmasını önlüyorsa, tarama tamamlanamıyorsa, CCE.exe’yi shift tuşuna basarak çalıştırarak bilgisayardaki CCE hariç tüm işlemleri durdurabilirsiniz. Bu işlemi yapılırken açık tüm programlar kapanacaktır. Tam tarama yapacaksanız yeniden başlatmanızı ister. Tekrar agresif modda çalıştırmak için hoş geldiniz ekranında shift tuşuna basılı tutmaya başlayın. Program açılana, ekranda masaüstü arkaplanı ve CCE hariç hiç bir şey kalmayana kadar shift tuşuna basmaya devam edin. Çalıştır uyarısı gelirse shift tuşunu bırakmadan(olmazsa bırakıp çalıştır dedikten hemen sonra tekrar basmaya başlayabilirsiniz) çalıştır seçeneğine tıklayın. Tekrar yeniden başlatmak isterse altı çizili bölümü tekrarlayın.

Türkçe yapmak için :
Dosyayı arşivden çıkardıktan sonra CCE/Translations klasörüne http://mail.bis077.ru/cis/download/updates/release/inis_3000/common/cce/translations/cce.turkish.lang

http://mail.bis077.ru/cis/download/updates/release/inis_3000/common/cce/translations/autoruns.turkish.lang
dosyalarını kopyalayın. Programı shift tuşuna basmadan çalıştırın. Options’a tıkladıktan sonra en alttaki language ayarını Default-English yerine Türkçe-By Comodo yapın.OK’a tıklayınca İngilizceyle programı yeniden başlatmanızı ister. Tamam diyip exit ile çıkın. Programı normal olarak Türkçe kullanmaya başlayabilirsiniz. İsterseniz shift tuşuna basarak agresif modda, isterseniz sadece tıklayarak normal modda çalıştırabilirsiniz.

Teşekkürler abrkackl güzel bilgiler için. Yalnız dil dosyasını Killswitch üzerinde etkinleştirdikten sonra tekrar başlarken program yanıt vermiyor. Dil dosyalarını silince sorun düzeldi. Türkçe yapamadım, bilgine.

Killswitch dil dosyası problemli olabilir.Hepsini silmek yerine sadece Killswitch.turkish.lang dosyasını silebilirsiniz.

Benim için gerekli değil, ingilizce sorun etmiyorum. Zaten bu konudaki teknik ingilizce çok basit.
Konu amacı doğrultusunda ilk mesajda zaten gereken yönergeler var, yinede teşekkürler :wink:

Merhaba Yigido,
İlgili paylaşımın için teşekkür ederiz. Eline sağlık.

Saygılarımla,
Sarpkan TEKALEV
Technical Support Specialist
GeekBuddy Ankara

Merhaba Abrkackl,
İlgili paylaşımın için teşekkür ederiz. Eline sağlık.

Saygılarımla,
Sarpkan TEKALEV
Technical Support Specialist
GeekBuddy Ankara

Düzenleme 1 : COMODO Cleaning Essentials v10 yayınlandı :slight_smile: ilk gönderideki indirme bağlantılarını güncelledim. :wink:

Düzenleme 2 : Comodo Hijack Cleaner programını rehbere ekledim. İlk gönderideki bağlantıları güncelledim :wink:

Düzenleme 3 : Comodo Cloud Antivirüs geliştirilmesi durdurulduğu için rehberden silindi. “Temizlik Öncesi” gerekli aşamalar eklendi.