Dzisiaj po raz kolejny CIS zaczął wywalać komunikaty w trakcie używania FF i innych programów. Odnoszę wrażenie, że CIS gdzieś gubi zapisane ustawienia i od nowa pyta się o umożliwienie FF połączenia z internetem, ustawieniami DNS, nawet przy czyszczeniu historii przeglądania doczepil się raz do firefox.exe, po chwili do plugincontainer.
Zdarza mi się to od czasu do czasu, nawet przy bezpiecznych aplikacjach i sypią się alerty aż nie nadążam klikać i potwierdzać zgody na “przepuszczenie” całkowicie bezpiecznego programu. Oczywiście system jest czysty, więc odpada ingerencja wirusów itp.
Najdziwniejsze właśnie jest to, że mam zaznaczone zapamiętywanie przy takich alertach (oczywiście przy bezpiecznych aplikacjach). I to mnie dziwi, bo wygląda na to, że CIS po prostu gubi gdzieś zapisane ustawienia i pyta się na nowo.
Odpada problem aktualizacji FF, alerty zdarzają się bez względu na to, czy aktualizuję jakiś program, czy też nie.
Co dziwniejsze, w oknie głównym CIS, w oknie Defense+ nie są odnotowane takie próby ingerencji w system (0 prób ingerencji w system, czy też nierozpoznanych plików) - alerty w przypadku FF były w kolorze czerwonym, więc CIS potraktował to jako ważne zagrożenie.
Ale zdarzyło się to po aktualizacji CIS (aktualizacja programu, nie bazy danych wirusów), może tu leży problem - instalator mógł nadpisać wcześniejsze pliki z ustawieniami?