Alerty

Dzisiaj po raz kolejny CIS zaczął wywalać komunikaty w trakcie używania FF i innych programów. Odnoszę wrażenie, że CIS gdzieś gubi zapisane ustawienia i od nowa pyta się o umożliwienie FF połączenia z internetem, ustawieniami DNS, nawet przy czyszczeniu historii przeglądania doczepil się raz do firefox.exe, po chwili do plugincontainer.

Zdarza mi się to od czasu do czasu, nawet przy bezpiecznych aplikacjach i sypią się alerty aż nie nadążam klikać i potwierdzać zgody na “przepuszczenie” całkowicie bezpiecznego programu. Oczywiście system jest czysty, więc odpada ingerencja wirusów itp.

I będzie pytał zawsze, dopóki nie wybierzesz odpowiedniej opcji z zaznaczeniem jak niżej

[attachment deleted by admin]

Najdziwniejsze właśnie jest to, że mam zaznaczone zapamiętywanie przy takich alertach (oczywiście przy bezpiecznych aplikacjach). I to mnie dziwi, bo wygląda na to, że CIS po prostu gubi gdzieś zapisane ustawienia i pyta się na nowo.

Odpada problem aktualizacji FF, alerty zdarzają się bez względu na to, czy aktualizuję jakiś program, czy też nie.

Co dziwniejsze, w oknie głównym CIS, w oknie Defense+ nie są odnotowane takie próby ingerencji w system (0 prób ingerencji w system, czy też nierozpoznanych plików) - alerty w przypadku FF były w kolorze czerwonym, więc CIS potraktował to jako ważne zagrożenie.

Ale zdarzyło się to po aktualizacji CIS (aktualizacja programu, nie bazy danych wirusów), może tu leży problem - instalator mógł nadpisać wcześniejsze pliki z ustawieniami?