Zdalny pulpit za comodo

Witam,

Posiadam serwer z którym łącze się przez zdalny pulpit i chciał bym na tym serwerze zainstalować pakiet Comodo. I teraz pytanko czy po zainstalowaniu firewall pozwoli mi wprowadzić wyjątki czy automatycznie zablokuje zdalny pulpit i zapyta się co zrobić (blokować czy nie co tak czy siak spowoduje rozłączenie bo nie będzie jak potwierdzić wyjątku).

Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam :slight_smile:

Oczywiście , powinien pytać. Jak nie, to można się pobawić firewallem. Zawsze możesz sprawdzić - jak nie będzie działało to odinstalować.

Witam,

Chyba troszkę się nie zrozumieliśmy. Nie mam tymczasowo dostępu fizycznego do w/w maszyny. A jakakolwiek pomyłka będzie oznaczała wizytę w serwerowni (co nie jest takie proste). Więc jeśli zainstaluje pakiet a firewall zacznie pytać i nie będzie jak potwierdzić ze to i to jest “cacy”. No chyba, że będę wstanie to potwierdzić przez zdalny pulpit (o to pytam). Bo obawiam, się że będzie tak:

• instaluje firewall’a
  • on po zainstalowaniu blokuje wszystko domyślnie i pyta co dopuścić a co zablokować. I niestety tu może znaleźć się moje połączenie przez zdalny pulpit.

Czy też dopuści mnie przez zdalny pulpit i pozwoli na poustawianie wyjątków?

Pozdrawiam

Najlepiej napisz do pracowników comodo i się spytaj, wtedy będziesz mieć 100% pewności.