Co nowego w 5.8 BETA? NOWOŚĆ! Ulepszenie modułu HIPS na systemach 64 bitowych. Defense + oferuje teraz taką samą ochronę jak w architekturze 32 bitowej. NOWOŚĆ! Integracja CISa z COMODO Endpoint Security Manager(ESM). Każde stanowisko z CISem może być łatwo zarządzane. NOWOŚĆ! Antywirus pokazuje teraz postęp skanowania w procentach. NOWOŚĆ! CIS 5.8 ma nowy interfejs. ULEPSZONO! Wydajność antywirusa na ustawieniu przy dostępie.
Zmiany, które pojawią się w kolejnych wersjach BETA:
- Zmniejszenie rozmiaru sygnatur - z 180 MB do 80 MB. - Możliwość wyboru konfiguracji firewalla podczas instalacji. - polityka zezwalania i każda dowolna.
Co powinno być testowane?
Przede wszystkim kompatybilność z systemem x64, crashe i wszelkie errory na tej platformie.
JEST TO WERSJA BETA, która może spowodować nieodwracalne problemy.
Póki co wydaje się, że jest dostępna wersja tylko 32-bitowa, bo mam ją zainstalowaną w katalogu “Pliki programów (x86)” zamiast w “Program Files”, gdzie z natury znajdują się programy 64-bitowe.
wszystkie aplikacje typu hips oferuja ograniczona ochrone na systenie 64 bitowym ze wzgledu na architekture owych. mysle, ze comodo jako pierwsze od tej wersji postaralo sie o to, by hips dzialal tak samo dobrze na obu platformach.
Kernel Patch Protection (PatchGuard) uniemożliwia modyfikowanie jądra systemu Win 64 bit i stanowi technologiczną barierę w wypadku nieautoryzowanych zmian. Czyżby Comodo otrzymało pełny dostęp do jądra systemów od MS lub dokonało nielegalnych zmian, bo innej możliwości nie widzę? Archtektura HIPS-a nie ma tu nic do rzeczy!
widocznie rozwiazano to inaczej bo architektura hipsa ma tu znaczenie ( informacje od staffu). jak na razie w niektorych czesciach x64 hips jest tak dobry jak w x32, w dalszych betach bedzie to ulepszane.
Żadne Morphiusz wypowiedzi mnie nie przekonają. Po prostu jest to niewykonalne. Jeżeli MS nie zmieni swojej polityki przy coraz częstszych atakach obchodzących PatchGuarda, to kompletna ochrona HIPS jest niemożliwa. Mogę Ci także wkleić wypowiedzi np. Ilyi Rabinovicha
Znam opinie tej osoby nt zabezpieczenia pod x64. widocznie Ci z comodo zle sie wyrazili. powinno byc “hips na systemach 64 bitowych zapewnia lepsza ochrone niz wczesniej”.