[Rozwiazany]'SCAN - drukarka HP, problemy'

Witam.

Zainstalowałem sobie ostatnio Comodo Firewall … no i poki co mialem dwa problemy z nim …

tzn

1. Dotycz przypadku juz gdzies na forum opisanego choc nic nie zrozumiałem z tego topica … a chodzi o to ze ciagle wyskakuje instalacja jakiegoś SCANa … tylko ze nie moze byc dokonczona bo pyta o jakąs płyte czy cos z plikami … i jest to troce uciązliwe …

Wie ktoś jak sie z tym poradzić ???

1. Mianowicie sciągam sobie z neta filmik w formacie .avi oraz .rmvb … no i tak rmvb bez problemów … ale jeśli chodzi o .avi to juz sie zaczoł cyrk. Po ściągnieciu filmu jak to zwykle bywa chce go przeglądac by zobaczyc czy to jest to … no i co sie okazuje ( wszystkie formaty wideo oprocz .rmvb otwierałem CinemaPlayerem ) … wyskakuje mi ALARM ze plik cinemaplayer.exe to TROJAN ( o jakies tam nazwie nie pamietam juz ) no to daje mu by go zignorował bo przez lata uzywalem cinema i nic sie nie działo zaden antyvir nie reagował … no i tak ignoruje x3 i NIC … az mnie to ruszyło i dałem “WYLECZ” po czym alert jak i plik .exe znikneły z kompa :D:D:D

A co dziwnego to wchodze do dziennika by sobie poczytac o co lotto i widze ze opera ktora zyskała zaufanie comodo nagle została oskarżona przez niego o próbe zinicjowania jakiegoś procesu z CinemaPlayerem. No i teraz nei wiem jak to odebrac … czy faktycznie pod cinemą podszył sie jakis trojan czy cos czy po prostu jak opera pobrała plik to jak on zapisał sie na kompie to doszło do jakieś inicjacji czy cos ??

Co o tym sądzić ??

Miał ktos cos podobnego ?? ???

Przeinstaluj program jeszcze raz (Cinema coś tam).
Jak następnym razem pojawi się alert antywirusa kliknij ignoruj i “Zglos jako falszywy alarm do comodo”.
Przeskanuj ten plik na virustotal.com i wklej.
Uruchom diagnostykę cisa (w karcie więcej) i gdy coś wykaże napraw.
Podaj dokładną nazwę tego odtwarzacza i stronę producenta.

Morph tzn tak … co do CINEMAPLAYER to pobrałem dwie rózne wersje jedna 1.5 a druga 1.6 i pobierałem po kilka egzemplaży z różnych stron ( nie moge doszukac sie poducenta widocznie to po prostu ktos tak sobie zrobił od tak i jest ) i po pobraniu jako archwium skanowałem AVIRĄ przed otwarciem pliku a pozniej juz normalnie uruchamiałem i otwiera sie normalnie i COMODO nie zareagował na niego w żaden sposób ( a wczesniej własnie to tylko on miał “ALE” co do tego programu i jego powiązania z operą ), przed zainstalowaniem COMODO zawsze skanowałem AVIRĄ i SPYWARETERMINATOR … i nigdy nie było zadnych alertów co do CINEMAPLAYER. Nie mam juz tego starego pliku bo po zaznaczeniu by COMODO go wyleczył to po prostu znikł i w żaden sposob nie moge go odnaleźć by przesłac do analizy.

A co do tego drugiego problemu z tym instalatorem co ciągle wyskakuje to nic sie nie zmieniło po wykonaniu diagnostyki … Diagnostyka nie wykazuje zadnych nieprwaidłowości …

Problem jest niemal IDENTYCZNY co opisany w n/w poście

https://forums.comodo.com/polski-polish/comodo-firewall-t66034.0.htm

Chodzi mi o ten instalator ktory wyskakuje koledze na pierwszym zdjeciu. Najczęsciej otwiera sie przy uruchomieniu systemu oraz jak z listy TLENA wybieram jakąs osobe do ktorej chce napisac albo jak ktos do mnie napisza … ale nie jest to regółą … wyskakuje nie za kazdym razem ale “co jakiś czas” …

Wiesz da sie to przeboleć bo wystarczy wciś ANULUJ i po sprawie ale troche irytuje to …

a dotyczy to jakiegoś SCANA a nie samej instalacji firewalla (tak jak to jest w tym poście) … tylko nie wiem o jaki chodzi bo mam tylko Firewalla a nie cały komplet razem z Antyvirusem wiec nie wiem co by miało mi tam skanować…

Choć druga dziwna sprawa w DEFENSE + jak oglądałem dziennik po przeprowadzonej akcji z alertem pisało mi ze to antywirus wykrył tego szkodnika w tym CinemaPlayer … a ja do cholery nie instalowałem antyvira z COMODO :-\

SORKI ZA TAKI NATŁOK IFORMACJI ALE WIESZ JEST TO DLA MNIE W SUMIE NOWOŚĆ (TZN WIEM CO DO FIREWALL I DO CZEGO TO SŁUZY ALE CHODZI O OBSŁUGE) NO I STARAM SIE OGARNĄĆ TO W MIARE DOBRZE … JAK NA POCZĄTKU ZBIORE TAKIE INFORMACJE TO JUŻ POZNIEJ SAM BEDE TO SOBIE ANALIZOWAŁ I WSPIERAŁ SIE TYM CO NA POCZĄTKU OTRZYMAM OD WAS.

POZDRAWIAM

Chciałem jeszcze raz poruszyć kwestie tego instalatora ktory wyskakuje mi ciągle …

Po woli zaczyna sie to robic denerwujące …

Wie ktos jak sie z tym poradzic ??

Mam zainstalowaną samą zapore pobraną z portalu DOBREPROGRAMY … ale cos mi nie pasuje bo jak chce pobrac instalke pełnego pakietu CIS oraz CFP to po prostu wielkość instalki obu plków rózni sie tylko 0,01MB … nic wiecej … i mam takie wrazenie ze jak pobieram CFP … to pobiera mi cały pakiet razem z Antyvirem ktory jest niekompletny … i stad ten instalator ktory wyskakuje o nazwie SCAN

Pierwszy raz spotykam się z “SCAN”
Zrób screena, pokaż jak to wygląda.
PS Firewall ma antywirusa w chmurze.

Tak to wygląda … głownie wyskakuje jak w TLENIE otwieram nowe okno rozmowy.

w Defense+ jest coś takiego jak lista aktywnych procesów spróbuj znaleźć tam ten proces odpowiedzialny za to okienko może dowiesz się dzięki temu coś więcej na jego temat, bo z obecnych danych jakie podałeś ciężko coś wywnioskować, ewentualnie może jesteś w stanie podać o jakie pliki do instalacji prosi??

Szadout wiesz z miłą chęcią bym Ci powiedział o jakie pliki chodzi z tym ze ja tego nie wiem … niestety … oprócz tego co dałem na screenshocie nie mam zadnych informacji … ja w ogole nie wiem co to do cholery jest za SCAN a co dopiero o jakie pliki mu chodzi …

Wyskoczyło mi to jak zainstalowałem CFP i zrobiłem restarta … proces to nic innego jak msiexec.exe

wybierz browse i zobacz czy jest tam podana nazwa szukanego pliku

no wyskakuje mi proces msiexec…exe a jak dam browse to w nazwie pliku mam wpisane SCAN … tak jak by szukał pliku instalacyjnego właśnie tego scana …

a próbowałem nawet przeinstalować Firewalla i dalej to samo …

Głupie pytanie z moje strony nie masz przypadkiem drukarki HP??
Jeśli tak to poszukaj za pomocą tego okienka na płytce ze sterownikami HP pliku scan.msi

NO faktycznie mam drukarke HP … ale co najlepsze to nie moge znaleźć płytki ze sterownikami :smiley: … jak jej brat nie ma to tzw. “po ptokach” :smiley:

A tak nawiasem to co to moze mieć wspolnego jedne z drugim ??

poszukiwany plik scan pochodzi z płytki ze sterownikami hp

hmmmmm

ale czemu akurat drukarka hp ;] hehehe tyle wyśmienitych programów jest na kompie a to ustrojstwo uparło sie akuratna sterowniki do drukarki :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

hehehe no nic poki co szukam tej płytki jak cos to zdam Ci relacje czy pomogło …

BTW.
Miałeś ten sam problem z tym ??:slight_smile:

Nie, ale spotkałem paru ludzi którzy mieli ten problem

Na płytce plik powinien być w tym miejscu (choć nie na 100%) /setup/scan/scan.msi
Oprogramowanie HP jest znane z tego typu numerów

" The file E:\Setup\scan\scan.msi is not a valid installation package for the product Scan. Try to find the installation package scan.msi ina a folder from whinch you can instal Scan"

Hmmmmm

Jakiś inny pomysł ??:>:)

Jesteś pewien że masz dobra płytę?? może warto ponownie zainstalować drukarkę (po uprzednim wywaleniu śmieci z wcześniejszej instalacji), sprawdź też najnowsze sterowniki ze strony hp-ka

czy przy starcie systemu ładuje ci się Hewlett Packard Digital Imaging Monitor?

Płyta na pewno dobra … sterowniki już tez pobrałem sobie ze stronki HP … a czy sie ładuje hmmmm nie wiem nie zwróciłem jakos uwagi na to …

czy instalacja nowych/z płytki sterowników pomogła?? (mam nadzieję że wcześniej usunąłeś stare programy i sterowniki Hp-ka - warto też po ich usunięciu przeczyścić kompa np cclenerem)

Wiesz co instalowałem nowe sterowniki ze stronki hp… to instalator szybko myknoł i napisał ze mam aktualne sterowniki i to wszystko …

ale nie kasowałem starych programow hpka