[Rozwiązany]Problem z logowaniem do serwisów w operze.

Po instalacji najnowszego CIS-a mam problem z logowaniem na stronach m.in: benchmark.pl, darkwarez.pl, phpbb3.pl, f1.pl i na pewno na jakis innych też…Problem występuje na operze najnowszej i na starszej wersji 1.50. Na FF i IE wszystko działa. Po odinstalowaniu CIS-a kłopot ustepuje z opery. Sprawdzałem. Wszystko mam odblokowane w programie (chyba). Coś musi powodować ten problem w CIS-ie, ale ja nie wiem co. Pomoże ktos?

Sprawdź zdarzenia Defense+ po tym incydencie.

Używam Opery, i CIS. Nie loguję się na serwisy które podałeś, ale na wszystkie inne, na których mam konto jest wszystko ok. czyli: Onet, DP, FB, peb.pl i jeszcze parę innych.

blokowane mam tylko sterowniki logitecha i tyle…

czyli co…nietypowa sprawa, nikt nie wiem co może być przyczyną?

Ustawiałeś ichnie serwery DNS?
Jak wyłączysz D+ to pomaga?

serwery DNS mam rekomendowane przez COMODO
wyłączenie Defense+ nie pomaga

Przesiądź się na normalną przeglądakę i nie będzie problemu. Wina może leżeć równie dobrze po stronie samej Opery która nie chce współdziałać z Comodo, skoro na innych przeglądarkach działa. Sprawdź może masz ustawione w Operze jakieś nieprawidłowe proxy.

nie mam nic nietypowego. Jak pisałem - odinstaluje comodo i będzie normalnie działać opera

Ja proponuję co innego zrobić- wyłączyć serwery DNS Comodo- czyli ręcznie usunąć te wartości, które Comodo Ci wstawiło w system, kiedy wybrałeś zalecane przez Comodo serwery DNS. Problem powinien po tym zabiegu zniknąć :slight_smile:

A gdzie to siedzi? I jakie dnsy tam wpisać?

Połączenie sieciowe->Właściwości połączenia sieciowego-> TCP/IP (możliwe drobne różnice w przypadku różnych wersji systemu operacyjnego)

Możesz zmienić przykładowo na jedne z podanych niżej

ClearCloud DNS
74.118.212.1
74.118.212.2

Norton DNS
198.153.192.1
198.153.194.1

Google Public DNS
8.8.8.8
8.8.4.4

To nie pomaga zmiana portów. Dalej na stronach co pisałem wcześniej nie mogę sie zalogować przez operę, dziwne

a ustawiłeś dla Opery predefiniowane zasady w Defense+ i firewallu (jako Przeglądarka internetowa)? Ewentualnie co mówią logi fw i D+? Jesli to faktycznie wina CIS-a to tam powinna być o tym informacja.

jest ustawiona jako przegladarka a w defense nic nie jest blokowane

jaka dokładnie wersja Opery?
dasz może radę wyeksportować ustawienia CIS-a bo chętnie bym sprawdził to u siebie

opera ta najnowsza 11 wersja stabilna, ustawienia sa standardowe - internet security
ustawienia.cfgx

Sprawdziłem to na Operze 11.01, Comodo DNS-ach i twoich ustawieniach CIS-a i u mnie spokojnie mogę się zalogować więc chyba nie do końca jest tu CIS winny, może jakiś dodatek do opery albo menadżer haseł, czy sieciowy filtr powoduje niekompatybilność??

Warto też zainstalować ponownie Operę, na system gdzie już sobie stoi CIS (oczywiście wcześniej posprzątać po niej wszelkie ślady) i zobaczyć czy problem będzie się powtarzał

Mialem podobnie w operze z dodatkiem no ads,blokuje skrypy i reklamy,kiedy sa problemy na jakiejs stronie typu blad logowanie brak pewnych okienek a stronka jest czesto uzytkowana to tzreba dodac do wyjatkow i odblokowac w opcjach no ads. W tej chwili pisze z opery ,mam comodo firewalla +dns comodo i nie mam zadnych problemow.

Potwierdzam, u mnie również ostatnie problemy z Operą wynikały ze zbyt restrykcyjnego działania rozszerzenia NoAds.
W niektórych przypadkach problemów ze stroną zaznaczyłem w Ustawieniach NoAds “Całkowicie wyłącz blokowanie na tej stronie” (na samym dole w preferencjach strony) i to pomogło.

CIS z tymi problemami raczej nie miał nic wspólnego.

usunąłem adblocka, odinstalowałem opere, powyrzucałem wszystkie pliki pozostałe + konfiguracyjne, zainstalowałem na nowo operę 11 i dalej mam to samo, nie rozwiązało to problemu