Komoda, widzę,że jesteś z Polski, więc:
screeny wiesz jak się robi?
Poza tym:
dodaj te zaufane pliki do “zaufanych plików”.
Następnie wejdź w ustawienia defense +, kartę wykluczenia, czy też “wyjątki” i dodaj te programy tam. Nie wiem dokładnie co tam jest napisane, bo nie korzystam z CIS 5 teraz.
Witam Rodaka O0
Chodzi mi raczej “dlaczego” tak robi, a nie powinien bo to zaufane aplikacje…
Możesz mi polecić jakiś program do screen-ów
Windowsowy
Obok F12 masz przycisk “Print Screen”, czasem zapisany w skrócie. Klikasz.Otwierasz Painta, czy też inny program graficzny i wklejasz to(w Paincie: Edycja>>>wklej).Zapisujesz i możesz wstawić np. na forum :P.
A jak, poradziłeś sobie z tym aplikacjami? Też tak miałem.Zainstaluje COMODO i Ci pokażę jak to zrobić :P.
Guy’s this is the English bug report thread, please post in the International boards if you wish to discuss in your own language!
I’ll split off these posts from here.
Jak na razie jedynym błędem wersji 5.0.157302.1066 Beta, jest pojawianie się komunikatu o dodaniu aplikacji do piaskownicy (sterownik modemu DSL Conexanta CnxDslTb.exe, sundman.exe - sterownik audio Realteka, PDVDserv.exe - PowerDVD 7, AutoConnect v0.1.3.1), pomimo tego, że nie ma ich w niezweryfikowanych plikach, tylko są w bezpiecznych. Są one na liście piaskownicy w panelu głównym Defense+. Pliki zostały przesłane i zeskanowane.
Opcja piaskownicy “nie pokazuj” w trayu nie działa, a także wyłącza się opcja: Show notifications for automatycally sandboxes porocesses .
Używam Windows XP Pro SP 3.
Wiesz jak rozwiązać ten problem? Jak nie, to niech KOMODA podeśle treść PM co mu wysłałem. Chociaż na początek możesz spróbować samego odznaczenia “Zablokuj wszystkie nieznane próby połączenia, jeśli aplikacja jest zamknięta” w ustawieniach Defense+.
Już podaję:
Obrazek1: http://img37.imageshack.us/img37/6122/comodo1.png
1.Wejdź w kartę “Defense +” i ustawienia “Defense+”.Następnie odznacz ta opcję, co zaznaczyłem na czerwono.Gdy już to zrobisz wejdź w kartę, którą również zaznaczyłem.
Obrazek2: http://img529.imageshack.us/img529/9221/comodo2.png
2.Następnie, gdy już będziesz w tej karcie wejdź w “wyjątki” i dodaj te aplikacje"najlepiej z uruchomionych procesów" do wykluczeń.
To tyle.
Uruchom ponownie komputer. Powinno być OK.
[at]KOMODA
Okazuje się, że wyłączenie w Defense+ opcji " Zablokuj wszystkie nieznane próby połączenia, jeżeli aplikacja jest zamknięta" usuwa błąd piaskownicy o którym pisałem powyżej.
OK, dzięki:)…miałem już zamiar odinstalować bo zaczęło mnie irytować…
Miałeś jakieś poważniejsze problemy-błędy?
Przeczytałem dzisiaj na forum, że firewall nie filtruje treści na porcie 0, ustawiony jest jako uprzywilejowany…
Wiesz coś więcej na ten temat?
Poważniejszych błędów nie ma poza fałszywymi alarmami antywirusa i dodawaniem do piaskownicy sterowników oraz znanych aplikacji. Pakiet zapowiada się interesująco ale wymaga jeszcze dopracowania. Na temat filtrowania nic nie wiem.
Pozdro
W najnowszej wersji Comodo Internet Security 5.0.162051.1126 RC3, firewall nie zapamiętuje decyzji zablokowanych aplikacji.
Opisz dokładniej problem, załącz jakiegoś screena, z jakiego systemu korzystasz, czy próbowałeś rozwiązać problem? Jutro im napiszę Chyba,że sam już to zrobiłeś.
Nie ma co robić screena, ponieważ pojawia się tylko w firewallu komunikat z zapytaniem, czy zablokować lub zezwolić po każdym restarcie kompa dla AutoConnect v01.3.1
Mam Windowsa XP Pro SP 3.
Jeżeli masz XPeka, to spróbuj zablokować połączenia dla dowolnej aplikacji i sprawdź po restarcie, czy zapyta ponownie. Jeżeli nie, to zainstaluj AutoConnecta. Być może problem dotyczy wyłącznie WinXP lub tylko AutoConnecta, gdy się chce połączyć ze swoją stroną. W wersji stabilnej oraz w poprzedniej becie, nie było z tym problemu.
Aktualnie używam Comodo 4.1.150349.920
miloszcz, zgłaszasz jeszcze błędy do Comodo? W oknie “Aktywne połączenia”, które uruchamia się w zakładce Stan->połączenia wychodzące, nie można swobodnie przeglądać połączeń wychodzących/przychodzących, bo cały czas automatycznie są przewijane na początek. Dobrze byłoby, gdyby była wyłączona funkcja przewijania automatycznego i tylko ręcznie można byłoby przewijać.
Jak będę miał czas to coś im tam skrobnę.
Coś im tam napisałem.
Zastanawiałem się gdzie umieścić tę informacje i uznałem skoro to jest błąd to w tym temacie będzie OK.
Za każdym razem jest to samo. conime.exe, dodaje do piaskownicy jako nierozpoznany, później skanuje i oznacza jako bezpieczny i przenosi do zaufanych (jest ciągle w zaufanych). Dzieje się to zawsze gdy uruchamiam Thunderbird 3.1.4
[attachment deleted by admin]
Po pierwsze jeśli masz zaznaczoną tą opcję, to ją odznacz.
Po drugie wejdź w ustawienia Defense + >>>Kontrola uruchamianie i “Wyjątki” Dodaj tam tą aplikację.
Mam ustawione tak jak pokazałeś na zdjęciu. Aplikację mam dodaną do zaufanych. W sumie to mi to nie przeszkadza, że tak się uruchamia, bo nie powoduje utrudnień w korzystaniu z programu, jest to tylko jakiś błąd w CIS5.
To co napisałeś: Defense->kontrola uruchamiania-> wyjątki; to chodziło ci chyba o wykluczenia, bo wyjątków nie ma :), poza tym wykluczenia dotyczą wstawiania kodu. Ma parę programów dodanych do “wykluczenia”, chociaż nie wiem, czemu się tak dzieje, bo to są zaufane, legalne programy.
Rzeczywiście bezmyślnie ładuje proces Microsoftu do Sandboxa. Żadne dodawanie do wykluczeń, czy odznaczenie Blokowania… w tym przypadku nic nie daje.
Translated with Google Translate:
masz “blokuje wszystkie nieznane żądania, jeżeli wniosek jest zamknięta” działa na Defense +?
Powoduje to legit Windows aplikacji do piaskownicy.
do you have "block all unknown requests if the application is closed" active on Defense+? This causes legit Windows apps to be sandboxed.