Pytanie co do Comodo

Witam mam pytanie.

Widzę że w ikonce Comodo obok zegarka można zmienić konfigurację: Do wyboru tam jest : internet, proactive i firewal security

Nie rozumiem teraz jednej kwestji:

Jak ustawie w jednej z tych konfiguracji ustawienia defense +, firewal i antywirus i zmienię wybierając inną niby konfigurację to wtedy są inne ustawienia w defense, firewal i antywirus

Dlaczego tak jest i co co chodzi?

Nasuwa mi się jedna odpowiedź: tak jest napisany CIS :), poza tym mnie oraz, jak zauważyłem, innych też nie dręczą takie pytania :slight_smile: Dodam, że możesz stworzyć własne konfiguracje, zapisać i eksportować, później importować i jednym kliknięciem zmieniać. Jeśli miałbym oceniać, to dobra jest ta opcja. Sam z niej korzystam. Mam ustawioną konfigurację (internet szerokopasmowy) do internetu szerokopasmowego, wtedy większość programów ma ustawione reguły zezwalające na połączenia wychodzące oraz drugą konfigurację (internet mobilny) do internetu mobilnego (jak wiadomo jest limit transferu), wtedy żaden program nie ma ustanowionej reguły zezwalającej na połączenie, każdy uruchamiany program musi dostać ode mnie zezwolenie na łączenie z internetem. Dzięki takiej konfiguracji mam kontrolę na programami i wykorzystaniem transferu przesyłu danych w mobilnym internecie.

Ja dzisiaj tymi ustawieniami zablokowałem sobie system. Bo pliki na przykład zaufane ustawiłem na pytaj o wszystko - i zacięło komputer.

Czy ktoś może mi napisać jakie ustawienia są w plikach zaufanych lub zrobić tego zdjęcie ? Bo nie pamiętam jak było to ustawione domyślnie.

Jeśli tak dużo namieszałeś, to według mnie prościej będzie odinstalować i zainstalować CIS.

Tak właśnie już zrobiłem.

3 różne konfiguracje to 3 różne poziomy bezpieczeństwa, jakby przystosowania do konkretnych wymagań użytkownika. Z czego proactive jest najlepszym, najbezpieczniejszym (z drugiej strony pewnie bardziej uciążliwym).