Spodziewałem się, że jeśli dodam program do Trusted, ewnntualnie “OnLine LookUp” i wynik na trusted to taki program nie będzie więcej startował w piaskownicy przy starcie, a robi tak w kółko.
Wrzuca do piaskownicy Thunderbird, EasyVPN (…)
Jeśli w dalszym ciągu nie możesz poradzić sobie z tym kłopotem i nic nie działa, to myślę, że możesz odinstalować comodo, wyczyścić rejestr, usunąć pozostałe pliki po comodo i zainstalować ponownie. Bywa że taka operacja pomaga. Kiedyś u mnie też coś nie działało, zrobiłem w ten sposób i pomogło. Tak czy owak, nie masz nic do stracenia
No cóż sam nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale opcja została stworzona dla ciężko zainfekowanych komputerów, aby można było je wyprowadzić z tego stanu i aby skutecznie blokować malware
Ciekawe zjawisko z tą piaskownicą. Dzisiaj miałem to samo. Miałem uruchomionego Thunderbirda i Office Word i w pewnej chwili Comodo zaczął wszystko, co było uruchomione, ładować do piaskownicy. TB, Offica, Avasta, Skype, sterowniki Synaptics TouchPad i każdą kolejną uruchomioną albo uruchamianą aplikację. Po restarcie systemu było to samo. Wszystko było w piaskownicy oprócz systemu. Aplikacje były oznaczone jako zaufane i mimo to w piaskownicy. Nie wiem, co się stało, zwłaszcza, że nie dokonywałem żadnych zmian ani instalacji nowych programów czy aktualizacji. Przywróciłem system z dzisiaj z rana i jak na razie Comodo działa właściwie. Przydatne jest tworzenie punktów przywracania systemu
Czemu masz odznaczone automatyczne skanowanie nierozpoznanych plików w chmurze? Ja mam ją zaznaczoną i po uruchomieniu programy są klasyfikowane jako nierozpoznane albo jako zaufane i dzieje się to automatycznie, są klasyfikowane przez comodo, więc myślę, że dobrze jest zaznaczyć tę opcję, bo jest wygodna i comodo nie zadaje tylu pytań.
Czemu masz też odznaczone automatyczne wykrywanie instalatorów lub aktualizacji i uruchamianie ich poza piaskownicą? Co to daje?
mam podobny problem z aplikacją “Purmo OZC”, pomimo dodania w Defence+ jako zaufana aplikacja nadal uruchamia się w piaskownicy
te ustawienia nie zmieniają faktu
dodam tylko że masz odznaczone
“Pokazuj powiadomienia dla procesów automatycznie uruchamianych w piaskownicy”
może dlatego uważasz że aplikacja nie uruchamia się w piaskownicy
w zakładce Stan, można sprawdzić czy jakieś aplikacje uruchamiają się w piaskownicy
zaznaczyłem na screenie
Chyba dlatego, że z przyzwyczajenia ja oceniam, co jest rozpoznane, a co nie i pozwalam lub nie. Ale oczywiście można mieć zaznaczone, nie zagłębiałem się nad tym.
Co do drugiego pytania? Również można mieć to zaznaczone. Teoretycznie brak zaznaczenia chroni przed uruchomieniem w systemie instalatora szkodliwego programu. Ale to gdybanie, co by było gdyby…
Kluska masz rację, odznaczyłem, zaraz zaznaczę. Ale zawsze sprawdzam tak jak pokazałeś w oknie Stanu.