Nowy wygląd Comodo Firewall

Witam, od lat używam CFirewall.
W chwili obecnej korzystam z build’u 6.0.260739.2674.
Co się stało, że tak dobry produkt przechodzi w tak koszmarną przemianę ? :embarassed:

Mam na myśli oczywiście GUI, który jest ordynarny i powolny jak licho !
Otwarcie aplikacji z paska stanu wymaga kilkunastu sekund oczekiwania, samo GUI wygląda bardziej jak gra komputerowa, nie profesjonalny firewall…

Dlaczego psują to co było intuicyjne i opracowane prawie do perfekcji ??
Co państwo myślicie o nowym pomyśle Comodo ?

• Dla prostego przykładu brak możliwości wyboru kilku reguł zapory potrafi być bardzo uciążliwe. Wcześniej było, teraz nie ma.
  • Po restarcie komputera muszę czekać kilkanaście sekund zanim internet zacznie działać…

U mnie też wolniej reaguje niż poprzednia wersja. Odmienili go zupełnie. Do zmiany wyglądu można się przyzwyczaić i pewnie długo to nie potrwa, ale to wolne otwieranie okienka, hmm…

Tez odnosze wrazenie ze dziala u mnie wolniej. Co do wygladu uwazam ze krok w zla strone, poprzedni wyglad byl przejrzysty i bardziej przyjazny dla zwyklego uzytkownika.

i bardziej przyjazny dla zwyklego uzytkownika.

Uważam zupełnie inaczej. Nowy wygląd to ukłon w stronę początkujących, nowych użytkowników.

Początkujący użytkownik powinien dostać opcje, która konfiguruje zaporę dla początkujących użytkowników.
To jest zapora, tu chodzi o funkcjonalność, nie o wygląd.

Morphiusz z Twojego reposta rozumie, że osoba, która posiada doświadczenie dot. zapory, powinna przenieść się na bardziej profesjonalne oprogramowanie konkurencji ?

Jesli chodzi o funkcjonalnosc, a nie o wyglad to po co w ogole zalozyles ten temat?

Co do zmiany programu to kazdy musi dopasowac do swich potrzeb.

Chodzi o nowe GUI - oprogramowanie instalujemy na komputerach z uwagi na funkcjonalność tego oprogramowania, tak ?. Jak sądzisz Morphiuszu ? :azn:

Zgadza się. Jeśli wygląd nie ma takiego znaczenie to po co ten temat o wygląd właśnie?
Masz dostęp do zaawansowanych ustawień gdzie masz naprawdę wszystko pogrupowane.
Jak dla mnie bardzo wygodnie nawiguje się w tych ustawieniach i konfiguracji. Fakt - są pewne mniejsze niedogodności. To jest cena tego, że początkowy użytkownik ma teraz o wiele łatwiej - a mówię o takim naprawdę początkującym. Nie jest zasypany na dzień dobry nic mu nie mówiącymi opcjami.

Jedynym minusem dla mnie jest to, że nowy interfejs jest piekielnie wolny (na mojej 6 letniej maszynie przynajmniej). Jeśli zauważasz jakieś bugi wpływające na pracę programu to proszę je zgłosić ;).

Temat jest o ograniczeniach jakie wprowadza Comodo poprzez nowe GUI.
Przy czym mówiąc o ograniczeniach mam na myśli również powolną pracę, brak wcześniejszych udogodnień pozwalających chociażby zaznaczać kilka reguł jednocześnie, brak możliwości przeniesienia reguły poprzez (klick & move) i o wielu innych utrudnieniach wprowadzonych nowym GUI.

O tym ten temat Morphiuszu …
Mam nadzieje, że ktoś jeszcze się do nas dołączy aby przedstawić swoje zdanie.

Witam :P0l

Na początek proponuje złagodzić nastrój i może raczej unikać zbędnych uwag personalnych.
Każdy jest tutaj aby w milej atmosferze , zgłosić swój problem, wątpliwości,uwagi. Każdy ma prawo do swego zdania - nawet ostrej krytyki- ale trzymajmy pewien standard oraz szanujmy jeden drugiego. (:CLP)

Nowy wygląd i problemy ze startem

Tak to jest problem i bardzo dużo dyskutuje się o tym na forum anglojęzycznym,gdzie aktywny odział biorą także twórcy CIS6.

Pracują nad tym w Comodo,kolejne wersje oraz uaktualnienia będą polepszać te wady az do finalnej likwidacji mankamentów.

Problem jest zauważony i nie ma co unikać tematu ,lub kierować go na boczny tor,bo nie o to chodzi aby klaskać w dłonie na widok CIS6 ,lecz klaskać w dłonie i robić alarm gdy są problemy, ponieważ tylko to może się przysłużyć do lepszej i bardziej użytecznej pracy dla użytkowników.

Pozdrawiam

Gadasz, jak polityk przed wyborami, aż mnie mdli. :stuck_out_tongue:

fajnie ze fanboje sie zlecialy. zapominacie o jednym. chlop przylazl by wyrazic wlasna opinie. nie po to, byscie dowoli wzbijalii tumany trolowskiego kurzu … to nie filmweb, paniatno ?

Jeżeli kierowałeś to pod moim adresem ,to odpowiem Tobie tak;

Jeżeli ktoś tutaj uprawia politykę to własnie Ty.
Twój awatar to logo parti politycznej agenta UB niejakiego Ozjasza Coldberga vel Korwina Mikke.
Oraz jego anty Polskiej parti ,agentury WSI.

Zanim cokolwiek powiesz,napiszesz , pomyśl, sprawdź,naucz się.

Zajrzałem na to Polskie forum po raz pierwszy. Ciągle siedzę na angielskojęzycznym . Potwierdziły się moje obawy co do polskojęzycznego forum. Czas wracać do Ludzi kulturalnych.
Z baranami i chamstwem które sobie na prezydenta wybrało buuuula,a na premiera matoła rozmawiać nie ma o czym jak widzę. Nie ten poziom . Zaplujcie się na śmierć .

Tyle w temacie polityki.

Żegnam

ja pierdole. od cepa odciagneli idiote czy placa ci za takie bzdury wypisywane na gazeta peel i oniet peel ?

chryste panie, czlowiek wyjechal za granice, by ze scierwerm plywajacym w zawiesinie ziemi w wodzie sie nie spotykac, a tutaj przyjdziie pacan ómiejacy jezyk szekspira i pisze o czyms, co sam uslyszal badz ulegl indoktrynacji.

matko jedyna. nie ma, nie maa ratunku.

ale to mi sie podoba

Zaplujcie się na śmierć .

powiedz osobnik z duzym nosem ( od ciaglego wyniuchiwania agentor zlych mocarstw, szykujacych zgube swiatu )

jak nic, pierdolne sobie screena i wydrukuje. bedzie plakat :wink:

you just make my day punk ;]