Jak potraktowac "windows oprating system" w CIS ?

Czesc mam taka sprawe ostatnio zauwazylem ze win operating system jest blokowany 700 zablokowan mozliwe ze przez przypadek wbilem go na liste blokowanych i mam pytanie co z tym zrobic, czy jest bespieczne jesli zaznacze jako program zaufany? Z gory dziekuje za kazda odpowiedz pozdrawiam serdecznie.

svchost.exe i Windows Operating System (czasem też System) należy ustawić na “Tylko wychodzące”, chyba, że ma się sieć lokalną to pewnie trzeba uważać. ale tutaj powinien wypowiedzieć się ktoś mądrzejszy ;).

Dzieki za odpowiedz a wiesz moze jakiej zasadu uzyc do aresa?

Ja bym tutaj wziął po prostu Zaufana Aplikacja, chociaż można samemu dostosowywać - fakt jest to trochę męczące.

Dobra dzieki pozdro ;]

Z tego co czytałem nie powinno się używać reguły zaufana aplikacja, a w szczególności do programów tego typu. Któryś z moderatorów Comodo miał opis jak dostosować firewall-a do p2p i z tego co tam zauważyłem tworzy się regułę globalną, jak znajdę dam znać…

Masz rację,że tak jest, powinienem podać to wcześniej :stuck_out_tongue:

https://forums.comodo.com/firewall-faq-cis/with-cis-v4-my-p2p-client-utorrent-e-mule-is-not-working-properly-anymore-t54156.0.html;new;boardseen#new

Ja wybrałem trzecią opcję w kreatorze ukrywania portów i nic nie dodawałem w regułach globalnych i Ares oraz uTorrent działają. Wysyłają i pobierają.