Hijack a CAV

Cześć, to mój pierwszy post na tym forum i z tego tytułu witam się ze Wszystkimi serdecznie :wink:

Na strażnika mojego PC wybrałem właśnie pakiet COMODO i moje ogólne wrażenia są jak narazie bardzo pozytywne. Darmowe oprogramowanie, a takie funkcjonalne :slight_smile:

Ale co do tematu postu wracając.

Zrobiłem sobie hijackthis.log i sprawdziłem jego zawartość na www.hijackthis.de no i w otrzymanych zwrotnie wynikach pojawił się taki oto komentarz:

It seems that you don't use an anti-virus scanner or your scanner is not active. Only an anti-virus scanner can protect you against new viruses. You can look here for a good anti-virus scanner.

Na angielskim każdy elementarnie się zna :slight_smile: i rozumie, iż według HJT wygląda na to, że nie mam AV… Oczywiście moduł ten zainstalowałem, zaktualizowałem i ma się on całkiem dobrze :slight_smile:

Taki sam wynik pojawia się zarówno podczas ustawienia skanowania “przy zmianach” jak i “przy dostępie”…

I dlaczego tak jest? :slight_smile:

sprawdz w panelu sterowania, w centrum zabezpieczen, czy jestes informowany o braku antywirusa ?

bo cos mi mowi, ze masz to wylaczone, a hijack z tego czerpie informacje o tym. i z tad ten problem

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że COMODO jako firma produkująca oprogramowanie antywirusowe nie jest jeszcze tak dobrze znana jak np. alwil czy avg. Być może właśnie dlatego zobaczyłeś to ostrzeżenie - pewnie nie mają comodo w swojej bazie danych czy cuś… ???.

Jeśli jednak sam CIS ‘twierdzi’ że wszystko jest włączone to nie masz się czym przejmowac ;).

Pozdro

Szametu - Aplet centrum zabezpieczeń potwierdza stan rzeczywisty ( → Ochrona przed wirusami - “Program COMODO raportuje, że jest aktualny i wykrywanie wirusów jest włączone (…)”) Czyli z tego poziomu bez zastrzeżeń…

Silent Assassin - całkiem prawdopodobne, że jest tak jak mówisz… CIS twierdzi, że “wszystkie systemy są uruchomione i działają poprawnie”

Bo wiecie Panowie, co do sugestii Assassina - Za tym świadczył by także opis jaki witryna HijackThis.de przypisuje procesowi cmdagent.exe

Possibly nasty! According to our database this process runs normally in c:\programme\comodo.*firewall! Check if you know this process and arrange a viruscheck where required. Comodo Personal Firewall

Jeśli to rzeczywiście kwestia powszechności oprogramowania firmy COMODO, to zapewne będzie to kwestia czasu jak HJT zacznie traktować wszystkie aplikacje CISa jako pakiet zabezpieczający…

No nic, dzięki za odpowiedzi i pozdro! :slight_smile: