COMODO IS vs Emsisoft AM test

Co sądzicie o tym teście?:

IMO Comodo spisał się całkiem nieźle (zawsze jednak mogło być lepiej…).
Z detekcją to oczywisty faworyt tutaj - Emsisoft, posiada 2 silniki.

Poczekajmy na CIS 8, mogę tylko powiedzieć, że będzie on posiadł zupełnie zredefiniowanego auto-sadboxa, który będzie jeszcze bardziej bezpieczny, jeszcze bardziej konfigurowalny i powinien chronić przed infekcją lepiej niż obecnie (na domyślnych ustawieniach). Przy znacznie lepszej ochronie, aplikacje bezpieczne, które są nierozpoznane powinny też działać o wiele lepiej (a nie jak teraz się zdarza, wywalają błędy, bo CIS uruchomił je w piaskownicy). Dodatkowo udoskonalony viruscope powinien tutaj zrobić swoje…

Szkoda, że zostały wykorzystane bardzo stare próbki.

Skomentuję ten test.
Comodo zostawił więcej plików nie wykrytych, ale ograniczał nieznane pliki.
Później po ich usunięciu, resecie piaskownicy i restarcie komputera MBAM nie wykrył żadnego szkodliwego pliku (tylko wpisy w rejestrze), a Emsisoft wykrywał bardzo dobrze, ale jeden plik MBAM wykrył, więc bardzo ciekawie ;D

Ja mam i CIS i Emsisoft AM (:LGH)

Najlepiej używać Bitdefendera Free z Comodo Firewallem. W przeciwieństwie do Emsisoftu, Bitek Free posiada znacznie lepszą ochronę Web i jest leciutki, a w Comodo działa drugi antywirus w chmurze, bardzo dobry firewall z HIPS no i jest szczelna piaskownica. Nie zamieniłbym tego zestawu za żaden płatny pakiet, nawet gdybym dostał go dożywotnio za darmo :slight_smile:

Słyszałem, że BD free nie ma takiej skuteczności jak płatne wersje BD oraz, że BD free przez dłuższy czas nie jest aktualizowany.
Co do ochrony web to się zgadzam.
Obciążenie BD free i EAM jest podobne (miałem kiedyś BD free). :slight_smile:

Testowałem przez dłuższy Bitka Free na wirusach i zainfekowanych linkach. Skuteczność skanerów rezydentnego i HTTP jest dokładnie taka sama jak wersji płatnej (te same sygnatury i heurystyka). Do tego dochodzi niezła, automatyczna ochrona proaktywna. Instalator nie jest od dawna aktualizowany, choć pierwsza aktualizacja dotyczy programu, ale w ochronie Bitek zachowuje się bez zarzutu. Mogliby nad nim jeszcze popracować, naprawiając drobne niedociągnięcia, ale wówczas nikt by nie kupował wersji komercyjnej :slight_smile:

No nie wiem czy te same sygnatury.
Tak, aktywna kontrola wirusów spisuje się naprawdę bardzo dobrze, ale EAM ma dobry BB, tylko że trochę alertów jest.
Trzeba się zapytać BitDefendera czy rozwijają bezpłatnego antywirusa.
W sumie to nie wiem, czy EAM czy BD Free jest lepszy.

Sprawdzałem na VT i są na pewno te same. Aktualizacje są bardzo często.

Najlepszy jest Bitek Free z Comodo Firewallem :slight_smile: