mam pewien problem związany ze “współżyciem” Comodo Internet Security i drukarki HP C3180. Drukarka jest podłączana przez USB. Wszystko działa. Gdy zainstaluje Comodo, to ani programy Office’owskie, ani przeglądarki pdf’ów, nawet przeglądarki www nie widzą drukarki. Natomiast jest widoczna w Panelu sterowania i w WordPadzie oraz Notatniku.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Z góry dziękuję
Podstawowa sprawa, po instalacji oprogramowania HP i uruchomieniu centrum obsługi to utworzenie reguł, czyli pozwolenie/dodanie do zaufanych wszystkich procesów drukarki (otwierania Centrum Obsługi, aktualizacji, diagnostyki, drukowanie, skanowanie, itd.). Jak to zrobić? Uruchamiasz np. skanowanie. Pojawia się okno ostrzeżenia D+, pozwalasz na ten proces, dodając do zaufanych, w oknie powinno być zaznaczone “Zapamiętaj moją decyzję”. Gdy ustalisz reguły, Comodo o nic nie pyta, wszystko działa ok. Sprawdzone nie raz na HP.
No właśnie problem w tym, że przy np. drukowaniu strony testowej, drukowaniu z notatnika czy wordpada wszytko jest ok. Comodo nie wyświetla żadnego monitu. Skanowanie też działa. Problem w tym, że żadne inne programy nie widzą drukarki. I nie mam pojęcia o co tu chodzi
A, dodam jeszcze że mój system to Windows 7 64-bit.
Nie raz miałem przejścia z oprogramowaniem HP, nawet jak nie używałem Comodo. Z doświadczenia wiem, że gdy coś nie działa np. drukarka nie wykonuje poleceń, wtedy najszybszą metodą jest odinstalowane oprogramowania HP i ponowna instalacja. Zresztą jak miałem urządzenia HP na gwarancji, wtedy pomoc HP jest gratis, to oni również podawali mi linki do najnowszej wersji oprogramowania i polecali odinstalować wadliwie działające, wyczyścić system z wszelkich pozostałości po HP i zainstalować na nowo. Zawsze pomagało.
Po instalacji każdego nowego programu, w tym oprogramowania HP, uruchamiam w nich każdą z opcji i gdy wyskakują komunikaty Comodo to pozwalam/dodaje do zaufanych, bo wiem, z czym one się wiążą. To najlepszy sposób nawet dla laików, zainstalujesz program, uruchom i decyduj, czy pozwalasz na jakieś procesy, czy blokujesz np. wysyłanie informacji do serwera producenta.
Trudno prorokować, co może być przyczyną tego, że inne programy nie widzą drukarki. Możesz zrobić proste sprawdzenie, czy to “zasługa” Comodo. Wyłącz Comodo (na pasku klikasz wyjście) i sprawdź, czy wszystko działa ok, jeśli nadal nie, to wina oprogramowania HP, może warto pomyśleć o przeinstalowaniu na nowo. Gdy po zamknięciu Comodo inne programy będą widziały drukarkę, to Comodo blokuje. Chyba to najprostszy sposób by to sprawdzić.
Popróbowałem troszkę i oto co wyszło. A, na wstępie dodam że przy sytuacji takiej jak wyżej opisywałem Adobe Reader nie widzi drukarki. Natomiast jeżeli otworzę pdf z jakiejś strony w przeglądarce wtyczką readera, to mogę drukować 88)
Dalej, wyłączyłem Comodo - sytuacja się nie zmieniła.
Usunąłem z autostartu i restart - sytuacja się nie zmieniła.
Odinstalowałem Comodo - wszystko działa…
Nie rozumiem zupełnie o co tu chodzi. Dodam jeszcze kilka skrinów żeby pokazać pewne rzeczy.
Tak to wygląda przed jakimikolwiek zmianami (czyli uruchomionym Comodo) w operze, niby widzi drukarkę, ale nie chce drukować.
Ja już nie wiem… Spróbuje jeszcze odinstalować sterowniki, i najpierw wgrać Comodo a później sterowniki.
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to z góry serdeczne dzięki za radę.
Jeśli po odinstalowaniu Comodo wszystko działa, to znaczy, że oprogramowanie HP raczej jest ok.
Czasami nawet po zamknięciu Comodo program dalej blokuje, gdy jest zaznaczona opcja >Blokuj nieznane żądania, gdy program jest zamknięty<
Tej opcji z blokowaniem nawet po zamknięciu nie mam zaznaczonej.
Pobawiłem się trochę, pogrzebałem, posprawdzałem dzienniki Defense+ i wydaje mi się, że problem powodował proces splwow64.exe. Po dodaniu go do zaufanych plików praktycznie wszystkie aplikacje widzą drukarkę
Jednak dalej mam problem z Office’m 2010, ale z tego co zauważyłem to wynika on z tego, że mam zainstalowaną wersję próbną ze strony Microsoftu, która to korzysta z jakiegoś nowego rozwiązania przy uruchamianiu. Instalator stworzył sobie nowy dysk ( :o) Q, z którego otwiera aplikacje officowskie. I właśnie chyba tu jest problem, bo Defense+ zawsze uruchamia go w piaskownicy. Gdy przestawie go na tryb Czysty PC lub całkiem wyłączę to wtedy normalnie widzi drukarkę. Natomiast w trybie bezpiecznym już uruchamia np. Worda 2010 w piaskownicy i nie mogę drukować. I mimo że dodaję go do zaufanych aplikacji to ciągle jest to samo.
Także problem w zasadzie rozwiązany. Jeżeli ktoś miałby jakieś pomysły w związku z tym Officem 2010 i piaskownicą to z góry dzięki