Comodo blokuje komputer z sieci LAN

Witam na komputerze hoscie z którego udostepniam internet mam zainstalowanego Comodo Personal Firewall.
Niestety blokuje on komputer klient który chce się połączyć, Pomaga jedynie ustawienie security mode na “disabled”. Próbowałem w “My network zones” dodać ip tego komputera klienta ale bez rezultatu. Coś znalazłem jeszcze w advanced “Network security Policy” zkładka Global ale nie wiem co tam ustawić Ip mam przydzielane automatycznie, jak dałem zakres IP to i tak dalej blokowło, już nie mam pmysłów. . .

Da się to jakoś inaczej ustawić .? Z góry dziekuje za odpowiedz.

Jeśli używałeś kreatora ukrywania portów to wejdź do niego jeszcze raz wybierz pierwszą opcję i wprowadź tam adresy ip które nie mają być blokowane.
Powinno pomóc choć nie jestem pewien.

Pozdrawiam

A co wybrałeś, gdy COMODO wykrył sieć?

Teraz zrobiłem tak: wykasowałem wszystkie sieci oprocz “loopback zone” ktora była tam od poczatku domyślnie wiec jej nieruszałem, stworzyłem sieć “dom” i dodałem do niej komputer klient (ale nie ip tym razem tylko Mac karty sieciowej) potem wszedlem w ustawienia portów i dałem TCP/UDP in/out i tam tez wpisalem w source adress maca karty-bez rezultatow.

Ale to nie koniec - wylogowałem sie i zalogowałem wykryło sieć nazwa local area network(starej sieci nie usuwalem - tak zeby miec w razie czego 2 opcje moze ktoras zaskoczy), zaznaczyłem ta pierwsza opcje bo pisalo tam zeby zaznaczac w przypadku dzielenia lacza itd, wchodze w ustawienia portow tam tez zezwolilem na tcp/udp in/out ale nie po adresie mac tylko zaznaczylem (znaczy bylo juz zaznaczone) zone i dotyczylo to sieci local area network i dalej nie pomaga musze ustawiac tryb disabled, chociaz wtedy firewall jest praktycznie nieprzydatny. . .

Kolejne podejscie-wykasowalem wszystkie sieci oprocz loopback zone. zalogowalem sie podobnie, wykrylo siec , zaznaczylem opcje o dzieleni lacza, przeszedlem do my network zones w wykrytej sieci byl zakres adresów ip sprawdzilem oba komputwey zawieraly sie w nim. przeszedlem do portow i dodalem co tylko sie dalo: tcp/udp, ip,icmp wszedzie in/out i wszedzie w source i destination dalem zone i przydzielilem ta wykryta siec - oczywiscie bez rezultatu…

Pewnie to i tak nic nie da ale czy masz zaznaczone pole ‘Ten komputer jest bramą połączenia internetowego …’ ? (firewall > zaawansowane > ustawienia zachowań firewalla > zakładka ‘ustawienia alertów’)

Właśnie sprawdziłem i jest zaznaczone tak samo jak pozostałe opcje na tej zakładce…