CIS 6 – Interfejs nie otwiera się

Mam dziwny problem, bo nie otwiera mi się główne okno aplikacji. Nie mogę nic skonfigurować, włączyć, wyłączyć. Klikam prawym na ikonę w tray’u wybieram “open” i nic się nie dzieje. Tak samo z widgetem. Po zainstalowaniu baza wirusów sama się zaktualizowała i szybkie skanowanie też się odbyło, ale wiem to tylko z komunikatu po najechaniu myszką na widget.

Usuwałem resztki Revo Uninstller, również tym forumowym narzędziem do usuwania produktów Comodo, czyściłem rejestr CCleanerem, skanowałem MBAM, przeinstalowałem i dalej nic. Mogę sobie tylko popatrzeć ile wysłano/odebrano B/s.

Wie ktoś o co tutaj chodzi?

Czasem tak bywa, że jakiś program nie działa, a to może być już wina systemu. Jeśli dużo instaluje się programów, usuwa, czyści komputer, to czasem poleci jakiś ważny plik, wpis w rejestrze i pewne programy mogą nie działać. Może okazać się, że czeka Cię reinstalacja systemu. Z tego, co napisałeś, że zrobiłeś, dodałbym ręczne czyszczenie rejestru ze wszystkiego, co zawiera wpis “comodo”.

Ważne pliki… :wink: to samo mówię swoim klientom. Jednak wydaje mi się, ze problem leży bardziej po stronie programu. Mam ten sam problem przy instalacji Internet Security, jak i samego antywirusa. Wszystko instaluje się bez problemów, instalator wymaga ponownego uruchomienia komputera (co też czynię), po czym uruchamia się (widać ikonę na pasku zadań), pojawia się widget, jednak w żaden sposób nie mogę uruchomić UI. Po kliknięciu ikony na pulpicie, czy przycisku na widgecie, czy poprzez ikonę na pasku zadań, kursor myszy na sekundę/dwie zmienia się na “praca w tle” i na tym koniec.

Poza tym program działa normalnie. Można go konfigurować “na szybko” poprzez ikonę na pasku zadań. Po pewnym czasie ikona wykrzyknika zmienia się w literę “C”, czyli aktualizuje się, jak należy.

Ważną rzeczą jest tu fakt wielu prób instalowania wersji 6 na nowym oryginalnym systemie XP w wersji Home bez jakichkolwiek aktualizacji, potem po dograniu SP3, a następnie po instalacji wszystkich aktualizacji łącznie z opcjonalnymi. Przy każdej próbie to samo. Jeśli ma to jakieś znaczenie, podam konfigurację sprzętową (złożony ze starych części komp do starych gier):

Proc: AMD Athlon XP 1800+
Płyta: ECS K7S5A
Pamieć: Kingston DDR 512+256
Grafa: GF4MX440 128MB

Na kompach z Win7 nie widzę problemu, czy może to zależeć od systemu? Nie instaluję siódemki na tym czymś, więc nie powiem, czy jest to kwestia systemu.

Edit:
Widzę, ze nasz przypadek nie jest odosobniony: How to Install Comodo Firewall | Page 4 | Wilders Security Forums post nr 78

Edit:
Na chwilę obecną jestem przekonany, ze chodzi tu o brak wsparcia dla XP od 6-go wydania Comodo. Aktualnie usunąłem pozostałości CIS6 (próbowałem też CAV6, ale było to samo - również usunąłem) i zainstalowałem odnalezioną w sieci wersję 5.10. Działa na XP-ku tak, jak trzeba. Co ciekawe, ta instalacja pozwala na aktualizację programu do nowszych wersji (choć dziwne to, bo program zostaje zaktualizowany pomyślnie, ale jego wersja w zakładce “Informacje” pozostaje ta sama). Wydaje mi się, ze chodzi tu wyłącznie o posiadany system, ale czekam na opinie innych testujących.