Witam,
Mam problem z CISem
CIS (zarówno CIS 3.14… jak i nowa 4ka pobrana przez ten idiotyczny szczątkowy instalator ) rozłożył mnie i moje główkowanie na łopatki. Nie mam już do niego siły ani pomysłów. Jedyna pomoc w Waszych rękach i głowach
Jest netbook z nówka (oryginalnym, z płytki fabrycznej) systemem Win XP Home SP3 (nówka = świeżo postawiony + wszystkie bieżące aktualizacje na 15.03.2010), nic nie grzebane, nie dotykane w usługach, nic nie wywalane z systemu, po prostu XP jak M$ przykazał Przed instalacją CISa w systemie nie było żadnych innych zapór, antywirusów, nic. Poza oczywistą zaporą windowsa, którą - i tylko to można uznać za “grzebanie” - wyłączyłem w usługach przed instalacją CISa.
I wszystko byłoby pięknie ładnie i żyłoby mi się z tym softem szczęśliwie, gdyby nie jeden wnerwiający niemiłosiernie zgrzyt.
Próba wejścia na czaterię kończy się errorem javy (1.6.0_18). Java nie ma dostępu do portów używanych przez czat czaterii, portów 14000-14020. Firewall CISa pracując w opcji tworzenia reguł sam zaproponował by zezwolić java.exe na wychodzący TCP do serwera qan.interia.pl (na nim pracuje czateria), gdzie port źródłowy jest dowolny, a porty docelowe mieszczą się w zakresie 14000-14020 i dodatkowo regułka na dostęp HTTP. I kupa. Zezwolenie jest. Dostępu nie ma.
Strona testowa czaterii Czat online – CZATeria w Interia.pl – darmowy anonimowy czat bez javy, randki, flirt, kamerki online sprawdzająca czy java działa poprawnie, czy wszystko jest jak należy, przy włączonym CISie odpowiada błędami:
Po wyłączeniu CISa:
Próbując odczarować zachowania CISa dawałem java.exe pełny dostęp - zero poprawy. Aplikacja zaufana? Zero zmian. Wyłączenie CISa - jak ręką odjął, wszystko działa jak należy.
W logach CISa nie ma żadnej wzmianki na temat jakiejkolwiek ingerencji z jego strony w łączenie się javy z serwerem czaterii. A połączenie nie działa.
Jakieś pomysły, sugestie? Może coś w regułach globalnych trzeba zmienić/dodać?
etya