Author Topic: Telemetria w CIS ?  (Read 2420 times)

Offline kpx70

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
Telemetria w CIS ?
« on: January 28, 2018, 07:33:35 AM »
A co to za składnik Telemetry, czyżby Comodo podążało śladem Widnows i bawiło się w szpiegowanie?
Moja wersja CIS to: 10.0.2.6420

Można to zobaczyć w darmowym programie Autoruns.

Siedzi w C:\WINDOWS\Tasks

« Last Edit: January 28, 2018, 07:47:48 AM by kpx70 »

Offline omkar

  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 309
Re: Telemetria w CIS ?
« Reply #1 on: January 29, 2018, 04:43:03 AM »
Trudno w internecie znaleźć coś na ten temat :)
Nie stawiał bym jednak znaku równości pomiędzy telemetrią i szpiegowaniem. Telemetrii używa się do różnych celów i jest ona zjawiskiem dość powszechnym. Popatrz na sterowniki Nvidii: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-jak-wylaczyc-uslugi-telemetryczne.html
Jeżeli masz wątpliwości, to wyłącz lub usuń proces i po sprawie.

Offline kpx70

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
Re: Telemetria w CIS ?
« Reply #2 on: January 29, 2018, 05:36:32 PM »
No wiem wiem że można wyłączyć i tak trochę prowokacyjnie napisałem z tym szpiegowaniem przez Cis, aczkolwiek w Windows telemetria ma złą prasę i część użytkowników wszelkie poprawki zawierające właśnie telemetrię omija lub wyłącza.
http://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/windows-10/2016/07/wszystko-o-szpiegowaniu.aspx

Mimo wszystko ciekawe co monitoruje/ robi ten proces, też szukałem w necie jakiejś informacji na ten temat ale również nic nie znalazłem.

Offline omkar

  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 309
Re: Telemetria w CIS ?
« Reply #3 on: January 31, 2018, 01:57:38 PM »
Też mam wyłączoną telemetrię w Windowsie, a także w sterach Nvidii.

To do czego służy telemetria w aplikacjach wyjaśnia Mozilla, a w Comodo jest podobnie: https://support.mozilla.org/pl/kb/udostepnianie-danych-telemetrycznych

Nie szukałbym tutaj drugiego dna. Plik można usunąć.
« Last Edit: September 06, 2018, 04:38:11 AM by omkar »

 

Free Endpoint Protection
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com Smf Destek