Author Topic: Comodo blokuje funkcje systemu  (Read 1878 times)

Offline bipiw

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Comodo blokuje funkcje systemu
« on: September 08, 2015, 10:50:05 AM »
Witam.
Ostatnio zainstalowałem Comodo AV na jednym komputerze(laptop, win7 ho prem, wolny od wirusów) i od tego momentu zaczęły być blokowane takie rzeczy jak: regedit, msconfig i cała masa rzeczy ze start->uruchom. Nie pozwalał otworzyć narzędzia FRST. Nie można otworzyć właściwości komputera. Dodatkowo po odinstalowaniu pozostał po nim Internet Security Driver we właściwościach połączenia sieciowego co skutecznie(po odinstalowaniu/przed było ok) blokowało dostęp do internetu.
Spróbowałem zainstalować wcześniejszą wersję i takie dziwne przygody mnie nie spotkały. Ale po zaktualizowaniu do najnowszej wersji  przypadłości powróciły.
Wyłączanie wszystkich funkcji(AV,piaskownica, viruscope) nie pomaga. Całkowite wyłączenie programu również.
Wstrzymywać aktualizacje i czekać na odpowiednie łatki?

« Last Edit: September 08, 2015, 10:54:26 AM by bipiw »

Offline bipiw

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Comodo blokuje funkcje systemu
« Reply #1 on: September 08, 2015, 02:19:54 PM »
Sytuacja poniekąd rozwiązana. Wygląda na to, że Comodo nie lubi się z oprogramowaniem od Lenovo(Onekey Theater) . Po wyłączeniu wspomnianego z autostartu wszystko zaczęło funkcjonować poprawnie.
Mam nadzieję, że moje wsparcie i wysiłek w znalezieniu konfliktu zostaną docenione poprzez naprawę tego co tam miedzy tymi programami szwankuje i już wkrótce będzie można spokojnie korzystać z obu naraz.
Pozdrawiam

Offline bipiw

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Comodo blokuje funkcje systemu
« Reply #2 on: September 24, 2015, 08:00:07 AM »
I kolejny problem z Comodo AV. Jak się okazuje nie tylko on potrafi blokować system, ale system też potrafi blokować Comodo. Jeśli w użyciu jest konto użytkownika standardowego(nie administratora) to antywirus wyrzuca błąd:
COMODO Security Agent could not be started. Would you like to run the diagnostics tool to fix this error?
Oczywiście kliknięcie Tak nie zmienia sytuacji... ech. Ktoś to wogóle czyta?

edit: problemem okazały się jakieś pliki w profilu użytkownika. Został założony świeży profil i skopiowane pliki(bez ukrytych), co rozwiązało problem.
« Last Edit: September 25, 2015, 10:24:13 AM by bipiw »

 

Free Endpoint Protection
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com Smf Destek