Author Topic: CIS sending data without permission?  (Read 2040 times)

Offline sinclair

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
CIS sending data without permission?
« on: March 25, 2019, 01:15:15 AM »
I disabled the enable cloud lookup option but Comodo CIS 11.0.0.6744 appears to be trying to do it anyway. I get firewall alerts when I run a program that CIS hasn't seen before. How do I stop CIS from sending info to Comodo?
« Last Edit: March 25, 2019, 01:43:09 PM by sinclair »

Offline sinclair

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
Re: CIS sending data without permission?
« Reply #1 on: March 25, 2019, 01:42:22 PM »
I think that I found the problem. In Windows Task Scheduler there is a task called COMODO Telemetry. I don't recall agreeing to have telemetry sent to Comodo. I like free software but not having data sent that I don't think I consented to sending. I don't see anything in the CIS control panel that informs the user that this telemetry is being sent or gives the user the option to disable it.

Offline Ploget

  • Global Moderator
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 2052
  • 'Your best teacher is your last mistake'
    • Schneier on Security
Re: CIS sending data without permission?
« Reply #2 on: March 25, 2019, 02:18:21 PM »
It's under the Logging section in Advanced Settings . . . as attached
I think that I found the problem. In Windows Task Scheduler there is a task called COMODO Telemetry. I don't recall agreeing to have telemetry sent to Comodo. I like free software but not having data sent that I don't think I consented to sending. I don't see anything in the CIS control panel that informs the user that this telemetry is being sent or gives the user the option to disable it.
Ploget

Win10 x 64 Pro 21H2 (19044.1826) / CIS Pro 12.2.4.8032 & WiseVector StopX
Win11 x 64 Pro - 21H2 (22000.493) / CIS 12.2.2.8012
Comodo Forum Policy
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito”

Offline sinclair

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
Re: CIS sending data without permission?
« Reply #3 on: March 26, 2019, 02:22:22 PM »
I looked at that setting and it is disabled in my CIS. The telemetry task was active anyway.

Offline Ploget

  • Global Moderator
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 2052
  • 'Your best teacher is your last mistake'
    • Schneier on Security
Re: CIS sending data without permission?
« Reply #4 on: March 26, 2019, 02:38:11 PM »
There's a whole thread on it here, which explains the workings of the Task:
https://forums.comodo.com/waiting-area-please-cast-your-votes-cis/comodo-telemetry-task-t120918.0.html;msg875686#msg875686
I looked at that setting and it is disabled in my CIS. The telemetry task was active anyway.
Ploget

Win10 x 64 Pro 21H2 (19044.1826) / CIS Pro 12.2.4.8032 & WiseVector StopX
Win11 x 64 Pro - 21H2 (22000.493) / CIS 12.2.2.8012
Comodo Forum Policy
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito”

 

Free Endpoint Protection
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com Smf Destek