Author Topic: Teach me how to use Comodo Firewall!  (Read 2556 times)

Offline Lily

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Teach me how to use Comodo Firewall!
« on: October 02, 2007, 11:19:34 PM »
I just installed Comodo Firewall today and I am not sure how to use it or if I even installed it correctly.  I just know that I think that I like it and I want to opperate it correctly.  I know very little about computers so I need very simple instructions.   :-[
I guess my main question is as it is learning my computer how do I know which programs I should allow and which I should deny? 
Lily

Offline Goose19

  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 1218
Re: Teach me how to use Comodo Firewall!
« Reply #1 on: October 02, 2007, 11:24:31 PM »
This is what i did... I allowed all the programs that i knew and for the programs i wasn't sure about i denied access for them. Then if something wasn't working correctly I knew i had to go back and allow that program access. This is just how i learned my way around it when i was new to it. Good luck and welcome to the forum  (:WAV)
System Specs:  Pentium 4 with HT 3.06 Ghz,  1.5GB RAM, 160 GB WDC HD, Nvidia Geforce 7600GT 256MB DDR3



New Build: AMD Athlon 64 x2 6000 3.1 Ghz  4 Gb RAM 320GB WDC Hard Drive 650 watt quad rail Power supply(overkill :D) 9500GT Hybrid SLi with 8200 (onboard video) Decent Gaming rig :)

Offline ganda

  • thermodynamic defier
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 5894
Re: Teach me how to use Comodo Firewall!
« Reply #2 on: October 03, 2007, 12:49:34 AM »
hi lily, (:WAV) welcome (:HUG)

i'm a complete novice too. you have CFP 2.4 right? then i guess  you can just install & forget about it. if CFP pop up window ask you to allow/block an app, i guess you can always allow the app from a legitimate company like microsoft,yahoo,or google.
at least that works for me.


Ganda

Offline Zito

  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 211
Re: Teach me how to use Comodo Firewall!
« Reply #3 on: October 03, 2007, 02:13:08 AM »
The simplest way to understand how the firewall works is to click the icon in systray to launch the interface and then hit the F1 key. Hitting F1 as opposed to clicking the "Help" button means you'll get a detailed explanation of that particular interface.
CoolerMaster Praetorian aluminium case
Enermax Infiniti 720W PSU
AMD Athlon 64 X2 6000+
ASUS Crosshair motherboard
320GB WD Caviar SATA 3.0 HD
320GB Seagate 7200.10 SATA 3.0 HD
2GB Corsair Twin2X2048-6400C4
ASUS DVD-RW 1814BLT
Club3D 8800 GTX
NEC floppy drive
Windows XP Pro SP2

soyabeaner

  • Guest
Re: Teach me how to use Comodo Firewall!
« Reply #4 on: October 03, 2007, 08:04:13 AM »

Offline Lily

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Teach me how to use Comodo Firewall!
« Reply #5 on: October 03, 2007, 11:10:38 AM »
Ganda,
I guess I ended up with Comodo Pro.  I hope thats not bad, it is asking me about "IEXPLORER.EXE" and other things that just don't seem like plain ol' google, microsoft, etc.  How do I check if it is legit?  Can I post them here to see if they are good?

Thanks Zito,
 I'll have to try that.  

Soya Lv. 5,
I'm on that  :)  I've been making my way through the whole lot.  

Thank you!
Lily

soyabeaner

  • Guest
Re: Teach me how to use Comodo Firewall!
« Reply #6 on: October 03, 2007, 11:18:50 AM »
Don't go through the whole list.  It's just there in case you have specific questions :)

FYI: When version 3 is out, that page will be re-constructed.

As for specific files like IEXPLORER.EXE, google is your best friend.  I can tell you right now it's legit (assuming it's not malware in disguise).  When version 3 is out, the safelist will be much more vast and updated, so you won't even need to answer to legit files like this if you choose to leave the default options
« Last Edit: October 03, 2007, 11:22:33 AM by Soya Lv. ∞ »

Offline ganda

  • thermodynamic defier
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 5894
Re: Teach me how to use Comodo Firewall!
« Reply #7 on: October 03, 2007, 10:47:04 PM »
how do i check if it's legit?

 :THNK..........................................................use your instinct  ;D ;D ;D. believe me, it's not that difficult, i've done lots of allow/deny with no prob (and remember, i'm a novice just like you). usually after i click "update" on something or do anything that i know requires internet connection, i just choose allow. otherwise, i block it or ......use my instinct again ;D (this is not helping, i know ,sorry). and you can try Goose suggestion :
This is what i did... I allowed all the programs that i knew and for the programs i wasn't sure about i denied access for them. Then if something wasn't working correctly I knew i had to go back and allow that program access. This is just how i learned my way around it when i was new to it. Good luck and welcome to the forum  (:WAV)


good luck Lily


Ganda

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek