Author Topic: Comodo Firewall and Avast 7  (Read 103654 times)

Offline brightness

  • Comodo Loves me
  • ****
  • Posts: 154
Comodo Firewall and Avast 7
« on: February 26, 2012, 02:01:34 AM »
Hi there,

I am using the latest version of CIS (FW + D+) and Avast 7.

In the FW rules, how should I define Avast? Should I set Avast to "Trusted Application -- allow all outgoing and incoming requests", or should I only set it to "allow all outgoing requests"? Every time after rebooting my pc, I get an alert from CIS asking if I allow Avastsetup.exe to connect to the internet.

Also keep in mind that Avast 7 has Streaming Update feature, so I am not sure if it requires incoming traffic.

Thanks.

Offline Radaghast

  • Star Group
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 4068
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #1 on: February 26, 2012, 03:05:14 AM »
You can set:

avast.setup
AvastSvc.exe
AvastUI.exe

to outgoing only, then check by opening Avast/Summary/Cloud services
“Don’t worry if it doesn’t work right. If everything did, you’d be out of a job.”

Offline brightness

  • Comodo Loves me
  • ****
  • Posts: 154
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #2 on: February 26, 2012, 08:23:38 AM »
Thanks.

Offline brightness

  • Comodo Loves me
  • ****
  • Posts: 154
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #3 on: February 27, 2012, 01:30:12 AM »
You can set:

avast.setup
AvastSvc.exe
AvastUI.exe

to outgoing only, then check by opening Avast/Summary/Cloud services

I have strictly followed this instruction. However, after a system reboot, the first two files just disappear from the list (the icons change to a Windows folder icon, and the application paths are empty), and the FW asks me again if I allow avast.setup to connect to the Net.

Offline clockwork

  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 2101
  • Oxygen requires Chuck Norris to live
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #4 on: February 27, 2012, 02:06:59 AM »
Avast works fine with outgoing rules.

Your experience is caused by using the purge function of comodo lists. Somehow one process of avast is not "permanent" (avast.setup), so if you would let comodo clean the rules list from non existing entries, this one avast will be among them.
Only the avastUI has a symbol. The other two have the placeholder icon.

Same goes for purge of the defense+ list. But if you use safe mode of defense+, avast will get the defense+ list entry automatically again.

I dont know what you mean with, the path is empty.



Block rules should be on top of allow rules in the list.
« Last Edit: February 27, 2012, 02:18:55 AM by clockwork »
"If there is a problem, it`s something interesting. Try to circumvent or fix it.
In the old ages there was no support. That`s why we got the brain we have today.
Otherwise we would only be able to call a number and listen."

Offline Radaghast

  • Star Group
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 4068
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #5 on: February 27, 2012, 02:28:37 AM »
I have strictly followed this instruction. However, after a system reboot, the first two files just disappear from the list (the icons change to a Windows folder icon, and the application paths are empty), and the FW asks me again if I allow avast.setup to connect to the Net.

Just reinstalled on my test system, everything works correctly with the rules I gave you. What are your firewall settings?
“Don’t worry if it doesn’t work right. If everything did, you’d be out of a job.”

Offline hellion

  • Comodo Member
  • **
  • Posts: 41
  • Free the Web!
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #6 on: February 27, 2012, 03:32:38 AM »
Hi,

I have set those three files as outgoing only and restarted.

I deleted my Firefox rule and blocked it when it asked and confirmed the block rule was creted.

My home pages opens perfectly (cache cleared) and so does avast forums. Comodo forums and Facebook however cannot open.

Regards,
Hellion

Offline Radaghast

  • Star Group
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 4068
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #7 on: February 27, 2012, 03:54:35 AM »
Hi,

I have set those three files as outgoing only and restarted.

I deleted my Firefox rule and blocked it when it asked and confirmed the block rule was creted.

My home pages opens perfectly (cache cleared) and so does avast forums. Comodo forums and Facebook however cannot open.

Apologies, I'm not I understand, are you asking a question?
“Don’t worry if it doesn’t work right. If everything did, you’d be out of a job.”

Offline hellion

  • Comodo Member
  • **
  • Posts: 41
  • Free the Web!
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #8 on: February 27, 2012, 04:11:01 AM »
Hi All,

I apologise if this seems like I'm high jacking brightness's thread.

It is not a question, I'm informing you of my findings.

I followed the work-around in this thread and it is NOT working.

I can still access many sites and other's not.

For example in FF Google and Avast opens.

Comodo and facebook sites are blocked.

Regards,
Hellion

Offline Radaghast

  • Star Group
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 4068
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #9 on: February 27, 2012, 04:20:26 AM »
Hi All,

I apologise if this seems like I'm high jacking brightness's thread.

It is not a question, I'm informing you of my findings.

I followed the work-around in this thread and it is NOT working.

I can still access many sites and other's not.

For example in FF Google and Avast opens.

Comodo and facebook sites are blocked.

Seems to be working here. The image has a very simple configuration. What settings are you using?
“Don’t worry if it doesn’t work right. If everything did, you’d be out of a job.”

Offline hellion

  • Comodo Member
  • **
  • Posts: 41
  • Free the Web!
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #10 on: February 27, 2012, 05:12:48 AM »
Hi Radaghast,

My settings are EXACTLY like yours.

I followed them from your earlier screenshot.

Even though Firefox is BLOCKED I can still browse.

Most other applications like Skype still works even though it has been BLOCKED.

EDIT - I will try to reinstall Comodo FW

Regards,
Hellion

Offline Radaghast

  • Star Group
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 4068
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #11 on: February 27, 2012, 06:15:02 AM »
Actually, there's something not quite right here! I didn't realise, at first, that you could still connect, even though fx was blocked. So, having now played with things, bearing in mind that problem, it does seem like Avast is making a hole in the firewall with it's web shield. as soon as that's disabled, things work as they should. Curious!
« Last Edit: February 27, 2012, 06:23:08 AM by Radaghast »
“Don’t worry if it doesn’t work right. If everything did, you’d be out of a job.”

Offline hellion

  • Comodo Member
  • **
  • Posts: 41
  • Free the Web!
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #12 on: February 27, 2012, 06:30:35 AM »
Hi Radaghast,

Yes, that is the actual issue.

As mentioned in my Issue posted on Friday - https://forums.comodo.com/firewall-help-cis/comodo-does-not-work-with-avast-7-t82323.0.html
Regards,
Hellion

Offline Radaghast

  • Star Group
  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 4068
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #13 on: February 27, 2012, 06:33:15 AM »
Hi Radaghast,

Yes, that is the actual issue.

As mentioned in my Issue posted on Friday - https://forums.comodo.com/firewall-help-cis/comodo-does-not-work-with-avast-7-t82323.0.html

I'm not really sure who's problem this is, although I suspect it's Avast, as the firewall works correctly when Avast is not installed, or when the web shield disabled. It's certainly worring and perhaps a good reason not to use the web shield, or even Avast 7, until this is resolved.

It's probably worth merging these threads...
« Last Edit: February 27, 2012, 06:35:33 AM by Radaghast »
“Don’t worry if it doesn’t work right. If everything did, you’d be out of a job.”

Offline clockwork

  • Comodo's Hero
  • *****
  • Posts: 2101
  • Oxygen requires Chuck Norris to live
Re: Comodo Firewall and Avast 7
« Reply #14 on: February 27, 2012, 06:43:49 AM »
I dont use the web shield. Is there a security decrease with comodo and avast without web shield?
If not, thats the workaround.

I wondered about some comments from others who said, there wouldnt be a problem with the new avast web shield, while others can reproduce it.
The thematic is spread around some topics meanwhile. I would suggest a merging too.

Basically, a lot of users could be facing this problem, without knowing about it!
"If there is a problem, it`s something interesting. Try to circumvent or fix it.
In the old ages there was no support. That`s why we got the brain we have today.
Otherwise we would only be able to call a number and listen."

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek